Testul balistic iranian reprezintă o "provocare" pentru Israel
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a calificat sâmbătă drept "provocare" anunțul făcut de Iran cu privire la tirul unei noi rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, transmite AFP.
"Racheta balistică lansată de Iran constituie o provocare la adresa Statelor Unite și aliaților acestora, printre care Israelul, și un mijloc de a ne testa reacțiile", a afirmat ministrul într-un comunicat.
"Este o dovadă suplimentară a ambiției Iranului de a deveni o putere mondială pentru a amenința țările din Orientul Mijlociu și statale democratice din lume", a adăugat el.
"Ne putem imagina ce s-ar întâmpla dacă Iranul se dotează cu arma nucleară la care aspiră această țară. Ne trebuie să se întâmple așa ceva", a mai spus Avigdor Lieberman.
Iranul a anunțat sâmbătă că a testat "cu succes" o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri într-un moment în care Statele Unite denunță programul balistic al Teheranului și amenință cu retragerea din acordul nuclear.
În cursul săptămânii, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat încă o dată, de la tribuna ONU, la New York, acest acord încheiat în 2015 între marile puteri și Iran.
Textul urmărește să controleze caracterul civil al activităților nucleare iraniene în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor impuse Teheranului. Benjamin Netanyahu este însă de părere că acesta permite Iranului să își dezvolte programele nucleare folosind acordul ca paravan.
Președintele american, Donald Trump, a afirmat marți că acest acord este "una dintre cele mai rele și părtinitoare tranzacții în care SUA au intrat vreodată".
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), având ca misiune să controleze activitățile nucleare iraniene, Teheranul s-a conformat până în prezent termenilor acordului din 2015.
AGERPRES