Teodorovici: Codul Fiscal va fi finalizat luna aceasta în Parlament, dar nu va fi aprobat fără acordul CE, FMI și BM

Teodorovici: Codul Fiscal va fi finalizat luna aceasta în Parlament, dar nu va fi aprobat fără acordul CE, FMI și BM

Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul acestei luni, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, a declarat luni ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Forumului Regional al Apei Dunărea - Europa de Est 2015.

"Avem șansa să încheiem în această lună în Parlament Codul Fiscal, dar nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noștri internaționali pentru a-i da consistență și credibilitate", a precizat Teodorovici.

De asemenea, el am mai spus că se așteaptă ca la întâlnirea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, din 14 iulie, să se anunțe că România este din nou în acord cu Fondul Monetar Internațional și are șanse să îl încheie su succes, și că va încheia anul cu bugetul în țintele de deficit asumate.

"România are șansa să aibă un Cod Fiscal cu foarte multe măsuri de relaxare fiscală, un acord cu FMI și un buget care respectă limitele asumate la nivel european. România are o șansă să demonstreze în Europa că este o forță economică", a mai spus ministrul Finanțelor.

Potrivit proiectului de modificare pentru Codul Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, impozitul pe construcții speciale urmează să fie eliminat din 2016 iar cota unică de impozitare ar putea scădea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului—dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.

Contribuțiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”