Thailanda confirmă primul caz cunoscut în Asia al noii variante mai letale de variola maimuței

Thailanda confirmă primul caz cunoscut în Asia al noii variante mai letale de variola maimuței

Thailanda a confirmat primul caz cunoscut în Asia al infectării cu noua tulpină, mai letală, a virusului care provoacă variola maimuței la o persoană care a călătorit într-o țară din Africa. Pacientul are 66 de ani, este european, iar testele au confirmat că a fost infectat cu varianta mpox Clada 1b.

Caz de infectare cu mpox. FOTO arhivă

Caz de infectare cu mpox. FOTO arhivă

„Departamentul de control al bolilor din Thailanda dorește să confirme rezultatul testelor de laborator care arată mpox Clada 1b la un pacient european”, a afirmat departamentul într-o declarație, adăugând că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va fi informată cu privire la această evoluție, potrivit The Guardian .

OMS a declarat o urgență globală de sănătate publică cu privire la noua variantă, îndemnând producătorii să intensifice producția de vaccinuri.

43 de oameni au intrat în contract cu bărbatul și sunt acum monitorizați

Pacientul la care a fost depistată varianta mai letală a variolei maimuței a aterizat în Bangkok pe 14 august și a fost trimis la spital cu simptome de mpox.

Am monitorizat 43 de persoane care au fost în contact strâns cu pacientul, iar până acum nu au prezentat niciun simptom, dar trebuie să continuăm monitorizarea pentru un total de 21 de zile”, a declarat Departamentul de control al bolilor din Thailanda.

Orice persoană care călătorește în Thailanda din 42 de „țări cu risc” trebuie să se înregistreze și să se supună unui test la sosire, a precizat departamentul.

Numărul de îmbolnăviri și cel al deceselor cauzate de mpox sunt în creștere în Africa, unde au fost raportate focare în Republica Democrată Congo, Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda începând din iulie.

La începutul lunii august 2024, Suedia a confirmat primul său caz de variantă mai contagioasă a variolei maimuței, iar Argentina a pus în carantină o navă cargo din cauza unui caz suspect de mpox la bord, deși nu se știe dacă este vorba despre noua variantă cu răspândire mai rapidă.

Cum se transmite mpox

Variola maimuței este o boală cauzată de un virus transmis de animalele infectate, dar se transmite de la om la om prin contact fizic apropiat. Ea provoacă febră, dureri musculare și leziuni cutanate mari, asemănătoare unor furuncule.

Virusul mpox este cunoscut de zeci de ani, însă noua tulpină, cunoscută sub numele de Clada 1b, mai mortală și mai transmisibilă, a determinat creșterea recentă a numărului de cazuri.

Infectarea cu Clada 1b provoacă decesul în aproximativ 3,6% din cazuri, copiii fiind cei mai expuși riscului, potrivit OMS.

Răspândirea virusului variolei maimuței este semnificativ mai lentă în comparație cu coronavirusul

Este însă foarte puțin probabil ca mpox să se răspândească la fel de rapid sau mai rapid decât Covid-19 din cauza contactului strâns necesar pentru a o contracta, a precizat Thongchai Keeratihattayakorn, șeful Departamentului thailandez de control al bolilor.

Măsuri pentru evitarea contactării variolei maimuței

Amintim că Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contactul fizic direct și indirect și poate cauza febră, dureri musculare și leziuni.

Această boală potențial letală poate fi prevenită prin respectarea câtorva măsur i.

Pentru a evita contactarea virusului, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să evităm contactul fizic cu orice persoană care prezintă leziuni asemănătoare celor specifice variolei maimuței, să nu împarțim cu aceasta obiecte personale precum tacâmuri, haine sau lenjerie de pat și să menținem bune practici de igienă, inclusiv spălarea regulată a mâinilor, informează Mirror US .

În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.

Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței trebuie să se adreseze medicului. Totodată, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!