The Guardian: Occidentul se pregătește, pentru a evita panica dacă Rusia folosește o bombă nucleară în Ucraina

The Guardian: Occidentul se pregătește, pentru a evita panica dacă Rusia folosește o bombă nucleară în Ucraina

Criza este considerată improbabilă, dar oficialii reexaminează planurile de a oferi sprijin populațiilor înfricoșate, arată un articol publicat în ziarul britanic The Guardian.

Vladimir Putin a intensificat retorica nucleară. Foto: Getty Images

Vladimir Putin a intensificat retorica nucleară. Foto: Getty Images

Oficialii occidentali sunt implicați într-o „planificare prudentă” în culise pentru a preveni haosul și panica în țările lor de origine în cazul în care Rusia ar detona o bombă nucleară în sau în apropierea Ucrainei .

Deși o criză nucleară este considerată foarte puțin probabilă, informația disponibilă arată că oficialii internaționali reexaminau planurile de a oferi sprijin de urgență și reasigurare populațiilor care se tem de escaladarea nucleară.

Indicii despre această gândire au apărut într-un briefing al unui oficial de vineri, care a fost întrebat dacă vor exista măsuri pentru a preveni cumpărăturile în panică sau oamenii care fug în masă din orașe de teamă de escaladare după un eveniment nuclear.

Guvernele au fost angajate într-o „planificare prudentă pentru o serie de scenarii posibile”, a spus oficialul occidental, care a vorbit sub condiția anonimatului, deși au subliniat că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia în război ar fi odioasă.

Campaniile de informare publică și chiar exercițiile școlare despre cum să supraviețuiești unui război nuclear au fost o trăsătură a războiului rece, inclusiv astfel de campanii din SUA în anii 1950, Protect and Survive din Marea Britanie la sfârșitul anilor 1970 și „Toată lumea are un șansă” în Germania de Vest la începutul anilor ’60.

Aceste campanii au făcut obiectul unor critici considerabile și parodii pentru sugestia lor că ar putea fi posibilă supraviețuirea unui conflict nuclear total, deși în acest caz se presupune că se pune accentul pe prevenirea panicii publice din cauza fricii de o escaladare nucleară necontrolată care ar conduce la vizarea marilor orașe.

Kate Hudson, secretarul general al Campaniei pentru Dezarmare Nucleară , a declarat: „Această „planificare prudentă” se referă la campania „Protect and Survive” a guvernului britanic din perioada războiului rece – care a fost condamnată ferm de CND ca dând impresia falsă că un nuclear atacul ar putea fi supraviețuit prin văruirea ferestrelor și alte nerelevanțe.”

Pe măsură ce Moscova a suferit reculuri pe câmpul de luptă din Ucraina din septembrie, Vladimir Putin a intensificat retorica nucleară, spunând luna trecută că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra teritoriul rus.

Oficialul occidental a spus că astfel de comentarii ale președintelui rus despre utilizarea nucleară sunt „profund iresponsabile” și nicio altă țară nu vorbea despre arme nucleare. „Nu vedem asta ca pe o criză nucleară”, au spus ei.

Făcând ecou comentariilor făcute de SUA, oficialul a spus: „Orice utilizare a armelor nucleare ar încălca un tabu care se menține din 1945”, ceea ce „ar duce la consecințe grave pentru Rusia, precum și pentru toți ceilalți”.

Spre sfârșitul lunii trecute, Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a declarat că ar exista „consecințe catastrofale” pentru Moscova dacă ar încerca să desfășoare o armă nucleară tactică, care poate avea puterea de șase sau șapte explozii de la Hiroshima.

Occidentul nu vrea să explice cum ar putea răspunde, preferând să păstreze o ambiguitate deliberată – iar vineri oficialul nu a detaliatde ceea ce ar putea face țările cu arme nucleare. Dar se așteaptă ca, pentru a evita escaladarea rapidă, orice răspuns inițial ar fi non-nuclear.

Joi, Emmanuel Macron a spart rândurile și a spus că nu va ordona o ripostă asemănătoare dacă va avea loc un atac nuclear rusesc în Ucraina. Președintele francez a spus că interesele fundamentale ale țării „nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”.

La începutul acestei săptămâni, Jeremy Fleming, șeful agenției de spionaj GCHQ, a declarat că nu vede niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară tactică în sau în jurul Ucrainei. Este datoria agenției sale să ajute la monitorizarea mișcărilor militare ruse și dacă armata sa încerca să atașeze un focos nuclear unei rachete convenționale.

Experții cred în general că Putin este angajat într-o cacealma, încercând să provoace teamă și incertitudine în vest, pentru a se asigura că SUA sau NATO nu intră în război de partea Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron