Terapie cu fructe de toamnă. Moșmoanele, coarnele, măceșele, printre cele mai căutate
Perioada de recoltare a fructelor cu virtuți terapeutice variază de la caz la caz, din primăvară, până târziu, la prima brumă. Toama este anotimpul care are, printre vedete, moșmoanele, coarnele, fructele porumbarului și măceșele.
Moșmoane. FOTO agrointel.ro
Fructele, în general, aduc o serie de beneficii pentru sănătate, grație mai ales conținutului ridicat de antioxidanți. Sunt însă câteva al căror rol e preponderant terapeutic.
Dacă ne referim la cele culese toamna, printre cele mai populare sunt măceșele, fructe cu un conţinut remarcabil de vitamina C, de 50 de ori mai mare decât citricele.
Vedetele toamnei și ale imunității
Fitoterapia le recunoaște capacitatea de ameliorare a simptomelor de osteoartrită, prin combaterea stresului oxidativ, de stimulare a sănătății inimii, prin scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, de reducere a inflamațiilor și durerii asociate și chiar a kilogramelor în plus, dar principala și cea mai cunoscută calitate a lor este aceea că întăresc organismul.
„Măceșele sporesc imunitatea organismului şi grăbesc vindecarea bolilor, în perioada de convalescenţă”, explică Agenția Națională a Zonei Montane în Calendarul fermierului montan
Fitoterapeuții le recomandă, în general, sub forma clasicelor ceaiuri și, chiar dacă par inofensive, e nevoie de recomandarea medicului atunci când vrem să începem o cură pentru una sau mai multe dintre afecțiunile amintite.
Moșmoanele, antiinflamatorii excelente
Toamna se coc și moșmoanele, fructele unor arbori pe nedrept ignorați care cresc sălbatic prin poieni și la marginea pădurilor și pe care doar cunoscătorii îi cultivă. O fac tocmai pentru proprietățile acestor fructe, nu mai mari decât o nucă, ce par un mix între mere și măceșe.
„Moșmoanele au efect tonic, astringent intestinal, reglator intestinal, diuretic, fiind indicate în tratamentul enteritelor. Aceste fructe calmează inflamațiile rinichilor și ale cavității bucale. Acțiunea benefică a acestora asupra mucoasei intestinale se datorează conținutului ridicat de pectină și tanin”, arată Agenția Națională a Zonei Montane.
Moșmoanele se pot consuma ca atare sau sub formă de compot ori dulceață, se pot folosi la prepararea unor siropuri sau se pot adăuga în prăjituri.
Fructele porumbarului, astringente și diuretice
Toamna este și anotimpul în care porumbarul (un arbust sălbatic, cu ramuri spinoase și cu fructe sferice de culoare neagră-vineție) e numai bun de cules.
Fructele bogate în tanin, vitamina C, acizi organici, vitamina A, vitaminele B1 B2, PP și C, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru) sunt la loc de cinste în farmaciile naturiste.
„Fructele, mici și acre, au acțiune astringentă și diuretică și se recomandă în dureri de stomac, diaree, dizenterie, afecțiuni renale, dischinezii biliare, gută, tuse convulsivă, stimularea digestive”, detaliază Agenția Națională a Zonei Montane.
Fructele se pot consuma ca atare, dar și sub formă de ceaiuri (infuzii), respectând indicațiile unui medic.
Coarnele, hemostatice naturale
Coarnele, niște fructe mici, roşii - portocalii sau galbene, pe care mulți dintre noi le neglijează când le văd în pădure, tocmai pentru că nu cunosc calitățile lor curative, se coc și ele în primele luni de toamnă.
„Din coarne se prepară dulceață, suc, marmeladă, cu gust aparte. Având proprietăți hemostatice, coarnele se utilizează în oprirea hemoragiilor nazale. La țară, pe unde mai cresc corni, se fabrică acel minunat lichior numit cornată, dintr-un kilogram de fructe, dispuse în straturi alternative, cu zahăr!”, precizează Agenția Națională a Zonei Montane.
Se consumă și ca atare, sau adăugate in iaurt sau în diverse garnituri și mai ales în prepararea unor ceaiuri terapeutice.
Dincolo de proprietățile hemostatice, aceste fructe au și efecte antiinflamatorii, antibacteriene, cicatrizante, diuretice, astringente și antivirale, îmbunătățesc circulația periferică, conferă o stare generală de bine, stimulează pofta de mâncare și ameliorează tulburările de somn.
Calitățile lor terapeutice se datorează conținutului de vitamine A, B1, B2 și C, de calciu, minerale, magneziu, pectine, tanin, acizi grași și fier.
Sursa: adevarul.ro