Teodorovici: Niciodată nu am făcut, nu fac şi nu o să fac vreun rău românului

Teodorovici: Niciodată nu am făcut, nu fac şi nu o să fac vreun rău românului

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat miercuri, întrebat despre limitarea permisului de muncă la 5 ani, că niciodată nu ar face rău românului oriunde ar fi şi că este un este un pro-european.

"Niciodată nu am făcut, nu fac şi nu o să fac vreun rău românului, fie că este în România, fie că este în afara României. Aici cei care mă cunosc foarte clar pot să fie convinşi şi ştiu foarte clar că este total corect ceea ce spun. Mai mult, au auzit şi de chestiuni legate de propuneri care sunt împotriva celor patru principii fundamentale ale funcţionării Uniunii Europene. Ca persoană în această administraţie publică centrală implicată încă de la începutul relaţiilor dintre România şi Uniunea Europeană, chiar şi în negocierile sau mai ales în negocierile legate de aderare până în 2004 şi toate aceste etape, procese, aici vorbim de bani europeni şi nu numai, este clar că nu pot să fiu decât un pro-european. Aşa că cine încearcă sau a folosit această nefericită exprimare pe care am avut-o ieri în timpul unei discuţii legate de criza forţei de muncă din România este clar că încearcă să se agaţe, să găsească un motiv, un argument, neputând fi invocate, să spunem aşa, argumente pe zona profesională ce ţin clar de Ministerul de Finanţe. Încearcă să aducă în discuţie astfel de, să spunem, concluzii pe care ei, unii sau alţii le-au înţeles", a declarat Eugen Teodorovici.

Acesta a menţionat că propunerea sa este ca românii, oriunde s-ar afla, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, să aibă aceleaşi drepturi în Europa fie că trăiesc, călătoresc sau fac business.

"Mesajul meu este unul foarte clar: nici vorbă, să stea liniştiţi pentru că rolul nostru ca şi guvern, al meu ca ministru de Finanţe, dacă doriţi, este acela de a lupta pentru a proteja drepturile românilor în afara ţării", a spus Eugen Teodorovici, întrebat ce la transmite românilor care s-au temut că ar putea fi nevoiţi să-şi găsească o altă ţară în care să lucreze.

De asemenea, întrebat despre ce la transmite celor care au lăsat mesaje negative în mediul online, ministrul Finanţelor a menţionat: "ce-mi doresc ei mie, le doresc şi eu dânşilor".

Ministrul Finanţelor a afirmat, marţi, într-o dezbatere la Parlament, că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

"Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă", a susţinut Teodorovici.

Declaraţiile ministrului Finanţelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical catalogând drept anti-europeană propunerea lui Teodorovici, venită cu puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Totodată, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câştigat de toţi românii, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE.

Ulterior, într-o postare pe pagina de Facebook, şeful de la Finanţe a precizat că România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, iar o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.

"Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social", a menţionat Eugen Teodorovici.
AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...