Teoriile conspirației inundă rețelele sociale în legătură cu incendiile din Hawaii

Teoriile conspirației inundă rețelele sociale în legătură cu incendiile din Hawaii

Afirmații false despre incendiile devastatoare din Hawaii, inclusiv că forțe obscure au orchestrat dezastrul cu un fascicul laser, au câștigat teren pe internet.

Incendiu devastator în orașul Maui FOTO: Profimedia

Incendiu devastator în orașul Maui FOTO: Profimedia

Postările înșelătoare provin din diverse surse și conturi, dar, în general, implică faptul că "elitele" sau agențiile guvernamentale au declanșat în mod deliberat incendiile. scrie bbc.com.

Unele dintre cele mai populare teorii sunt formulate în întrebări despre o "narațiune" și fac afirmații potrivit cărora opiniile alternative sunt "cenzurate", în ciuda faptului că au adunat milioane de vizualizări.

Deși există zvonuri specifice care circulă despre Maui, acestea se încadrează într-un tipar general observat în mod repetat după evenimente meteorologice extreme și dezastre naturale - activiști motivați politic care încearcă să minimalizeze impactul potențial al schimbărilor climatice.

"Armă energetică”

Videoclipurile și imaginile care susțin că incendiile nu au fost un dezastru natural și că au fost provocate în schimb de o "armă cu energie dirijată", o "rază laser" sau o explozie au fost vizualizate de milioane de ori.

Un videoclip vizionat de 10 milioane de persoane arată o explozie mare în Maui chiar înainte de incendii.

image

Dar videoclipul a fost inițial un clip viral distribuit pe TikTok în luna mai, care arăta o explozie a unui transformator în Chile.

Rețeaua de televiziune chiliană Chilevisión a realizat un reportaj despre videoclipul viral, confirmând că explozia a fost rezultatul exploziei unui transformator provocată de vântul puternic.

O imagine cu o biserică în flăcări din Hawaii a fost vizualizată de 9 milioane de ori, oamenii susținând că aceasta arată o rază laser care se ridică din biserică spre cer.

image

Cu toate acestea, imaginea a fost modificată digital. Niciun fascicul laser sau rază de lumină nu poate fi văzut în fotografia originală a Associated Press, care arată biserica Waiola din Lahaina în flăcări pe 8 august.

Alte două imagini false au adunat un număr uriaș de vizualizări.

Una arată o minge de foc și o dungă luminoasă care se ridică spre cerul nopții. Și aceasta a fost însoțită de afirmații potrivit cărora incendiile nu sunt un fenomen natural.

image

Însă o căutare pe internet a unor versiuni anterioare ale acestei imagini arată că fotografia prezintă o ardere controlată la o rafinărie de petrol din Ohio și a fost postată pentru prima dată online în ianuarie 2018. Dunga de lumină, cunoscută sub numele de "stâlp de lumină", este o iluzie optică formată de reflexiile pe cristalele de gheață într-o zi rece.

O imagine similară susține că arată o rază uriașă de lumină în Maui chiar înainte de incendiile de vegetație. Însă aceasta arată lansarea unei rachete SpaceX Falcon 9 în California, în mai 2018.

De ce sunt copacii în picioare?

Există afirmații care circulă în legătură cu videoclipuri din Maui care arată unii copaci încă în picioare în timp ce casele și vehiculele au fost arse, oamenii arătând imaginile ca fiind "dovezi" că incendiile au fost declanșate în mod deliberat sau că adevărata lor cauză este ascunsă publicului.

O postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, include o înregistrare video a distrugerilor și mesajul: "Totul a ars în afară de copaci, dar nu subliniați acest lucru, altfel sunteți un adept al teoriei conspirației". Această postare a fost văzută de peste 24 de milioane de ori.

image

Dar fotografia - care a fost contestată de funcția Community Notes a X, prin care utilizatorii adaugă context și fapte în jurul conținutului viral - arată în mod clar vegetația arsă, alături de câțiva palmieri încă în picioare.

Unele plante, cunoscute sub numele de pirofite, s-au adaptat pentru a supraviețui incendiilor de vegetație datorită izolației termice sau altor mijloace.

"Acapararea de terenuri de către elite”

Alături de zvonurile privind "arma cu energie dirijată", în postările virale s-au răspândit speculații potrivit cărora unii dintre locuitorii bogați ai insulei și proprietarii de case secundare au declanșat în mod deliberat incendiile pentru a acapara terenuri valoroase în Lahaina.

Un videoclip viral include afirmații ale unui podcaster potrivit cărora proprietarii de terenuri indigene din Maui au refuzat să vândă terenuri companiilor de gestionare a investițiilor și localnicilor bogați. El notează zvonurile false despre "arma cu energie dirijată" înainte de a specula că ar putea fi ceva în legătură cu acestea, deoarece agențiile de știri au numit zvonurile "teorii ale conspirației".

Un alt fir viral a fost văzut de 10 milioane de ori pe un cont X care răspândește frecvent informații false, dezmințite de Community Notes. Acesta include o listă de oameni bogați care ar deține proprietăți în Maui, un videoclip care include imagini aeriene din Lahaina și susține că modelul de distrugere este suspect.

Cauza sau cauzele incendiilor de pe Maui sunt încă necunoscute, dar nu au apărut dovezi reale care să sugereze că acestea au fost declanșate în mod deliberat ca parte a unei acaparări de terenuri.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…