Teoria cuantică oferă soluții de criptare imposibil de spart pentru calculatoarele viitorului
Un principiu de bază din fizica cuantică ar putea face ca informația aflată pe calculatoarele cuantice ale viitorului să fie imposibil de accesat de hackeri, conform unui material publicat de engadget.com, transmite Yahoo! News.
Fizica cuantică are un principiu ciudat dar fundamental, și anume că atomii în stare cuantică nu se mișcă atât timp cât sunt observați sau măsurați. Poate părea contraintuitiv dar cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că acest principiu este real.
Echipa a observat că atomii dintr-un nor criogenizat de rubidiu gazos nu se mișcă atât timp cât sunt observați. Ori de câte ori oamenii de știință foloseau un laser pentru a măsura comportamentul acestor atomi, ei au constatat că aceștia devin imobili. Atomii își reluau treptat mișcarea odată ce intensitatea laserului era diminuată progresiv, până la oprire.
Această descoperire are implicații importante pentru calculatoarele cuantice ale viitorului, demonstrând că ideea de criptare cuantică a informației este valabilă. Un intrus nu poate spiona fișierele de pe un astfel de calculator fără a le accesa, moment în care distruge toate datele pe care acestea le conțin.
În plus, abilitatea de a stopa mișcarea atomică oricând poate duce la dezvoltarea unor senzori și comutatoare cuantice extraordinar de sensibile, care să reacționeze încă din primul moment în care atomii încep să încetinească.
Funcționarea unui calculator cuantic se bazează pe fenomenele de superpoziție și entanglement și nu pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți. În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi simultan 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, fapt care permite automat efectuarea unui număr mult mai mare de calcule într-un timp mult mai scurt. AGERPRES