Teodorovici, la Forumul Românilor de Pretutindeni: Noi, ca neam, suntem ruşinoşi, suntem un popor de oameni cu jenă
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi că românii sunt "ruşinoşi", "un popor cu bun simţ", dar a subliniat că aceştia trebuie să fie mai hotărâţi când vine vorba de ţara lor şi să nu accepte judecăţi pe care nu le-au trecut prin filtrul propriu.
"Poate sunt idealist. Poate e o utopie să cred acest lucru. Dar mă încăpăţânez să cred că noi toţi, indiferent unde locuim fiecare dintre noi, vom fi o familie şi vom relaţiona exact cum ne dorim. Noi, ca neam, suntem ruşinoşi. Nu ne comparăm cu alţii, din alte popoare: când muzica începe să cânte te ridici de la masă, dansezi... Asta arată că suntem totuşi un popor de oameni cu jenă, cu educaţie... Cu acea educaţie, în fine, mai strictă, din anii de copilărie. Dar suntem un popor cu bun simţ. Dar trebuie să fiţi cu toţii mai determinaţi atunci când se vorbeşte despre România, să nu acceptaţi ca nimeni vreodată să critice această ţară. Indiferent ce ar fi în această ţară, sunteţi singurii care puteţi să vă judecaţi ţara proprie", a afirmat Teodorovici, care a participat la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni.
Ministrul s-a referit şi la modul în care ţara noastră a exercitat preşedinţia Consiliului UE, subliniind că reprezentanţii instituţiilor europene au lăudat România pentru mandatul său.
"România nu că a fost bună, a fost mult mai bună decât multe alte ţări cu pretenţii foarte, foarte mari", a declarat el.
Totodată, Teodorovici a spus că în România există o serie de idei preconcepute, oferind în acest sens felul în care este perceput ministrul de Finanţe.
"Noi ne luptăm în România cu o mentalitate, cu o mare cale de parcurs în schimbarea sa în bine. Plecăm de la idei preconcepute. Pot să vă dau exemplul personal. Îmi spunea cineva din zona Transilvaniei: 'Noi vrem să vedem un ministru de Finanţe nu atât de înalt, cu ochelari, fără păr, chiar cu burtă, să nu zâmbească, să fie tot timpul încruntat'. De ce? De ce avem această mentalitate? Dacă zâmbesc înseamnă că asta mi-e firea pe interior. Ăsta sunt eu. Nu înseamnă că ceea ce spun, indiferent că râd sau nu, nu ar fi serios. Dar aşa ne place nouă, în România, ca totul să fie dus în derizoriu, ca orice acţiune bună pe care un guvern sau altul o întreprinde să fie dusă în derizoriu, să fie pusă sub semnul întrebării şi, poate, nu o discuţie pe acea măsură pentru a se găsi felul de a o face şi mai bună", a arătat el.
Printre măsurile pozitive adoptate de Guvern, el a menţionat sprijinul acordat sectorului construcţii, susţinere care a determinat "o creştere record de 31%" în domeniu. Pe de altă parte, el a menţionat că această măsură, la fel ca altele, a fost contestată.
"Poate partea noastră mai puţin bună este că nu am comunicat foarte mult, aşa cum alţii o fac pe fake news-uri şi pe ştiri negative şi pe dorinţa aceasta de a duce totul în derizoriu. (...) Sper ca fiecare să treacă prin filtrul propriu tot ceea ce vede, pe media în special, şi să verifice încă dintr-o sursă, din a doua, dacă ceea ce se spune e corect. Pentru că altfel dorinţa vădită - şi cred că nimeni nu poate să conteste acest lucru - de a ne învrăjbi, şi în ţară, şi între cei din ţară şi cei din afara ţării, între categorii de vârstă, sociale, este vizibilă. Este vizibil şi în România, şi în afara României. Se încearcă prin metode diverse, foarte bine puse la punct, mai ales pentru o ţară care poate nu e la nivelul de cunoaştere la care alte ţări, din vestul Europei, au ajuns. Şi totuşi se vede uşor-uşor că lumea începe să înţeleagă", a spus el. AGERPRES