Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.
Vaccinurile sunt salvatoare de vieți spun medici FOTO Adevărul
C onform datelor oficiale România a ajuns, în numai patru luni pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de rujeolă. Mai precis, 11.000, cu 12 decese înregistrate în intervalul menționat. Totodată, țara noastră se află pe primul loc la nivelul continentului privind rata de infecție cu bacilul Koch, cu un sfert din cazurile de tuberculoză de la nivelul întregii Uniuni Europene. La toate acestea se adaugă cazuri tot mai numeroase de tuse convulsivă, cu două decese.
Toate aceste boli care ne aruncă în topurile negative ale Uniunii Europene și cu efecte devastatoare mai ales asupra categoriilor vulnerabile ale populației, sunt perfect prevenibile. Un simplu vaccin ar reduce drastic, aproape ar duce către eradicare toate aceste boli.
Reticența unui contingent important al populației la vaccinare face ca progresele medicale din ultima sută de ani ani să fie aproape în van, iar medicii să privească aproape neputincioși cum se reactivează boli aproape dispărute.
Boli cu potențial devastator la o înțepătură distanță
În România există o schemă obligatorie de vaccinare a populației, în special este vorba despre copii. Pe scurt, statul român a cumpărat vaccinuri și le oferă gratuit populației, acestea fiind destinate pentru prevenirea următoarelor boli sau infectării: tuberculoză, difeterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită B, rujeolă, rubeolă, oreion, heomphilus influenzae și pneumococ. Adică, cu câteva înțepături, la anumite intervale de timp, de la naștere și până la 14 ani, orice român poate fi ferit de toate aceste boli, cu potențial devastator asupra organismului uman.
Numai dacă ar fi să ne gândim la poliomielită, tuberculoză sau hepatita B. Specialiștii spun că inclusiv rujeola are efecte greu de închipuit, mai ales dacă capătă teren într-un organism slăbit.
„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. Am avut cazuri de rujeolă chiar și la persoane de 50 de ani. Ori la momentul copilăriei au făcut o formă ușoară de boală și nu au dezvoltat imunitate, fie nu au făcut deloc boala în copilărie. Starea de sănătate, de bază, face diferența între o evoluție severă, cu nevoie de asistență medicală sau un episod de boală gestionabil la domiciliu”, precizează medicul epidemiolog Irina Alecu, din cadrul DSP Botoșani.
Iar boala poate fi prevenită doar printr-un vaccin. „Vaccinul anti-rujeolic este prins în programul național împreună cu alte preparate vaccinale care asigură fix acest gen de protecție împotriva unor boli care de-a lungul timpului au produs pierderi de vieți omenești, dizabilități pe termen scurt sau lung”, spune Irina Alecu.
Conform statisticilor, înainte de apariția vaccinului anti-rujeolic, acum mai bine de jumătate de secol, peste 2.6 milioane de oameni, la nivel mondial, își pierdeau viața din cauza acestei boli. O altă boală gravă pentru copii este tusea convulsivă. Tusea convulsivă este provocată de bacilul „per tusis” și dă complicații foarte severe, cu dispnee, convulsii și în cele din urmă risc de sechele cerebrale.
„Este traumatizant pentru un părinte să-și vadă copilul că se face albastru, că rămâne fără aer, face convulsii. Din păcate toate aceste boli cu componentă de tuse convulsivă, febră, hipoxie, lasă sechele cerebrale”, precizează Irina Alecu.
„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc”
Culmea, după un secol de cercetare medicală, cu vaccinuri foarte eficiente, spun medicii, împotriva acestor boli grave, care riscă să lase sechele grave sau chiar pot ucide, în unele cazuri riscăm să ne întoarcem de unde am plecat. Și tocmai fiindcă tot mai multe persoane refuză vaccinarea copiilor.
Sunt care refuză inclusiv acele vaccinuri vitale împotriva unor boli extrem de grave, debilitante sau mortale precum poliomielita, tuberculoza sau hepatita B, cuprinse în schema de vaccinare chiar de la naștere. „Sunt persoane care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening”, precizează medicul neonatolog Carmane Zaboloteanu.
Zeci de părinți refuză anual vaccinarea nou-născutului, chiar și screening-urile care ar putea descoperi boli rare și care pot fi ținute sub control dacă sunt identificate la timp. „În cazul tuberculozei, în orice moment, din prima clipă când bebelușul părăsește maternitatea, poate contacta bacilul Koch și atunci evoluția bolii poate fi gravă și cu sechele permanente pentru copil”, adaugă Irina Alecu.
Odată cu teoriile conspirației, cu trendul antivaccinist amplificat puternic de pandemia de COVID-19, tot mai multe boli ținute anterior sub control, se întorc cu forță, lăsând în unele cazuri sechele sau chiar producând decesul pacienților.
„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc tocmai fiindcă avem această tendință globală de a fi reticenți față de vaccin. Este de fapt prețul succesului pentru vaccinuri. Au fost eficiente, au făcut ca bolile aceste grave pentru care au fost gândite să mai fie atât de prezente în populație și atunci generațiile noi care în momentul acesta sunt reticente, unele chiar refuză de-a dreptul vaccinarea, o facă fiindcă nu au mai văzut cât de dramatică poată fi boala. Dacă nu vom păstra ritmul de acoperire vaccinală vom reveni și vom vedea din nou copii cu convulsii și cu sechele cerebrale de la tuse convulsivă, vom vedea din nou sechele pe viață de la rujeolă, sterilitate de la oreion. Din păcate avem pe tuse convulsivă două decese în țară de la începutul anului. Și vorbim de un vaccin cuprins în schema de vaccinare națională, gratuit”, precizează epidemiologul botoșănean.
Temerile vaccinării
Teoriile anti-vacciniste se manifestă la nivel global și se bazează pe o serie de temeri apărute în rândul populației, de la provocarea autismului prin vaccinare și până la teorii extreme ale conspirației privind dorința unei „oculte mondiale„ de a introduce cip-uri sau seruri de control în masă al populației.
O investigație realizată de specialiști din 24 de țări, reuniți coordonați de reprezentanți ai Universității din Queensland precizau în revista de specialitate „Health Psychology” că atitutidinile antivacciniste se leagă de mai mulți factori printre care viziunea asupra vieții și a ierarhiilor sociale, neîncrederea în anumite sisteme medicale, gândirea conspirațională, frica de ace și sânge, etc.
În România, de exemplu, conform unor studii de anul trecut, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10%. Situația este tot mai îngrijorătoare spun specialiștii mai ales că prevenția trebuie să fie baza, nu tratamentul.
Asta în condițiile în care este mai benefic dar și mai ieftin, să previi, decât să tratezi. „În țările dezvoltate care au avut înaintea noastră acces la tehnologii avansate de diagnostic și tratament se revine pe tot ceea ce înseamnă prevenție și acolo prevenția rămâne baza. Avem multe țări care au sisteme de sănătate eficiente. Da, dar acolo dacă vorbim de vaccinare vorbim de 90-95% rată de acoperire. Tratamentul este scump, prevenția este eficientă și ieftină dar trebuie și folosită. S-au dezvoltat vaccinurile tocmai pentru a reduce mortalitatea prin boli prevenibile și pentru a reduce impactul costurilor financiare dar și umane. Avem un vaccin pentru diverse boli, îl administrăm și atunci crește speranța de viață, crește gradul de sănătate al pacientului care nu va face boala”, conchide Irina Alecu.
Sursa: adevarul.ro