Teoroc (SNLP): Până nu se materializează ceva, revendicarea privind demisia ministrului Justiției rămâne în vigoare
Revendicarea privind demisia ministrului Justiției (Tudorel Toader, n.r.) rămâne valabilă, dacă în urma discuțiilor pe care le vom avea 'nu se materializează ceva', a declarat, joi, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), Ștefan Teoroc, la ieșirea de la discuțiile avute la Guvern cu premierul Mihai Tudose.
"Concluziile sunt bune, astăzi vom transmite tuturor liderilor noștri ceea ce am discutat și vom lua decizie în privința acțiunilor de protest, știm că avem un miting planificat, deja, joi. Se schimbă parametrii problemei, având în vedere că primul ministru a fost destul de tranșant, dar în primul rând receptiv", a spus Teoroc.
De asemenea, acesta a spus că, în cadrul ședinței cu premierul și ministrul Justiției, au fost discutate trei teme: salariile angajaților, posturile existente și statutul special.
"Am avut trei probleme pe ordinea de zi, așa cum am anunțat și înainte de întâlnire, este vorba de salarii, posturi și de statutul special. La partea de salarii avem un accept clar de a se îndrepta această inechitate, cu majorarea acordată în structura de apărare, cu excepția penitenciarelor. Urmează să se analizeze exact data de la care se va pune în aplicare majorarea și pentru penitenciare. În privința statutului, primul ministru a fost foarte ferm, favorabil, în schimbarea denumirii în poliția penitenciară, știm că acum ne denumim funcționari publici cu statut special din sistemul Administrației Penitenciarelor. Media și ordinea publică îl schimbă cu cuvântul gardian", a mai spus liderul sindical.
Totodată, președintele SNLP a subliniat că, prin Hotărâre de Guvern, se poate majora numărul de posturi pentru angajații din penitenciare, de la 15.000 la 20.000.
"Pentru posturi trebuie făcut un material, noi spunem că prin Hotărâre de Guvern trebuie să se modifice cele 15.000 de posturi prevăzute în 20.000. Împreună cu ministrul Justiției vom analiza și chiar dacă se va face gradual, se va începe încă de anul ăsta cu modificarea numărului de posturi, prin adăugarea unor posturi prevăzute și ocuparea prin concurs a unui număr cât mai mare de posturi", a explicat Ștefan Teoroc,
Liderul sindical a menționat că, anul acesta, sunt organizate concursuri pentru circa 1.200 de posturi, iar pentru a putea rămâne pe "linia de funcționare", va trebui să se accelereze ritmul de încadrare.
"Anul acesta sunt în curs de desfășurare concursuri pentru 1.200 de posturi, dar ele sunt neutralizate prin efectul pensiilor militare. Vor pleca, prin pensii militare, mai mulți de atât. În mod normal trebuie odată să extindem ștatele de funcții existente și apoi să accelerăm ritmul de încadrare, din sursă externă, ca să putem rămâne pe linia de funcționare. Din toată structura de apărare națională, prin pensii militare, acum cu panica asta, de la 15 septembrie se schimbă total raportarea, baza de calcul rămâne, dar nu poți avea o pensie mai mare decât venitul net. Știm că în venitul net nu intră norma de hrană, consistentă, o parte importantă din salariu. Toți cei care se încadrează, chiar dacă nu sunt chiar pe limita maximă de a sta în sistem, vor ieși la pensie, cam 15% sunt încă pensionabili la acest moment, din structura de apărare, deci și de la noi. Sigur, pensionabili, care îndeplinesc criteriile în acest moment, din sistemul Administrației Penitenciare, sunt 10%, adică peste 1.000 de oameni. În mare măsură toți cei care îndeplinesc criteriile vor ieși", a susținut Teoroc.
Sindicalistul a confirmat că mitingul programat pentru data de 17 august în fața Ministerului Justiție este valabil, precum și faptul că se va consulta cu liderii din teritoriu și vor lua o decizie de comun acord.
"Cu ministrul Justiției nu a fost o discuție, întâlnirea a fost cu premierul. Ministrul (Justiției n.r) a asistat, a spus câteva cuvinte, nu avem ostilități de povestit care să se fi petrecut în ședință, nici așteptări pe măsură. Nu s-a opus, însă pe partea de posturi dorește o discuție, ceea ce cumva ne ține pe loc, va trebui să reanalizăm ceea ce știm că trebuie. La fel și pe partea de statut, ar vrea o discuție, însă premierul a tranșat decisiv, spunând că este în favoarea poliției penitenciarelor", a mai spus Ștefan Teoroc, președintele SNLP.
Întrebat dacă solicită în continuare demisia ministrului Justiției, Teoroc a răspuns că, până nu se materializează ceva, revendicările acestora, inclusiv demisia ministrului, rămân în vigoare.
Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) a declanșat, în data de 1 august, acțiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza condițiilor de muncă și a lipsei de personal din penitenciare.
Potrivit unui comunicat al SNLP, acțiunile sindicaliștilor vizează: refuzul muncii suplimentare în tot sistemul începând de marți, 1 august, fapt care va genera blocaje în activitate în maximum zece zile, întrucât funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară, dezacordul privind depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare, organizarea de mitinguri la sediile Ministerului Muncii, Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și mitinguri în cascadă în toate unitățile din sistemul penitenciar.
Printre revendicările angajaților din penitenciare se numără majorarea salariilor cu 15%, renunțarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea și finanțarea posturilor vacante.
De asemenea, sindicaliștii solicită și asigurarea bugetului pentru salarii, corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017, eliminarea impunerilor de la nivelul MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane de lei, precum și repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal și îmbunătățirea condițiilor de muncă, identificarea de soluții pentru construirea urgentă de noi unități, în condițiile în care, în cursul anului 2017, nu se mai poate realiza achiziția studiilor de fezabilitate pentru singurele unități aflate în plan — Caracal și Berceni — având în vedere "tergiversarea emiterii hotărârii de guvern corespunzătoare (sancțiunile CEDO nu mai par o prioritate)"
AGERPRES /(A, AS — autor: Cătălin Trandafir, editor: Daniel Badea, editor online: Ada Vîlceanu)