Teste COVID recoltate în curtea spitalului şi prelucrate în laboratorul spitalului, cu bon fiscal pe clinica doctorului Musta

Teste COVID recoltate în curtea spitalului şi prelucrate în laboratorul spitalului, cu bon fiscal pe clinica doctorului Musta

Doi tineri din Timişoara s-au testat la Spitalul de Boli Infecţioase şi tot de-acolo au primit şi rezultatul testului, şi certificatul medical pentru a putea pleca în concediu în afara ţării. Bărbaţii au primit, “venind din spital”, şi câte un bon fiscal de la instituția care le-a încasat cei 300 de lei pentru fiecare test: SC Profilaxis SRL, clinica privată a infecţionistului Virgil Musta, dezvăluie  Libertatea .

Doctorul Virgil Musta, medic la stat și la privat, ceea ce în România nu este nici ilegal și nici rar, a explicat contractul între clinica privată unde este acționar și spitalul public unde este șef de secție ca o mână de ajutor dinspre afacerea sa privată către spitalul de stat.

 Dr. Virgil Musta: Spitalul a solicitat, pentru că era cerere de astfel de analize şi pentru că făcea lumea coadă la spital, unde nu erau condiţii de recoltat, nu puteau face circuite separate. Am zis: OK, hai să vă ajut cu treaba asta.

Contractul dintre clinică şi spital datează din 20 iulie 2020, iar încasările merg 83% la privat și 17% la stat, potrivit informaţiilor furnizate de spitalul de stat, care însă nu a pus încă la dispoziția publicului actele.

Explicând de ce se partajează astfel încasările, spitalul de stat a spus că prelevările se fac la clinica privată, de către personalul acesteia, iar clinica achiziţionează și reactivii folosiți mai apoi de spitalul public, care efectuează analizele.

Documentele și mărturia a doi tineri din Timișoara spun însă altceva.

Certificatul, de la spitalul public, banii, plătiți la clinica privată

Chiar la finalul lui iulie, după semnarea contractului, doi tineri din Timişoara s-au programat pentru testare la cerere la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.

“Probele erau recoltate într-un container în curtea spitalului. Doamnele erau foarte de treabă, de parcă erau angajate la privat”, a povestit unul dintre ei. 

Pe 29 iulie, fiecare dintre ei primea, de la spital, câte două documente, pe care redacția le publică, anonimizând datele personale: un certificat medical cum că nu au infecţia cu SARS-CoV-2 (ca să poată pleca în concediu), cu parafa Spitalului Victor Babeş un bon fiscal care atesta că achitaseră preţul testului la cerere – de la clinica privată SC Profilaxis SRL.

“Bonul l-au adus din spital, după ce-am plătit”, povesteşte celălalt tânăr.

Sediul clinicii private unde dr. Musta este acționar nu este în curtea spitalului public, unde în cazul tinerilor s-a făcut și prelevarea și de unde li s-a eliberat și rezultatul, și li s-a dat și chitanța, pe numele Profilaxis.

Bonul fiscal care atestă că achitaseră preţul testului la cerere – de la clinica privată SC Profilaxis SRL Certificat medical cum că nu au infecţia cu SARS-CoV-2 (ca să poată pleca în concediu), cu parafa Spitalului Victor Babeş

De la 20 iulie până la 30 septembrie au fost efectuate, în baza parteneriatului public-privat, 6.875 de teste la cerere – au spus reprezentanţii spitalului pentru Libertatea în urmă cu o săptămână.




populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...