Timiș: A fost întronizat noul mitropolit al Banatului, Ioan Selejan
Ioan Selejan a fost întronizat mitropolit al Banatului, duminică, în cadrul slujbei speciale săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Timișoara de Patriarhul Daniel.
După sfânta liturghie, oficiată de Patriarh, a fost citită gramata de numire a noului mitropolit, întocmită de Cancelaria Sfântului Sinod și aprobată de Patriarhul Daniel, act prin care Ioan Selejan și-a intrat pe deplin în atribuțiile de Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului. La ceremonialul de întronizare au participat sute de prelați, mii de credincioși, oficiali locali, dar și membri ai Guvernului.
Scaunul de mitropolit a rămas vacant după decesul, pe 28 septembrie, a ÎPSS Nicolae Corneanu, în vârstă de 93 de ani.
Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951 în localitatea Petrani, județul Bihor și a ocupat funcția de episcop al Covasnei și Harghitei (1994-2014), fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul 'Constantin Brâncuși' din Oradea și Facultatea de Instalații și Automatizări din București. După patru ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrățișat viața de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana. Între anii 1990 și 1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică.
În anul 1994 a devenit arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim. Adunarea Națională Bisericească, în ședința din 11 ianuarie 1994, a hotărât înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, iar părintele Ioan a fost ales episcop al acestei eparhii, pe 12 iulie a aceluiași an. Pentru tăria și curajul său mărturisitor în acest ținut, unde românii sunt minoritari, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.
A înființat și restaurat mai multe lăcașuri de cult, a înființat mai multe instituții culturale menite să susțină educația românilor și păstrarea tradițiilor. ÎPSS Ioan Selejan are și o bogată activitate editorială, publicând de-a lungul timpului sute articole și mai multe cărți. A participat la conferințe naționale sau internaționale și a reprezentat de mai multe ori Biserica Ortodoxă Română la întruniri internaționale. A primit numeroase premii și distincții, iar în 2001 i s-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor din partea Președintelui României pentru 'slujirea cu cinste, evlavie și dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu'.
Tot duminică, Patriarhul Daniel a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Timiș, hotărâre votată în ultima ședință de Consiliu Județean din acest an.
AGERPRES