Timiş: Actualizarea definiţiilor de caz pentru SARS-CoV-2 este o clarificare binevenită, afirmă doctorul Virgil Musta

Timiş: Actualizarea definiţiilor de caz pentru SARS-CoV-2 este o clarificare binevenită, afirmă doctorul Virgil Musta

Actualizarea definiţiilor de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), este binevenită, la fel ca şi recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, a afirmat, marţi, şeful Clinicii II Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" din Timişoara, doctorul Virgil Musta.

Comunicatul dat de INSP prezintă pe larg categoriile de persoane pentru care se recomandă testarea cu prioritate şi sunt definiţi termenii de caz suspect, caz confirmat, caz direct şi deces la un pacient COVID-19, a precizat medicul infecţionist.

"Vorbim despre o clarificare binevenită care permite medicului practician, specialistului să stabilească mai exact cine poate fi testat gratuit. Conform noii definiţii de caz, în suspiciunea de COVID-19 intră orice persoană care prezintă infecţii acute ale căilor respiratorii, care se manifestă prin tuse, febră şi dificultate în respiraţie. Al doilea criteriu este legat de existenţa unei pneumonii sau bronhopneumonii, cu sau fără pleurezie. Al treilea criteriu este SARI, adică o infecţie respiratorie acută severă. Toţi cei care intră într-unul dintre aceste criterii, în definiţia de caz, se pot testa fară să fie nevoiţi să achite vreo taxă. Este important, în acelaşi timp, că s-au prioritizat testările şi s-au clarificat anumiţi termeni pe care îi folosim, inclusiv în limbajul obişnuit, încă de când a început pandemia", afirmă Virgil Musta.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Timiş s-a înregistrat un deces datorat infectării cu SARS-CoV-2, în timp ce opt focare COVID-19 continuă să rămână active şi sunt sub control epidemiologic, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.

Focarele COVID-19 sunt la o unitate de procesare a cărnii din Timişoara (219 cazuri), într-o comunitate (11 cazuri), într-o unitate economică din judeţ (cinci cazuri), la Secţia de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Municipal (patru cazuri, asistente şi infirmiere), într-un centru de minori din Timişoara (trei cazuri), la Spitalul Judeţean Timişoara (21 de cazuri), la o altă unitate economică din judeţ (17 cazuri), în timp ce în zona Făget numărul persoanelor confirmate cu SARS-CoV-2 a crescut de la 64, în urmă cu 10 zile, la 70.

Instituţia Prefectului Timiş a anunţat, marţi, că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 39 de noi cazuri, acum fiind internaţi 196 de bolnavi, dintre care 18 pe secţiile ATI. În carantinare sunt 78 de persoane şi în izolare 16.

De la debutul pandemiei, în judeţ au fost efectuate 75.516 de teste, din care 1.591 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost confirmate pozitiv, din luna martie până acum, 162 de cadre medicale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”