The Times: Marea Neagră, nouă rută a migranţilor/Explozie a sosirilor musulmanilor în România
Marea Neagră pare să devină o rută alternativă a traficanților de oameni care aduc migranți în Europa, în tentativa de a contracara eforturile autorităților de a stăvili acest val migrator. Cotidianul londonez The Times publică o analiză a tendințelor în această zonă, transmite RFI, citat de Flux24.ro .
Sosirea la Mangalia zilele trecute a unei ambarcațiuni cu 69 de migranți irakieni este o premieră de acest gen prin amploare pentru România.
Potrivit Frontex – agenția europeană de pază a frontierelor și gărzii de coastă – anul trecut o singură persoană a fost prinsă încercând să intre pe teritoriul Uniunii Europene prin Marea Neagră.
Dar dacă Marea Neagră este o rută nouă de sosire a migranților, România cunoaște deja o explozie a sosirilor migratorii pe uscat.
Potrivit autorităților de la București 2500 de persoane au fost prinse încercând să treacă ilegal frontiera de stat, multe dintre ele venind din Serbia unde au rămas blocați circa 7000 de migranți după ce Ungaria și-a sigilat frontiera de sud.
Aceasta reprezintă pentru România o creștere de cinci ori față de anul trecut și provoacă îngrijorare cu privire la deturnarea rutelor tradiționale prin Mediterana, îngrijorare împărtășită și în Bulgaria.
„Migrația în Bulgaria provine la ora actuală în majoritate pe uscat din Turcia„, a declarat cotidianului Times căpitanul Georgi Penev de la marina bulgară.
„Dar s-ar putea să vedem o creștere pe ruta Măriii Negre din cauza măsurilor de combatere a traficului în Egee„, a adăugat el.
Turcia și UE
Deocamdată nu există date centralizate pentru această nouă rută, în schimb se cunosc foarte precis datele cu privire la cele trei rute de migrație din Mediterana.
Potrivit datelor publicate de programul Missing Migrants al Organizației Internaționale a Migrației, în perioada 1 ianuarie – 13 august 2017 pe ruta Mediterana de Vest (din Maroc și Algeria în Spania) numărul de migranți a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut de la 2476 la 8385, în timp ce numărul de decese înregistrat aici a crescut de la 106 la 121.
În ruta Mediterana Centrală (din Libia înspre Italia) numărul migranților a scăzut de la 101587 la 97293, în timp ce numărul celor morți în încercarea de traversare a mării a scăzut de la 2714 la 2242.
Dar cea mai spectaculoasă scădere – de peste 90% – s-a înregistrat în ruta Mediterana de Est (din Turcia înspre Grecia și Bugaria).
În timp ce anul trecut s-au înregistrat 161577 de migranți, anul acesta au fost doar 12549, iar numărul morților a scăzut de la 383 la 45.
Explicața este fără îndoială acordul dintre UE și Turcia printre care azilanții respinși, majoritatea din Irak, Afganistan și Siria, sunt returnați în Turcia.
Președintele Turciei, Reccep Tayyip Erdogan, a amenințat cu denunțarea acestui acord ca represalii pentru faptul că UE nu și-a respectat promisiunea de a ridica vizele de călătorie pentru cetățenii Turciei.
Mediterana Centrală a rămas astfel principala rută de acces a migranților în Europa, dar și aici violențele și abuzurile suferite de migranți în Libia ca și controalele mai stricte la frontierele statelor africane au descurajat potențialii migranți.
Nimic nu garantează însă că această relativă acalmie pe frontul migrației va dura la nesfârșit, iar sosirea la Mangalia a ambarcațiunii cu migranți din Irak ar putea prevesti deschiderea unei noi rute migratorii în Europa.