The Economist: Rusia folosește cu succes războiul electronic împotriva UAV-urilor și rachetelor ucrainene

The Economist: Rusia folosește cu succes războiul electronic împotriva UAV-urilor și rachetelor ucrainene

Publicația notează că Federația Rusă a acordat o mare atenție dezvoltării tehnologiilor de război electronic și acest domeniu a fost bine finanțat.

Foto: Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării

Foto: Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării

Rusia și-a folosit cu succes capacitățile superioare de război electronic pentru a neutraliza dronele ucrainene și a perturba rachetele, inclusiv rachetele HIMARS. După cum notează săptămânalul The Economist , până acum aliații occidentali ai Ucrainei nu și-au manifestat nicio dorință de a ajuta Kievul în lupta împotriva acestei probleme.

Publicația notează că Rusia a acordat o mare atenție dezvoltării tehnologiilor de război electronic și această zonă a fost bine finanțată, în timp ce Ucraina la începutul conflictului a fost forțată în principal să se bazeze pe sisteme dezvoltate de sovietici. După cum subliniază articolul, inițial această diferență nu a fost atât de semnificativă, dar datorită stabilizării liniei frontului, forțele ruse au putut să profite la maximum de avantajul lor în războiul electronic.

"În martie, Ucraina a descoperit că proiectilele sale Excalibur ghidate de GPS au început brusc să zboare pe lângă ținte din cauza interferențelor create de ruși. Același lucru a început să se întâmple și cu bombele ghidate JDAM-ER, care au fost transferate Forțelor Aeriene Ucrainene de către Statele Unite și rachetele GMLRS cu rază lungă de acțiune. MLRS HIMARS au început, de asemenea, să-și rateze ținta, lucru care se întâmplă acum cu majoritatea GMLRS lansate în unele zone”, scrie The Economist.

Autorii articolului numesc eficacitatea tehnologiilor folosite de Rusia împotriva dronelor ucrainene o problemă și mai serioasă pentru Ucraina. Potrivit publicației, la un moment dat, Ucraina ar putea pierde mai mult de 2 mii de UAV-uri pe săptămână din cauza sistemelor rusești de război electronic, iar până acum autorii articolului nu văd căi prin care Kievul să iasă din această situație în viitorul apropiat. „cel puțin în cazul dronelor mici.

În luna mai, experții de la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI) au remarcat că sistemul rusesc de război electronic Rosehip-AERO este capabil să intercepteze semnalele care controlează dronele ucrainiene. Sistemul este deosebit de periculos pentru UAV-urile ucrainene și, în plus, reușește să stabilească, de asemenea, coordonatele locurilor de lansare a dronelor cu o precizie de până la un metru.

O altă problemă a forțelor armate ucrainene a fost creșterea numărului de UAV-uri în serviciu la trupele ruse. Armata ucraineană notează că, în zona Artemovsk, Forțele Armate Ruse au acum un dublu avantaj față de Forțele Armate ucrainene în ceea ce privește numărul de UAV-uri pe cer.

Conform The Economist, Ucraina încearcă să-și sporească capacitățile de război electronic, inclusiv prin crearea unui sistem de război electronic Pokrova la nivel național. Se remarcă faptul că poate fi eficient împotriva munițiilor ghidate, dar nu și împotriva rachetelor de croazieră.

Potrivit lui Seth Jones, angajat al Centrului SUA pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), care a vorbit cu publicația, Kievul cu greu se poate baza pe sistemele americane de război electronic, deoarece la exportul acestora sunt impuse restricții extrem de stricte. Un alt expert militar, Nico Lange, sugerează că sistemele de război electronic de care dispune NATO pot fi în general inferioare celor rusești, iar cele mai recente evoluții nu vor ajunge în Ucraina din cauza temerilor că soluțiile folosite în ele vor deveni cunoscute nu numai rusilor, dar și experților chinezi . Potrivit lui Lange, Occidentul poate ajuta Kievul doar în obținerea de informații despre sistemele de război electronic utilizate de Rusia și în dezvoltarea metodelor de combatere a acestora. Cu toate acestea, după cum conchide publicația, Ucraina pare să fie „în general lăsată singură cu această provocare care necesită un răspuns urgent”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri