Testul răbdării și credinței: 12 ore de așteptare în labirintul Sfintei Parascheva de la Iași și specula din turism

Testul răbdării și credinței: 12 ore de așteptare în labirintul Sfintei Parascheva de la Iași și specula din turism

În aceste zile, la Iași, se desfășoară cel mai mare pelerinaj din România , dedicat sărbătorii Sfintei Parascheva. Timp de o săptămână, Cetatea Moldovei se transformă complet datorită sutelor de mii de pelerini care vin an de an să se închine la sfintele moaște.

O singură dată în istoria sa, populația Iașului s-a dublat pentru câteva zile. S-a întâmplat în octombrie 2019, când aici au poposit 1,2 milioane de pelerini.

Toți au venit să se închine la moaștele Cuvioasei Parascheva, care se află în aceste locuri de mai bine de trei secole și jumătate, aduse de domnitorul Vasile Lupu în 1641, în schimbul unui serviciu pe care l-a făcut Patriarhiei Constantinopolului. De atunci, moaștele continuă să facă minuni pe pământ românesc. Cu toate acestea, abia la jumătatea secolului trecut, BOR a instituit sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași la nivel național în calendarele ortodoxe.

Dar aproximativ două secole și jumătate, moaștele Sfintei Parascheva au fost adăpostite de Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași. În urmă cu peste 130 de ani, acestea au fost mutate în Catedrala Mitropoliei Iași, în urma unui incendiu devastator care a mistuit inclusiv racla, lăsând, însă, ca prin minune, moaștele intacte.

Aceasta a fost doar una dintre numeroasele minuni care i se atribuie sfintei și datorită cărora mii de credincioși continuă să se roage an de an pentru a le mijloci dorințele.

Sfânta Parascheva de la Iași, magnet pentru credincioși de sute de ani

Deși pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva de la Iași avea loc chiar și în perioada interbelică și mai târziu, în perioada comunistă, abia după Revoluție fenomenul a cunoscut o expansiune considerabilă, ajungându-se ca, în ultimii ani, sute de mii de credincioși să vină din toată țara și din toate colțurile lumii pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași.

În acest context, s-a luat și s-a menținut decizia mutării moaștelor la Catedrala Mitropolitană Iași, de la Mănăstirea Trei Ierarhi. „Acolo este un circuit, o platformă foarte frumoasă, un spațiu care permite ca o mare masă de credincioși să participe la Sfânta Liturghie, nu doar să se închine. Se poate asigura astfel un circuit al pelerinului, deci măsura a fost luată din considerente practice”, explică preotul paroh al Mănăstirii Cașin, Gabriel Cazacu, motivul pentru care moaștele nu s-au mai întors la Biserica Trei Ierarhi.

Pelerinaj 2024: „Te plimbi până amețești ca să găsești capătul cozii”

Cozile au fost imense încă din prima zi de pelerinaj 2024. Credincioșii așteaptă zi și noapte ore în șir pentru a se închina la raclele cu moaștele a celor doi sfinți (VEZI GALERIE FOTO și VIDEO). Cuvioasei Parascheva i s-a alăturat în acest an și Sfântul Pantelimon . Racla cu moaștele acestuia a fost adusă miercuri, 9 octombrie, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, Grecia.

La miezul nopții de joi spre vineri, 10/11 octombrie, spre exemplu, cei care voiau să ajungă la moaște trebuiau să aștepte aproximativ cinci ore într-o coadă care se întindea pe kilometri. Mulți dintre credincioșii care se aflau la coadă veniseră în mod organizat, cu autocarele, din alte județe, sperând să evite aglomerația din weekend și, mai ales, de luni, 14 octombrie.

„S-a stat în aceste zile chiar și câte 12 ore la coadă, mai ales pe timpul zilei. Astăzi (joi, 10 octombrie), s-a așteptat, în medie, cam opt ore, în funcție de cât de aglomerat era la raclă”, ne-au mărturisit cei care asigură ordinea și paza pe traseu.

Mulți pelerini, însă, s-au arătat descurajați de complexitatea traseului conceput special pentru gestionarea participanților la procesiune: „Am amețit. Ne-am dus la Catedrală, unde știam că sunt moaștele, de fapt chiar erau într-un loc amenajat în curte, doar ca să ni se spună că trebuie să ocolim, ca să ne punem la coadă. Am mers de ni s-a luat, până am găsit capătul cozii. Nici nu știi de unde începe. Ți se tot spune să mergi ba la dreapta, ba la stânga; te învârți într-un cerc și amețești, până ajungi la rând. I-am auzit pe unii chiar cum îi înjurau pe cei de la forțele de ordine, deși aceștia doar supraveghează și oferă indicații. Altfel, te-ai pierde pe drum, căutând capătul cozii, căci nu ești lăsat să o iei pe scurtătură, străzile fiind închise circulației”.

Hățișul labirintului care duce către moaște

Legat de afluxul mare de pelerini, anul acesta, potrivit Jandarmeriei Române, se estimează că vor sosi la Iași cel puțin 300.000 de credincioși, deși surse neoficiale vorbesc despre un număr de aproximativ 750.000 de vizitatori.

Pentru a gestiona acest flux mare de pelerini, a fost stabilit un traseu special, delimitat de garduri, care se întinde de la Podul Roșu – o construcție emblematică din Iași, situată peste râul Bahlui, ce leagă cartierele Nicolina și Canta, având o semnificație atât funcțională, cât și simbolică – până la Catedrala Mitropoliei Iași. Aici, în curtea bisericii, a fost amenajat un loc special pentru închinare la moaște.

Pe tot parcursul acestui traseu au fost amplasate nu mai puțin de 175 de puncte (bariere) menite să faciliteze circulația pelerinilor.

De marți, 8 octombrie 2024, în zona centrală au fost mobilizate forțe de ordine din cadrul Jandarmeriei, Poliției Locale și Poliției Naționale pentru a asigura desfășurarea procesiunii fără incidente.

Afacere sau speculă în turism?

Dacă ajungeți în aceste zile la Iași, fie pentru pelerinaj, fie din alte motive, țineți cont că toate străzile din zona Catedralei sunt închise, fiind accesibile doar riveranilor și pelerinilor direcționați pe traseul special conceput către raclele cu moaștele sfinților.

Traficul este extrem de aglomerat în aceste zile. „Va fi nebunie, mai ales în weekend. Traficul va fi practic paralizat, ca în fiecare an, în această perioadă”, ne-au mărturisit localnicii.

Sărbătoarea aduce cu sine și alte schimbări. Comercianții profită din plin de aceste zile, iar prețurile la cazare variază de la o zi la alta. „Pentru marți și miercuri am plătit un preț, dar pentru joi și vineri acesta a crescut”, ne-a povestit niște turiști aflați la Iași în această perioadă aglomerată. Aceștia a plătit 235 de lei/noapte pentru primele două zile de cazare la un hotel de trei stele, pentru ca în zilele următoare să li se ceară 350 de lei/noapte, în contextul în care prețul pe Booking pentru aceeași unitate de cazare sărise de 480 de lei. „Nu este prima dată când ne cazăm la acest hotel, deci știm ce prețuri se practică și în alte perioade. Nu știm însă cât de corectă este această politică, de pe o zi pe alta”, au mai menționat turiștii.

Ca să evite prețurile prohibitive, pelerinii se cazează la localnici

Preotul Gabriel Cazacu ne-a mărturisit, însă, că mulți pelerini preferă să se cazeze la localnici în această perioadă, probabil pentru a evita prețurile prohibitive: „Sunt oameni care stau acolo, zi și noapte, și se roagă. Pelerinii vin și petrec câteva zile, alegând să se cazeze în Iași. E bine de știut și îi felicităm pe ieșenii care își deschid ușile și îi primesc în casele și la mesele lor pe pelerinii veniți din toată țara. Se formează prietenii între familiile din restul țării și ieșeni, iar an de an această tradiție crește și înflorește. Și pe noi ne bucură”.

Deși pelerinajul la Iași este o experiență valoroasă, nu reprezintă singura modalitate de a o onora și a cinsti pe Sfânta Parascheva. Reprezentanții bisericii îi îndeamnă pe credincioșii să participe la slujbele din lăcașurile sfinte locale și să se roage pentru ocrotire și binecuvântare, subliniind că prezența Sfinților este constantă în viața credincioșilor, indiferent de locul în care se află. Această abordare încurajează o legătură mai profundă cu spiritualitatea și comunitatea, demonstrând că devotamentul nu se măsoară doar în prezența fizică la un eveniment, ci și în intenția și rugăciunea sinceră din inima fiecărui credincios.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

3 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

4 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

5 Foarte interesant!