Timiş: Ambasadorul SUA, la dezvelirea unei plăci dedicată eroilor Revoluţiei de preşedintele Trump

Timiş: Ambasadorul SUA, la dezvelirea unei plăci dedicată eroilor Revoluţiei de preşedintele Trump

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a participat, vineri, la dezvelirea unei plăci din bronz, dedicată, de preşedintele SUA, Donald Trump, eroilor Revoluţiei de la Timişoara, din Decembrie 1989.

"Această placă este dedicată spre eternă amintire locuitorilor eroici ai Timişoarei şi martirilor care au pierit, în urmă cu treizeci de ani, luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, în Decembrie 1989. Dumnezeu să le binecuvânteze memoria! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român! Donald J. Trump, Preşedintele Statelor Unite ale Americii", consemnează cuvintele de pe placa montată pe peretele clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, care va găzdui viitorul Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din 1989.

Ambasadorul a punctat în discursul său că, atunci când a părăsit ţara, în 1965, "o Românie democratică era un vis îndepărtat", dar astăzi a regăsit "o Românie eliberată şi democrată".

"Amintirile acestui regim sunt gravate în sufletul meu. La fel ca dumneavoastră, port şi eu cicatricile lăsate de comunism şi, la fel ca dumneavoastră, cunosc şi eu libertatea şi puterea democraţiei. Prieteni, am numai umilinţă în faţa curajului bărbaţilor şi femeilor care au ieşit în stradă cu curaj, marcaţi de frică şi teroare, lipsuri, umilinţe, abuzuri şi dispreţ faţă de lege şi drepturile fundamentale ale fiinţei umane. Este un miracol pentru mine că România şi poporul român au reuşit să se elibereze de povara comunismului", a afirmat Zuckerman.

Diplomatul american a mai remarcat că progresele făcute în ultimii 30 de ani sunt fantastice, pentru că, atunci când a căzut regimul comunism, România a pornit pe calea democraţiei "de la un nivel sub zero", din cauza distrugerii produsă de comunism. În ciuda acestui dezavantaj, România a devenit o ţară democratică, a aderat la NATO, a devenit membră a Uniunii Europene şi un partener strategic al SUA, este un contributor esenţial la misiunea şi operaţiile NATO în Afganistan, Irak şi în alte teatre de operaţii.

"Îi rog pe români şi autorităţile române să lupte împotriva corupţiei, să întărească instituţiile democratice, să creeze un mediu de afaceri care să atragă investiţii, să investească în infrastructură, în Sănătate şi Educaţie. Din păcate, aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Timişoara, comunismul nu este doar istorie, ci rămâne şi în prezent o provocare. Mai există unii nostalgici după acele valori şi credinţe, care împiedică progresul. Sunt aceia care cred că doar câteva elite trebuie să decidă în privinţa comerţului liber, al democraţiei şi al statului de drept, cei care cred în patronaj, nu în egalitate, în corupţie şi nu în transparenţă, în influenţe maligne şi manipulare, nu în presă liberă. Nu putem lăsa ca acele forţe să pună stăpânire peste România. Depinde de noi să împiedicăm aceasta şi să evoluăm, trebuie să sprijinim o Justiţie liberă, să luptăm împotriva corupţiei, să nu lăsăm corupţia să împiedice progresul. Este un fenomen care împiedică existenţa unei educaţii de calitate, a unui sistem medical de încredere şi a unei guvernări responsabile. SUA sunt alături de voi în această luptă. Libertatea este un preţ, care nu e mic, iar Timişoara a plătit preţul suprem", a afirmat ambasadorul Andrei Zuckerman. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”