Tiberiu Urdăreanu, denunțătorul lui Orban, amendat de instanță cu 3.000 de lei
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțătorul în dosarul președintelui PNL, Ludovic Orban, a fost amendat cu 3.000 de lei de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece nu s-a prezentat luni în instanță pentru a fi audiat.
Magistrații au mai dispus ca Urdăreanu să fie adus cu mandat la următorul termen al procesului din 4 decembrie.
În schimb, în sala de judecată au dat declarații în calitate de martori patronii de televiziune Sorin Oancea și Cozmin Gușă.
Aceștia au relatat că s-au întâlnit cu Ludovic Orban în anul 2016, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, însă nu au discutat cu actualul președinte al PNL despre sume de bani în schimbul susținerii posturilor B1 TV și Realitatea TV.
Astfel, Sorin Oancea a relatat că nu avea o relație apropiată cu Orban, însă acesta l-a sunat după ce a fost desemnat candidat din partea PNL la funcția de primar general al Capitalei, pentru a stabili o întâlnire.
"Îl cunosc pe Ludovic Orban din anii '90. Nu am avut o relație apropiată cu el. După ce a fost desemnat de PNL candidat la Primăria Generală, m-a sunat să discutăm. Am avut trei întâlniri cu el în biroul meu de la B1 TV. La prima întâlnire, Orban mi-a spus că speră să aibă un tratament corect din partea stației tv unde eu sunt director general. Am vorbit despre șansele pe care le avea în alegeri. A doua întâlnire a fost una convențională, fiind mai mult o întâlnire de PR. Eu l-am întrebat cum îi merge campania electorală, pentru că, în opinia mea, nu îi mergea prea grozav. A treia întâlnire a avut loc într-o zi de vineri și a fost oarecum bâlbâită. Inițial, o stabilisem pentru joi, dar Orban era răcit, iar vineri secretara m-a anunțat că Orban este deja la biroul meu. Am rugat doi colegi să-i țină companie și să-i prezinte oferta noastră pentru site-ul B1 TV. Am ajuns și eu, ne-am salutat, am vorbit 2-3 minute, după care Orban a plecat (...) Tot timpul am avut impresia că Orban nu avea șanse în alegeri. Nu i-am spus că nu are șanse, pentru că ar fi fost o impolitețe (...) Nu am discutat cu Orban despre plata unor sume de bani pentru a-i promova imaginea și candidatura, pentru că legea electorală prevedea că acestea sunt gratuite. Oferta pentru publicitate pe online a fost discutată de Orban cu directorul comercial și cel de marketing de la B1 TV. PNL a făcut un contract de publicitate pentru site-ul B1 TV în acea campanie electorală", a spus Sorin Oancea în sala de judecată.
La rândul său, Cozmin Gușă a declarat că a avut o singură întâlnire cu Ludovic Orban, într-un salon al hotelului Phoenicia din București, unde erau prezente mai multe persoane, printre care și realizatorul Rareș Bogdan.
"Conținutul discuțiilor a fost legat de colaborarea între echipa de campanie a lui Orban și Realitatea, care cuprinde televiziunea și site-urile de știri ale stației, respectiv realitatea.net și voxpublica. Cea mai mare parte a discuțiilor a fost legată de strategia candidaturii domnului Orban. De asemenea, Orban ne-a informat că are de gând să-și ia un consultant pe partea de relații cu mass-media, lucru pe care noi l-am sfătuit să nu îl facă, în ciuda relației apropiate pe care noi o aveam cu acel consultant. Nu prezenta siguranță (...) Eu mi-am exprimat opinia înainte de acea întâlnire că Ludovic Orban avea șanse reduse să câștige alegerile locale. Motivul era lipsa de susținere din partea celor doi copreședinți ai PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Înainte cu două săptâmâni am avut o întâlnire cu Vasile Blaga, secondat de șeful de campanie al liberalilor, Ilie Bolojan. De fapt, ultimul a participat prin telefon, pe speaker. Am stabilit atunci că detaliile colaborării între Realitatea Media și PNL vor fi discutate de Ilie Bolojan cu persoana care ar fi urmat să o desemnez eu de la Realitatea TV. Nu am discutat despre sume de bani cu Ludovic Orban", a afirmat Cozmin Gușă în fața magistraților.
La ieșirea din sediul instanței, Cozmin Gușă a declarat că acest proces este "un simulacru", iar lui Orban "i-a fost retezată șansa de a candida". De asemenea, el a spus că există o "prigoană la adresa credibilității mass-media", acesta lucru fiind evident în "târârea" numelor posturilor Realitatea TV și B1 Tv în dosarul lui Orban.
Procesul se află în faza de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanță, pe 31 ianuarie, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.
Potrivit DNA, pe 1 martie 2016 Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului trecut, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcția de primar al municipiului București.
Procurorii susțin că, în martie 2016, Urdăreanu s-a întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruți în numerar "tocmai fiindcă erau... pentru posturi TV".
"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puțin, că nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: 'te gândești dacă poți sau îmi dai un șut în fund'. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid", se arată în rechizitoriul DNA.
Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat și că dorește "să aibă canale deschise" pe anumite posturi de televiziune, au susținut procurorii.
AGERPRES