Teodorovici despre taxa de solidaritate: O aberație, nu trebuie aplicată

Teodorovici despre taxa de solidaritate: O aberație, nu trebuie aplicată

Eugen Teodorovici, consilier onorific al premierului și fost ministru al Finanțelor, a declarat vineri că taxa de solidaritate este "o aberație", iar noile taxe și impozite despre care s-a discutat în ultima perioadă nu se vor aplica.

 "Tot ce s-a discutat în această ultimă perioadă despre taxe noi, impozite noi să se uite, în sensul că nu se vor aplica. Eu nu cred că va fi o analiză economică să dovedească faptul că acele taxe noi se justifică. Deci, clar nu se vor aplica. Doi, putem crea noi pentru diferite zone — și vă dau un exemplu simplu în zona de industrie auto. Știm foarte bine, în România sunt două milioane de proprietari de mașini mici care nu sunt conforme cu partea de mediu. Dacă statul român spune că va finanța, cumpăra autoturisme noi, dar fabricate în România, poate să o spună, dar nu pot să accept ca în România să intre mașini chiar și noi care în statele de origine au un sprijin direct sau indirect din partea acelor guverne. Deci, pot să găsească o formă de colaborare astfel încât cel puțin cele două milioane și jumătate de mașini să fie produse și luate de cei care au nevoie din România", a spus Teodorovici, prezent la Ambasada Franței, la recepția de 14 Iulie.

El a afirmat că trebuie să existe respect față de banii care vin din zona privată în primul rând, "pentru că privatul contribuie la bugetul statului".

Întrebat despre taxa de solidaritate, Teodorovici a răspuns: "Mai ales, este o aberație și nu trebuie aplicată. Nu există discuție. Nicio analiză nu poate să argumenteze ca un stat să încurajeze ce? Adică, dacă cineva în țara aceasta învață mai bine, are o școală în plus, are un job mai bine plătit să îl impozitezi, nu îl descurajezi cu această abordare, deci nu are logică".

Eugen Teodorovici a fost întrebat și despre propunerea sa privind impozitarea unor activități economice ale Bisericii Ortodoxe Române, urmând ca banii să fie direcționați strict către proiecte sociale, precum construirea de orfelinate sau reabilitarea de școli, pe care a lansat-o, vineri, la conferința organizată de Consiliul Național pentru IMM-uri cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate.

"Biserica a dovedit că poate face lucrurile mai bine decât le face statul. Sunt astăzi foarte multe locuri în România, în care știți foarte bine sunt copii care trăiesc în centre de plasament, sunt copii fără cămin, fără familie, sunt oameni nevoiași, oameni în vârstă. Banii aceștia să fie folosiți cu destinație precisă. Deci, nu ia statul banii. Este o abordare logică și pentru biserică, arată clar populației că vrea să sprijine încă o dată în plus așa cum a făcut-o de-a lungul timpului statul român că impozitează într-un fel sau altul ceea ce biserica derulează ca și parte economică și toată lumea va fi mulțumită", a explicat Teodorovici.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că nu susține impozitarea veniturilor bisericii, în schimb susține inițiativa Opoziției cu privire la interzicerea societăților cu acțiuni la purtător.

"Eu zic totuși să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă (impozitarea veniturilor bisericii — n.r.). O să se supere unii, dar eu nu susțin varianta asta. Eu știu că nu s-a discutat asta în coaliție și eu nici nu vreau să discut lucrurile astea", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă s-a discutat în coaliția de guvernare despre impozitarea veniturilor bisericii și dacă el susține acest lucru.

Potrivit lui Dragnea, luni, în coaliția de guvernare, se va lua o decizie cu privire la renunțarea sau nu la impozitarea pe cifra de afaceri.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”