Theresa May, în faţa unei noi confruntări cu parlamentul britanic, ce ar putea încerca să preia controlul Brexit-ului
Premierul britanic Theresa May revine luni în faţa parlamentului de la Londra cu un ''Plan B'' privind Brexit-ul, după ce legislativul a respins săptămâna trecută cu un vot covârşitor acordul pe care guvernul de la Londra l-a convenit cu Bruxelles-ul , relatează agenţia Reuters într-o prezentare a etapelor ce vor urma în acest dosar.
După ce a discutat duminică cu membrii cabinetului ei, Theresa May pare să se concentreze pe clauza de ''backstop'' (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere, motivul principal pentru care deputaţii britanici susţinători ai ieşirii din UE au respins acordul.
Aceştia din urmă, membri ai Partidului Conservator condus de Theresa May şi ai Partidului Democratic Unionist nord-irlandez, îi cer şefei executivului să renunţe la clauza de ''backstop'' sau să negocieze cu UE posibilitatea ca Regatul Unit să poată denunţa unilateral această clauză ori să includă o limită de timp pentru acest ''backstop'', astfel încât Regatul Unit să nu rişte rămânerea pe termen nedefinit în blocul comunitar.
Însă până în prezent oficialii europeni au respins orice renegociere a acordului, deşi acesta a fost respins de parlamentul de la Londra.
Theresa vine luni în faţa parlamentului cu o declaraţie şi cu o moţiune despre paşii următori pe care-i propune în dosarul Brexit-ului. Parlamentul nu va dezbate moţiunea în acest stadiu, însă timp de o săptămână, până pe 29 ianuarie, vor putea propune amendamente la planul propus, respectiv alternative pentru prevederile acordului.
Amendamentele ar putea fi grupate în două mari categorii, prima regrupându-le pe cele care să caute schimbarea procedurii parlamentare pentru a se ieşi din impas prin măsuri mai radicale, iar a doua categorie ar viza testarea sprijinului pentru alternative la acordul deja respins.
Legislativul britanic este puternic fragmentat în chestiunea Brexit-ului, în rândul deputaţilor existând susţinători pentru o paletă largă de variante, de la ieşirea din UE la 29 martie fără niciun acord şi până la anularea Brexit-ului sau convocarea unui nou referendum ori rămânerea într-o uniune vamală cu UE.
Unele dintre amendamente vor fi o încercare de a prelua controlul procesului Brexit-ului de către parlament, în pofida principiului consacrat că guvernul britanic deţine controlul asupra propunerii de iniţiative legislative.
Un astfel de amendament ar intenţiona să-l înainteze parlamentarul conservator Nick Boles şi el ar merge chiar mai departe de simpla propunere a unei alternative în abordarea Brexit-ului. El doreşte să ceară pur şi simplu ca parlamentul de la Londra să preia controlul asupra procesului Brexit-ului, schimbând regulile parlamentare astfel încât să li se permită aşa-numiţilor ''backbenchers'' (parlamentari ce nu au o poziţie oficială în guvern sau în partidele de opoziţie) să propună acte normative.
În plus, amendamentul pe care Nick Boles ar urma să-l propună i-ar da premierului May termen până la începutul lunii martie să încheie un acord revizuit cu UE şi care să poată fi sprijinit la Londra de o majoritate parlamentară. Dacă şefa guvernului ar eşua în acest demers, atunci ea ar trebui, conform aceluiaşi posibil amendament evocat, să ceară o extindere a datei efective a Brexit-ului stabilite în baza articolului 50 din Tratatul UE, astfel încât pe 29 martie Regatul Unit să nu iasă din UE fără niciun acord.
Un alt deputat conservator, Dominic Grieve, ar intenţiona conform presei să depună şi el un amendament, prin care s-ar permite ca o moţiune avansată de o minoritate de 300 de parlamentari din cel puţin cinci partide să fie tratată cu prioritate.
Este de asemenea aşteptată depunerea unui amendament pentru iniţierea unei dezbateri asupra unei legislaţii care să poată întârzia Brexit-ul.
Astfel de încercări sunt însă criticate de unii membri ai executivului, cum este ministrul comerţului, Liam Fox, care a spus că nu li se va permite deputaţilor ''să deturneze procesul Brexit-ului'' şi a avertizat că va urma un ''tsunami politic'' dacă parlamentarii se împotrivesc rezultatului referendumului din iunie 2016.
După înaintare amendamentelor, Camera Comunelor va dedica ziua de 29 ianuarie dezbaterii paşilor propuşi de Theresa May şi a alternativelor avansate de către deputaţi.
Nu se va organiza atunci un vot asupra unui acord revizuit privind Brexit-ul, însă voturile asupra alternativelor propuse de membrii parlamentului vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit. Un vot în favoarea schimbării regulilor parlamentare ar putea avea însă un efect profund asupra întregului proces de ieşire a Regatului Unit din UE, oferindu-le parlamentarilor care doresc să blocheze, să amâne sau să renegocieze Brexit-ul pârghiile legale în acest scop.
Theresa May nu va fi obligată să pună în practică alternativele sprijinite de parlament, însă ea se va afla sub o puternică presiune politică de a proceda astfel.
Dacă legislativul de la Londra votează favorabil o anumită opţiune, atunci premierul May se va putea întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului. Însă, chiar dacă europenii ar accepta aşa ceva, în final parlamentul britanic tot va trebui să se pronunţe prin vot asupra acordului în ansamblu.AGERPRES