Testarea în farmacii scoate la iveală că a explodat numărul românilor care au diabet

Testarea în farmacii scoate la iveală că a explodat numărul românilor care au diabet

Primele rezultate ale unui proiect-pilot de depistare a riscului de diabet zaharat derulat în farmacii a arătat că peste 20% dintre cei evaluați aveau un risc mare și foarte mare de a dezvolta boala în următorii 10 ani.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cifrele incidenței diabetului zaharat continuă să crească în România. Dacă până la debutul pandemiei, în Registrul național de diabet erau înscriși circa 825.000 de bolnavi care primeau tratament, în prima jumătate a anului trecut, numărul acestora trecuse de 1.100.000.

Specialiștii atrag atenția că în anii următori numărul bolnavilor cu diabet zaharat va crește și mai mult, în condițiile în care nu facem mai nimic pentru a reduce factorii de risc asociați. Rezultatele preliminare ale unui program-pilot derulat în luna mai în farmaciile din țară, care a avut ca scop evaluarea riscului de a dezvolta diabet zaharat, a arătat că peste 20% dintre cei evaluați intrau în categoria de risc mare și foarte mare.

Programul-pilot s-a adresat persoanelor peste 18 ani care au dorit să afle dacă sunt la risc în următorii 10 ani. Astfel, dintre cei evaluați, 14,9% au avut un risc mare, 6,1% foarte mare, alți 15,6% având un risc moderat. Proporția celor care au avut un risc scăzut de a dezvolta boala a fost de 30.6%, alți 32,7% având un risc ușor ridicat.

Potrivit farmacistei Florina Bonifate, secretara generală a Colegiului Farmaciștilor din România, proporția de 20% nu este surprinzătoare: „Procentul se încadrează într-un tipar și anume că, practic, diabetul este subdiagnosticat la noi. Se merge pe ideea diagnosticării lor pentru că acum este o perioadă în care putem să facem acest lucru. Iar programul-pilot exact asta face”.

Potrivit farmacistei, în momentul în care în cadrul proiectului-pilot se depistează o persoană cu risc crescut de a face diabet în următorii 10 ani i se explică toți pașii care trebuie făcuți. Primul este către medicul de familie sau specialist, pentru o evaluare mai amănunțită.

Evaluarea a mai arătat că 21,8% dintre cei evaluați aveau un istoric de glicemie crescută, 22,2% un istoric de diabet în familie – rude de gradul I – 41,6% erau supraponderali, în timp ce 27,9% aveau deja obezitate.

„Vreau să le mulțumesc colegilor mei farmaciști care participă la acest proiect, contribuind astfel la un efort național de prevenție a diabetului zaharat. Prin implicarea activă a acestora, colegii mei consolidează rolul esențial al farmacistului în sistemul de sănătate publică, prin serviciile farmaceutice de educare și prevenție”, a arătat Florina Bonifate.

Prevenția, primul pas spre o viață sănătoasă

Din totalul celor evaluați, cei mai mulți au sub 45 de ani – 36.7%. Urmează grupa de vârstă 45-54 de ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%. Cel mai puțin au fost evaluați cei din grupa de vârstă de peste 64 de ani, aceștia reprezentând 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele.

„Prevenția reprezintă primul pas pentru o viață sănătoasă. Îi încurajăm pe toți cei care doresc să-și evalueze riscul de diabet zaharat să verifice la care dintre farmaciile din proximitate pot face acest lucru. Este un proces gratuit, simplu și care nu necesită mult timp. În plus, le recomandăm celor care iau această decizie să poarte discuții deschise cu specialiștii din farmacii pentru a primi informații utile și recomandări în funcție de rezultatele evaluării”, a spus, la rândul ei, Cătălina Pintea, președinta Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România.

Rezultatele preliminare au oferit și o serie de informații cu privire la obiceiurile alimentare , stilul de viață sau istoricul medical al populației intervievate. Astfel, peste jumătate din respondenți au spus că mănâncă zilnic fructe și legume (57,6%), iar peste două treimi din totalul respondenților, că desfășoară activitate fizică minimum 30 de minute pe zi (68,6%).

Proiectul se desfășoară în cadrul unui parteneriat tripartit între Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Român de Diabet.

Analiza esențială, decontată de Casă

Factorii de risc în diabetul zaharat de tip 2 sunt obezitatea sau problemele de greutate, alimentația și stilul de viață haotic, consumul de alcool și fumatul, lipsa activității fizice. Diabetul crește riscul de atac vascular cerebral, infarct, insuficiență renală, orbire și amputare a membrelor.

În Contractul-cadru, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus așa-numitele pachete de prevenție în cadrul asistenței medicale primare prin care este decontată analiza hemoglobinei glicozilate – esențială în punerea diagnosticului – în fiecare an pentru persoanele peste 40 de ani și o dată la trei ani, pentru cele sub 40 de ani. Totodată, din 2022, diabetul zaharat a fost inclus pe lista celor șase afecțiuni pentru care decontarea serviciilor de investigații paraclinice se face peste valoarea de contract.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!