The Economist: Scenarii și posibile rezultate ale contraofensivei ucrainene
La 10 zile de la apariția unui videoclip în care armata ucraineană i-a cerut lui Dumnezeu să binecuvânteze „răzbunarea lor sfântă”, contraofensiva Ucrainei a început în sfârșit. Timp de săptămâni, forțele armate ucrainene au efectuat operațiuni de sondare și formare de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, căutând puncte slabe și derutând rușii. În prezent, Ucraina testează apărarea inamicului cu o intensitate nemaivăzută în ultimele luni, atacând ocupanții într-o serie de poziții din est și sud.
Armata ucraineană folosește lansatorul multiplu de rachete Grad în Soledar FOTO Profimedia
„Distrugerea sfidătoare a barajului Kahovka din 6 iunie, dacă a fost într-adevăr un sabotaj rusesc, după cum cred sursele militare occidentale, ar fi un indiciu clar că armata rusă simte deja presiunea”, scrie The Economist .
Publicația adaugă că vor exista și mai multe atacuri ucrainene în zilele următoare. Forțele principale nu au fost încă trimise în luptă. Operațiunea va continua pe tot parcursul verii. Totuși, ceea ce se întâmplă în următoarele săptămâni va determina viitorul nu numai al Ucrainei însăși, ci și al întregii structuri de securitate din Europa. A venit momentul deciziei.
Sarcina Ucrainei este de a-i arăta lui Vladimir Putin , compatrioților săi și lumii în general că Rusia nu poate câștiga, că această invazie a fost greșită de la început și că cea mai bună opțiune a Kremlinului este să se predea înainte ca Rusia să sufere pierderi și umilințe și mai mari.
„Nu este o sarcină ușoară, iar riscul de eșec este real. Dar datorită determinarii uimitoare a Ucrainei, precum și sprijinului puternic și neașteptat de unit al Occidentului, succesul este de asemenea posibil. Acum este nevoie de cel mai puternic sprijin diplomatic și militar, precum și de angajamentul cel mai clar din partea Occidentului că va sprijini Ucraina pentru mulți ani de acum înainte. Putin nu ar trebui să se mai poată minți pe sine sau pe poporul său cu privire la absurditatea direcției pe care a ales-o”, se spune în articol.
De aceea acest moment este atât de critic. Rușii au săpat bine și s-au întărit după luni de mobilizare, care au alimentat stocurile de „carne de tun”.
Cel mai rău scenariu
„Imaginați-vă cel mai rău scenariu: contraofensiva Ucrainei se clătină, trupele sale se împrăștie sau sunt folosite prea puțin pentru a obține rezultate. Dacă se întâmplă asta, va fi o înfrângere zdrobitoare. În ciuda rezultatelor mizerabile ale armatei ruse în lupta de luni de zile pentru orașul Bahmut, aceasta va începe totuși să pară bine organizată împotriva armatei ucrainene. Vocile care cer Ucrainei să înceteze luptele și să înceapă negocierile vor crește, chiar dacă încetarea focului va însemna că Rusia va controla aproape 20% din teritoriul Ucrainei, iar promisiunile rusești de pace sunt fără valoare”, scrie The Economist .
Aceasta ar fi o victorie pentru Putin: nu victoria totală la care a visat cândva, ci un succes în atingerea obiectivului său alternativ de a paraliza Ucraina dacă nu poate fi returnată Imperiului Rus. NATO și UE vor mustra Ucraina. În America, pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie, se va crește presiunea pentru a reduce cheltuielile despre care criticii republicani spun că sunt deja irosite. În Europa, criticii se vor înmulți.
„Dar lupta poate merge în alt mod. Imaginați-vă că pozițiile invadatorilor vor fi sparte, trupele vor fugi, temându-se de încercuire, așa cum s-a întâmplat în regiunea Harkov în septembrie anul trecut. Aceasta ar fi o înfrângere serioasă pentru Putin”, se spune în articol.
Putin a pierdut peste 100.000 de soldați , morți și răniți, a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe echipamente militare, a distrus relațiile economice cu Europa și Statele Unite și toate acestea ar fi în zadar. Va încerca să supraviețuiască acestei umilințe. În timp ce Rusia poate suferi de instabilitate profundă și periculoasă, mulți din Occident ar fi bucuroși să vadă căderea acesteia.
Cele mai plauzibile rezultate
The Economist scrie că cel mai probabil rezultat se află undeva la mijloc. În vară, Ucraina probabil îi va împinge pe ruși pe două fronturi principale, recâștigând teritoriu, dar fără a provoca o prăbușire pe scară largă a armatei ruse. Prima direcție în care se desfășoară în prezent cea mai mare activitate este Donbas. Unul dintre obiectivele clare ale Ucrainei este anularea cuceririlor ruse de acolo. Dacă Putin va începe să piardă chiar și teritoriile pe care le-a deținut de la prima sa invazie din 2014, precum și pe cele pe care le-a acaparat din februarie, va fi evident pentru el, generalii săi și poporul rus ce greșeală a făcut.
Un alt obiectiv ar fi să atace spre sud. Ucraina va încerca să distrugă „podul de uscat” dintre Rusia și Crimeea. Dacă va reuși, totul se va schimba. Crimeea va deveni izolată, va fi dificil să o protejeze. Prăbușirea barajului Kahovka amenință deja alimentarea cu apă. Un număr mare de trupe rusești poate fi capturat. Ucraina va recupera o parte din coasta sa de pe Marea Azov. Chiar dacă nu poate ajunge la coastă, înaintarea suficient de departe pentru a-și putea pune armele să poată amenința rutele rutiere și feroviare din est-vest, care alimentează Crimeea, ar fi un pas important.
„Cu toate acestea, nici Ucraina, nici Europa nu vor fi în siguranță atâta timp cât Putin crede că poate lansa o nouă invazie mai târziu. Prin urmare, Occidentul trebuie să înțeleagă că obligațiile sale față de Ucraina trebuie să dureze ani de zile. Atâta timp cât Rusia rămâne o amenințare, Ucraina va avea nevoie de un număr suficient de arme pentru a menține prima linie, pe oriunde va trece aceasta”, scrie The Economist.
În practică, asta înseamnă că totul trebuie să fie convenit acum. Acesta va fi un alt semnal către Rusia despre absurditatea viselor ei că acest război s-ar putea termina cu bine într-o zi pentru ea. Membrii NATO sunt împărțiți dacă Ucraina ar trebui să devină membră a Alianței și, în orice caz, acest lucru nu se poate întâmpla cât timp războiul continuă. Prin urmare, statele occidentale, care sunt gata să-și asume obligații, ar trebui să dezvolte imediat un set de garanții de securitate pentru Ucraina, care să inspire încredere, în contrast cu vorbele goale din trecut.
Acest lucru va fi greu de făcut fără încheierea unui contract clar, dar este posibil. America, de exemplu, are obligația legală de a furniza Israelului și Taiwanului armele de care au nevoie pentru autoapărare. Garanțiile pentru Ucraina ar trebui să acopere sistemele de arme, muniția, instruirea și sprijinul pentru dezvoltarea industriei de apărare ucrainene. Cu cât mai multe țări sunt de acord să ofere astfel de garanții, cu atât vor deveni mai convingătoare și cu atât va fi mai greu să le revoci dacă un sceptic precum Donald Trump câștigă alegerile.
„După încetarea ostilităților, forțele de «descurajare» occidentale pot fi desfășurate pe pământul ucrainean”, mai scrie publicația.
Sursa: adevarul.ro