The Guardian: Primul roman în engleză al scriitorului Eugen Chirovici, un FENOMEN editorial global
Primul roman scris în limba engleză de autorul român Eugen Chirovici, care s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu trei ani, a devenit un fenomen editorial global, potrivit site-ului publicaţiei The Guardian.
Potrivit sursei citate, drepturile pentru publicarea "The Book of Mirrors", primul roman scris de autorul român în limba engleză, au fost cumpărate de editori din 23 de ţări - cu licitaţii care au inclus peste 11 editori din fiecare teritoriu. În România, drepturile de publicare au fost cumpărate de editura Rao, iar cartea va apărea în 2017, potrivit paginii de Facebook a autorului.
Chirovici, în vârstă de 51 de ani, care locuieşte în oraşul Reading din Marea Britanie, a scris 10 romane "literary mystery", în România, în ultimii 20 de ani, dar piaţa era prea mică pentru el ca să trăiască din banii câştigaţi, şi a lucrat ca jurnalist, se arată pe site-ul publicaţiei The Guardian. În prezent, se aşteaptă să câştige o sumă din şapte cifre numai din ofertele de publicare, potrivit aceleiaşi surse.
"Nu sunt sigur că îmi dau seama ce se întâmplă. Este foarte copleşitor şi neaşteptat", a spus Eugen Chirovici.
Autorul, care publică sub numele de EO Chirovici, a semnat un contract cu agenţia britanică Peters Fraser and Dunlop (PFD), după ce a fost refuzat de şase agenţii din SUA. Reamintindu-şi de scrisorile lor de respingere, Chirovici a declarat "Ei nu au explicat de ce (l-au refuzat, n.r.)".
Rachel Mills, de la Peters Fraser and Dunlop (PFD), descrie "The Book of Mirrors" ca fiind "o crimă misterioasă foarte bine reprezentată". "Este un roman incredibil, atât de sofisticat. Nu ţi-ai putea da seama niciodată că a fost scris de cineva a cărui primă limbă nu este engleza", a adăugat aceasta.
PFD a început să trimită oferte pentru acest manuscris la nivel mondial în urmă cu trei săptămâni. Un editor italian a fost în discuţii vreme de trei ore, în timp ce 11 edituri din Germania s-au luptat pentru el. Nouă editori au vrut cartea în Franţa şi şase în Marea Britanie, unde a fost achiziţionată de Century, o filială a Penguin Random House.
Francesca Pathak, editor la Century, a descris cartea ca fiind o încrucişare între "The Secret History" ("Istoria secretă"), de Donna Tartt, şi "The Shadow of the Wind" ("Umbra vântului"), de Carlos Ruiz Zafón. "Este o carte cu adevărat genială, care m-a captivat de la prima pagină. Va fi o lansare de debut mare pentru noi", a spus aceasta.
Cu o acţiune care are loc în prezent, romanul lui Chirovici prezintă crima unui profesor charismatic de la Universitatea Princeton, la sfârşitul anilor 1980. Începe cu momentul în care un agent literar din New York primeşte un manuscris parţial, numit "The Book of Mirrors", în care autorul - un student la Princeton la vremea crimei - oferă indicii ca o confesiune sau o revelaţie despre cine a comis asasinatul.
Autorul a murit înainte ca agentul literar să aibă ocazia de a afla mai multe, ceea ce a condus la o anchetă pentru a-l descoperi pe autorul crimei.
"Începutul este foarte bun. Este o scrisoare care soseşte odată cu manuscrisul spunând că manuscrisul îţi va spune ce s-a întâmplat cu adevărat", a mai spus Rachel Mills.
Chirovici a precizat că inspiraţiile sale literare sunt "foarte clasice" şi îi include pe Ernest Hemingway, John Steinbeck şi William Golding.
Scriitorul român s-a mutat în Marea Britanie deoarece fiul său studiază la Cardiff University, iar soţia sa a avut o ofertă de muncă foarte bună ca analist financiar. "Intenţia mea a fost să devin un scriitor full-time", a adăugat acesta.
Eugen Ovidiu Chirovici, născut pe 11 mai 1964, în Făgăraş. provine dintr-o familie de origine aromâna, stabilită la sfârşitul secolului al XVlll-lea pe meleaguri româneşti. După ce a absolvit studiile Facultăţii de comerţ din Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, în 1988, după stagiatura la Cooperativa de Producţie, Achiziţie şi Desfacere Mărfuri (CPADM) Făgăraş (prin repartiţie) şi o scurtă perioadă ca director economic al Editurii Uniunii Compozitorilor, a intrat în presă (Curierul naţional) în anul 1991. Între 1992 şi 2000, a ocupat succesiv funcţiile de redactor, şef secţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al Curierului naţional, colaborând, în acest timp, la numeroase posturi radio şi TV (BBC, Europa liberă, TVR etc.), se arată pe site-ul autorului.
În anul 1989, a debutat în presa literară - România literară, Luceafărul, Vatra, Astra -, iar, în 1991, a publicat două romane la editura Calypso-Bucureşti: "Masacrul" şi "Comando pentru general".
În 2000, a preluat, ca director executiv, construirea postului B1 TV, pe care l-a condus până în anul 2002, când a devenit consilier de stat pe chestiuni economice al prim-ministrului Adrian Năstase . Începând cu 2003, a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, iar, începând cu 2008, a ocupat funcţia de consilier al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.
Este afiliat la Marea Lojă Naţională din România şi Clubul de la Berna. În anul 2002 a fost decorat cu Ordinul 'Steaua României".
Alături de volume de economie, a publicat mai multe cărţi de beletristică (romane), printre care "A doua moarte" (2006), "Suflete la preţ redus" (2007).
Sursa: mediafax.ro