Terorismul cibernetic, o amenințare iminentă (experți)

Terorismul cibernetic, o amenințare iminentă (experți)

Terorismul cibernetic, utilizarea de noi tehnologii pentru a provoca pagube majore de către grupări precum Statul Islamic, reprezintă o amenințare iminentă care trebuie luată în serios, au afirmat marți, la Davos, înalți oficiali, potrivit AFP.

În timpul unei mese rotunde cu tema 'Terorismul în epoca digitală', prințul saudit Turki bin Faisal Al Saud, fost șef al serviciilor de informații din țara sa, a afirmat astfel că "o amenințare îngrijorătoare este recurgerea la terorismul cibernetic". "Grupările teroriste, datorită bunei stăpâniri a tehnologiilor moderne, le vor folosi pentru a-și promova cauza", a adăugat el. "Ei (teroriștii — n.r.) caută moduri mai sângeroase de a folosi tehnologiile moderne. Nu vor ezita", a mai spus el.

În opinia generalului pakistanez în retragere Raheel Sharif, care a comandat până în noiembrie 2016 armata pakistaneză, este vorba de o "reală amenințare". "Odată cu progresele tehnologice cresc și riscurile ca cineva să pirateze un sistem sofisticat și să folosească acest lucru pentru a produce cât mai multe pagube", a subliniat el.

Acest tip de amenințare "ar trebuie să nu ne lase să dormim", a adăugat el. "Trebuie să găsim cele mai bune mijloace de a proteja sistemele informatice. Pot exista acte de piraterie mult mai puternice decât cele care constau în spargerea sistemelor (informatice ale) partidelor politice", a spus el, evocând atacul informatic, atribuit de CIA Rusiei, asupra Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din SUA.

"Ar fi o evoluție logică pentru grupări care devin tot mai experte în acest domeniu", a spus la rândul său directorul Europol, Rob Wainwright. "Și chiar dacă le lipsesc cunoștințele, ei pot să apeleze cu ușurință la 'darknet' (partea de internet criptată, neînregistrată de motoarele de căutare și care oferă un mai mare grad de anonimat utilizatorilor săi — n.r.), unde comerțul cu instrumente de criminalitate cibernetică este înfloritor", a atras el atenția.

"Acestea fiind spuse, nu sunt însă atât de ușor de atacat infrastructurile cruciale în majoritatea țărilor. Și nu este ceva ce provoacă un efect atât de rapid și de spectaculos ca (actul de) a trage cu o armă automată într-o sală de spectacole. Nu sunt sigur că așa se va întâmpla, însă este clar un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim", a adăugat Wainwright.

El a precizat că numai rețeaua de socializare Twitter a închis, în ultimul an, un sfert de milion de conturi având legături cu jihadiștii grupării Statul Islamic și că Europol estimează că există nu mai puțin de 90 de platforme diferite și rețele de socializare folosite în prezent de SI.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…