Teorii ale asasinatului asupra Dughinei vehiculate de presa rusă. Ce ar putea face Moscova după ce a dat vina pe Ucraina
Rusia a acuzat „serviciile secrete” ucrainene că se află în spatele asasinatului asupra Dariei Dughina, fiica filosofului rus Alexandr Dughin cunoscut în Occident drept ideologul lui Putin.
Moscova pretinde că o ucraineană a amplasat singură o bombă în mașina Dughinei FOTO foto aa.com.tr
„Crima asupra jurnalistei ruse Daria Dughina a fost rezolvată, a anunțat serviciul federal de securitate (FSB). A fost pusă la cale de serviciile secrete ucrainene. Autorul – un cetățean ucrainean numit Natalia Vovk – a fugit în Estonia, a comunicat biroul de relații publice al FSB”, a relatat TASS.
La două zile de la explozia mașinii în care ar fi trebuit să se afle Dughin, ancheta pare finalizată și cazul închis, scrie Jerusalem Post.
„Drept rezultat al măsurilor unei anchete urgente, serviciul federal de securitate a soluționat crima jurnalistei ruse, Daria Dughina, născută în 1992”, se arată în comunicatul FSB. Anchetatorii au ajuns la concluzia că această „crimă a fost pusă la casă și executată de serviciile secrete ucrainene”, a rezumat și Tass.
Firele poveștii nu se leagă
Povestea pare prea bine țesută ca să fie adevărată. Potrivit versiunii ruse, autoarea asasinatului, o ucraineană născută în 1979, a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Șaban. „În ziua crimei Vovk și Șaban au participat la festivalul muzical și literar Tradiții, unde Dughina era invitată de onoare”.
Anchetatorii ruși au ajuns la concluzia că Vovka a fost cea care a amplasat dispozitivul exploziv sub mașină: dar este logic să presupui că a reușit de una singură să instaleze dispozitivul pe o mașină Toyota Land Cruiser Prado și apoi să-l declanșeze de la distanță?
„Pentru a organiza și aduna informații cu privire la stilul de viață al Dughinei, Vovk și fiica ei au închiriat un apartament la Moscova în aceeași clădire în care locuia victima. A folosit o mașină Mini Cooper pentru a o urmări pe jurnalistă”, a relatat TASS.
Omiterea unui detaliu esențial
FSB a oferit presei ruse o versiune bogată în detalii a rezultatelor anchetei. Autorul a circulat cu nu mai puțin de trei plăcuțe de înmatriculare – din Republica autoproclamată Donețk, când s-a aflat la Moscova, din Kazahstan, respectiv Ucraina, când a ieșit din țară.
Totuși Rusia a omis un detaliu important: cum a obținut aceste informații? Bogăția de detalii conferă veridicitate poveștii, dar lipsa dovezilor o îngroapă, ridicând semne de întrebare. De ce ar folosi un agent însărcinat cu un asasinat un Mini Cooper? Nu este cam țipătoare pentru un spion?
Un atare asasinat presupune să transporți muniții pe care apoi să le amplasezi sub un SUV masiv. Ar putea o femeie să fie capabilă de așa ceva fără niciun ajutor, folosindu-și fiica drept acoperire?
Dar cel mai interesant detaliu legat de versiunile apărute în presa rusă este faptul că ucraineana o supraveghea pe „jurnalistă”, și nu pe celebrul său tată. Este un element esențial pentru credibilitatea întregii povești, în condițiile în care mass-media occidentale și nu numai au tras concluzia logică că adevărata țintă era Dughin.
În plus, cel care ar trebui să declanșeze bomba de la distanță n-ar trebui să fie pe urmele mașinii sau să se afle undeva în apropiere pentru a putea face asta? Până acum, Rusia nu s-a gândit să pună în seama Ucrainei numeroasele atentate comise de-a lungul anilor asupra intelectualilor și jurnaliștilor. Cum se explică interesul brusc al serviciilor secrete ucrainene pentru asemenea ținte?
Potrivit relatărilor din presa rusă, mașina Toyota Land Cruiser avea o destinație în afara Moscovei când a fost aruncată în aer. Publicația rusă Izvestia, citând un expert, speculează că „complotiștii l-ar fi putut viza pe tatăl fetei care murit”. Asta adaugă un element important de confuzie întregii povești: până la urmă cum a fost, pe cine a spionat autoarea, pe fiică sau pe tată?
„Un motiv al crimei ar putea fi activitățile sociale ale victimei”, au explicat jurnaliștii ruși.
Un autor convenabil
Contextul crimei pare să indice o anchetă finalizată imediat în mod convenabil și publicarea unei versiuni pregătite dinainte. Comentatorii pro-Kremlin și susținătorii operațiunii militare a Moscovei lansaseră deja acuzații la adresa Ucrainei și Occidentului, care s-ar face vinovați de acest „act terorist”.
Acum, media rusă strigă din toate puterile „crimă” – o retorică ce s-ar putea intensifica în perioada următoare.
Următorii pași ai Rusiei
Rusia are la dispoziție mai multe opțiuni. Punând atentatul în seama serviciilor secrete ucrainene Moscova dă implicit vina pe guvernul de la Kiev. În același timp, susține că sarcina a fost executată de un singur agent și nu de o echipă de spionaj ce s-ar mișca liberă prin Moscova, în căutarea țintelor. Astfel că, cel puțin momentan, linia oficială a Kremlinului este că o singură persoană, cetățean ucrainean, ar fi acționat în slujba Kievului, fiind însărcinată cu spionarea unui jurnalist rus.
Ce va face Moscova mai departe: va amplifica această teorie conspiraționistă în sprijinul ideii că Kievul a început o campanie de „teroare” sau asasinate?
E de urmărit cum se va modifica retorica Moscovei după acest asasinat, dacă vor urma acuzații cum că „teroriști” și „naziști” ucraineni sunt în spatele atentatului în Rusia.
Cine beneficiază de pe urma morții Dughinei?
În Rusia comploturile sunt în floare, astfel că principala întrebare este: „Cine beneficiază de urma lor?” Și cine ar avea ceva de câștigat de pe urma unei comentatoare ca Dughina? Nu este ca și cum ar fi o țintă influentă, de mare valoare.
Pe de altă parte, unii comentatori au sugerat că rolul tatălui în războiul decis de Kremlin a fost mult exagerat. Asta duce încă o dată la întrebarea: de ce Ucraina ar dori să o elimine pe fiica sa?
E posibil ca acest atac să ofere Moscovei pretextul de a spori eforturile de război? Potrivit relatărilor din media, Rusia nu și-a angajat adevărata forță combatantă.
Prin graba cu care a anunțat rezolvat cazul, Moscova a încercat să-și compenseze incompetența pretinzând că nu a fost o echipă de asasini, pentru că ar fi detectat-o.
Sursa: adevarul.ro