
The Economist: Consilieri din administrația Trump s-au declarat „sătui” de eforturile Europei de a întări militar Ucraina
Unii consilieri ai administrației Trump și-au exprimat nemulțumirea față de eforturile Europei de a consolida apărarea Ucrainei, a raportat Economist, citând diplomați.
Publicația enumeră o serie de măsuri luate de administrația Trump de natură să confirme retragerea sprijinului SUA pentru Ucraina - de la retragerea armatei americane de la baza logistică din Rzeszow, Polonia, și reducerea prezenței în Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei (Formatul Ramstein) până la impunerea unor taxe vamale de 10% .
Într-un alt semn al distanțării SUA, The Economist notează că oficialii Pentagonului l-au întrebat recent pe un aliat despre motivul pentru care țara sa continuă să furnizeze arme Ucrainei.
Diplomații de la Washington raportează, de asemenea, că unii consilieri ai lui Trump se plâng în privat că sunt „sătui” de eforturile europene de a întări militar Ucraina.
„Ca întotdeauna cu o administrație atât de haotică, este greu să distingem semnalul adevărat de zgomot”, notează publicația.
De partea cealtă, europenii acționează în două direcții.
Prima este efortul Regatului Unit și al Franței de a înființa sau „forță de reasigurare” europeană care să ajute Ucraina după încetarea focului. Rusia se opune astfel de desfășurări, iar America nu a oferit asigurări că vă va sprijini pe europeni.
Europenii speră să-i arate lui Trump că asumă povara securității europene, în speranța de a menține măcar angajamentul american față de NATO, dacă nu față de Ucraina.
Conform acestei noi scheme, viitoarea „descurajare” a Rusiei va avea loc în trei zone: forțe ucrainene întărite care țin linia împotriva Rusiei în est, forțele europene în vest și, cel puțin deocamdată, o prezență americană continuă în țările NATO.
A doua direcție este creșterea asistenței militare europene acordate Ucrainei. David Shimer, fost oficial al Consiliului de Securitate Național sub conducerea lui Joe Biden, spune că nu e timp de pierdut. Europenii ar trebui să ofere mai multe din stocurile lor de arme, în ciuda riscurilor; să finanțeze industria militară a Ucrainei; să negocieze cu Trump pentru a cumpăra sisteme americane de apărare aeriană pentru Ucraina; și să folosească active rusești înghețate pentru a plăti pentru toate aceste lucruri.
Cu o Rusie ce pare hotărâtă să-și continue invazia și o Americă aparent neclintită în decizia de a sta deoparte, Ucraina va trebui să lupte mai departe, spune Shimer.
Recent, președintele Trump a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „războiul lui Biden, nu al meu” și a susținut că am spus că Rusia a făcut o greșeală când a atacat cu rachete civile din orașul de granită Sumî.
Statele Unite nu au mai aprobat după revenirea lui Donald Trump la putere niciun pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar au continuat să-i livreze arme şi muniţii din fondurile aprobate de administraţia fostului preşedinte Joe Biden.
Recent, aliaţii Ucrainei i-au promis acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro.
Sursa: adevarul.ro