Ți se face scârbă!/Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de dolari: „A călcat pe cadavre să ajungă șef”

Ți se face scârbă!/Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de dolari: „A călcat pe cadavre să ajungă șef”

Bogdan Glăvan e consilierul economic în PNL al premierului. În urmă cu două luni, a ajuns în fruntea Fondului Român de Contragarantare împreună cu partenera sa de viață și de business, Flavia Anghel. Foști angajați FRC recent disponibilizați reclamă modul tenebros în care, cu sprijin politic, cei doi au pus mâna pe putere și pe bani, precum și felul ”iresponsabil” de gestionare a pandemiei în instituție, dezvăluie  Libertatea .

- În martie, cuplul Glăvan – Anghel a participat la un concurs pentru ocuparea a două posturi în Directoratul FRC, remunerate cu circa 15.000 de lei net lunar plus alte beneficii financiare.

- Cei doi au fost colegi de cancelarie aproape 20 de ani la Universitatea Româno-Americană, sunt parteneri de viață și coacționari într-o companie producătoare de bere

- Foști angajați disponibilizați zilele trecute, oameni cu CV-uri impresionante în mediul financiar-bancar, s-au revoltat din cauza abuzurilor comise de Glăvan pentru a se autoimpune în fruntea Fondului, cu sprijin PNL.

- ”S-a lăudat că e susținut de ministrul Câțu”, spun contestatarii, care au trimis o scrisoare deschisă și au înaintat și o plângere la DNA Ei mai acuză lipsa totală de expertiză în domeniu a cuplului Glăvan – Anghel și arată că implementarea peste noapte a unei noi organigrame a avut drept scop doar să scape de angajații incomozi, fără să țină cont de nivelul lor ridicat de pregătire: “Faptele și modul de acțiune denotă o rapacitate și o lăcomie caracteristică speciilor din regnul animal nedomesticit”

- Oamenii afirmă că Glăvan a gestionat dezastruos perioada pandemiei, organizând concursuri pentru a angaja favoriți și nesocotind apariția cazurilor de COVID-19 în FRC. Una dintre persoanele infectate, directoarea Andreia Surcel, a stat 10 zile la terapie intensivă la Spitalul ”Monza”, iar în acest timp s-a trezit dată afară de Glăvan, pe care-l contrase pe subiecte profesionale

Înființat în decembrie 2009, Fondul Român de Contragarantare este o instituție financiară cu acționari de stat (Ministerul Finanțelor – 68% și Fundația Post-Privatizare – 32%).

Joacă un rol major în materie de sprijin în aria creditelor pentru IMM-uri și programe guvernamentale de tip ”Start-Up Nation”, ”O Familie – O Casă” (continuator ”Prima Casă”) sau ”Investește în tine”.

Are la dispoziție un capital de circa 100 de milioane de dolari, care poate crește până la 500 de milioane de dolari prin schemele extinse de contragaranții.

De două luni, această uriașă mină de aur pentru zona economiei, cu impact direct la nivel de persoane fizice sau juridice, stă pe un butoi cu pulbere. Totul a început din momentul în care actualul cuplu de la conducere, Bogdan Glăvan (președinte Directorat) și Flavia Anghel (membru provizoriu Directorat), a ajuns în fruntea instituției prin ”manevre politice oculte” și a gestionat ”lamentabil și iresponsabil” criza COVID-19, după cum reclamă angajați din FRC.

Cine sunt cei doi șefi

Bogdan Glăvan, 43 ani, este profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană, doctor în economie (ASE), consultant politic și antreprenorial, blogger, consilierul în PNL al premierului Ludovic Orban și un nume vehiculat în octombrie 2019 să preia șefia Ministerului Fondurilor Europene. A ajuns în FRC în ianuarie 2020, numit de Ministerul de Finanțe la conducerea Consiliului de Supraveghere al FRC, entitatea non-executivă a instituției.

Flavia Anghel, 45 ani, e lector universitar la SNSPA – Facultatea de Management, consultant în domeniu, absolventă de Contabilitate (ASE) și Psihologie (Universitatea București).

Pe Glăvan și Anghel îi leagă mai multe fire: au fost colegi aproape 20 de ani la Româno-Americană pe diferite niveluri didactice coautori la câteva lucrări cu caracter economic din 2016, sunt acționari cu cote egale în societatea ”White Collar Brewing SRL”, producătoare de bere.

”Sunt parteneri de viață”, așa cum se susține într-o scrisoare deschisă semnată de 8 foști angajați, disponibilizați zilele trecute din FRC.

Și acum, epopeea, care demarează în prima parte a lunii martie, când Bogdan Glăvan și-a propus să avanseze la vârful FRC și să preia șefia Directoratului, board-ul executiv al Fondului, constituit din 3 persoane. Două dintre aceste locuri tocmai deveniseră vacante, pentru mandate de 4 luni, cu posibilitate de prelungire pe încă 2 luni.

Singura activă în funcție mai era Andreia Surcel, 45 ani, directoarea Direcției de Managementul Riscurilor, din 2014 în conducerea FRC, om cu MBA în SUA (Seattle) și o experiență de peste 18 ani în poziții de top în BRD, Citi Financial sau Alpha Bank.

Procedura de ocupare a posturilor presupunea 3 pași: Comisia de Supraveghere (CS), formată din 7 membri, toți numiți de Ministerul de Finanțe îndeobște pe criterii politice, desemnează 3 persoane pentru Comitetul de Nominalizare și Remunerare (CNR), din rândul oficialilor din CS CNR face analiză de dosare și interviuri cu candidații, după care înaintează propunerile de numire către CS CS validează sau nu propunerile CNR.

Concursul a fost programat pe data de 10 martie, după ora 15:00. Cu o zi înainte, Glăvan și-a dat demisia din fruntea CS pentru a putea candida la conducerea Directoratului, post remunerat cu 50% mai bine. Este vorba despre circa 15.000 de lei pe lună net, plus mașină de serviciu și alte facilități. Atenție, însă: pentru a produce efecte, demisia trebuia confirmată de Ministerul de Finanțe și înregistrată la Registrul Comerțului!

A cerut să se redacteze numirile înainte de concurs!

Un e-mail intern din FRC arată că Glăvan era sigur de numire, la pachet cu Flavia Anghel, încă din dimineața zilei de 10 martie, când nici măcar nu se știa componența CNR, care va decide câștigătorii pentru Directorat!

Practic, al treilea candidat pentru cele două posturi, Cosmin Baiu, 42 ani, directorul Direcției de Contragarantare, și el om cu MBA la Paris și 17 ani de activitate în Unicredit, Alpha Leasing și BRD, era ca și inexistent.

Glăvan le solicită direct lui Surcel și secretariatului să fie pregătite contractele pentru el și Anghel, trimite deja în lucru un draft, cere un exemplar similar și pentru parteneră, dar să fie gata și deciziile de numire.

Pasaje din plângerea depusă la DNA de Surcel și Baiu, soluționată cu clasare: ”Domnul Glăvan a precizat că numirile au fost deja făcute de Ministerul de Finanțe, ignorând faptul că numirile se fac de Consiliul de Supraveghere al FRC, la propunerea Comitetului de Nominalizare și Remunerare”

”I s-a atras atenția că în Directoratul FRC, prin legea de înființare a instituției, trebuie să vină oameni cu o bună reputație și experiență în mediul financiar-bancar, iar domnul Glăvan a menționat scurt că el și doamna Anghel îndeplinesc cu vârf și îndesat aceste condiții”

”Domnul Glăvan, deși depusese în data de 09.03. o cerere de încetare a mandatului de președinte CS, ce nu fusese aprobată încă de Ministerul de Finanțe, era încă președinte în exercițiu al CS-ului. Prin urmare, orice intervenție în favoarea domniei sale și a unei alte persoane era în afara prevederilor legale”

Citește integral pe  Libertatea.ro

G4Media: Profesorul universitar Bogdan Glăvan, un cunoscut teoretician libertarian, adversar declarat al implicării statului în economie, al clientelismului și monopolurilor de stat, a fost numit de Ministerul Finanțelor în conducerea a două companii controlate de stat.

Astfel, Glăvan apare pe  site-ul Loteriei Române  ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație. El a fost numit în 11 decembrie 2019 și are o remunerație de 7.198 lei brut/lună.

Glăvan a fost propulsat de Ministerul Finanțelor și la Fondul Român de Contragarantare SA, o altă companie la care statul român este acționar majoritar. În  ședința Adunării generale a acționarilor din 13 ianuarie , profesorul Glăvan a fost numit membru provizoriu și președinte al Consiliului de Supraveghere al companiei.

El i-a luat locul altui profesor, Cristian Socol, care fusese propulsat în funcție de PSD.

Bogdan Glăvan este membru PNL, profesor la Universitatea Româno-Americană și redactor-șef al revistei de economie ”Romanian Economic and Business Review”, potrivit cv-ului său. De asemenea, este antreprenor, administrator al firmei producătoare de bere White Collar Brewing, consultant pentru corporații și asociații patronale în domeniul energiei și finanțelor.

El are o constantă activitate publicistică și s-a pronunțat în dese rânduri împotriva clientelismului politic și a extinderii atribuțiilor statului în economie. Iată câteva postări pe Facebook ale lui Glăvan:

Facebook / 5 noiembrie 2019: Un monopol de stat sau un sistem puternic centralizat și controlat de stat, pe modelul economiei socialiste panificate, nu are cum să producă ceva bun – în raport cu nevoile și interesele oamenilor.

Facebook / 11 noiembrie 2017: Trebuie să milităm permanent pentru minimizarea statului, a puterii politice, este cea mai sigură metodă prin care putem limita abuzurile și dezastrul fiscal-bugetar care, altminteri, se repetă ciclic.

Blog: Cum putem face statul mai mic? Reducerea la minim a numărului de poziții decizionale din administrația publică centrală și locală. Urmărim eliminarea salarizării preferențiale și reducerea posibilității obținerii de rente prin exercitarea discreționară a funcției publice. Birocrații și clientela politică vor fi astfel stimulați să-și convertească comportamentul strict redistributiv într-unul antreprenorial: să prospere nu prin vânătoare/acordare de favoruri și privilegii din banul public, ci prin obținerea de câștiguri legitime din activități proprii pe piața liberă.




Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii