Tentativă de lovitură de stat eșuată în Bolivia. Șeful armatei a fost arestat
Poliția boliviană l-a arestat pe liderul unei tentative de lovitură de stat, la câteva ore după ce palatul prezidențial din capitala La Paz a fost luat cu asalt de soldați, informează BBC.
Șeful armatei boliviene a fost arestat FOTO arhiva Adevărul
Șeful forțelor armate din Bolivia a fost destituit din funcție și arestat miercuri, după ce a adunat oameni și vehicule blindate în fața palatului prezidențial din La Paz și a afirmat că dorește să "restructureze democrația", în ceea ce președintele Luis Arce a denunțat drept o tentativă de lovitură de stat.
Generalul Juan José Zúñiga a fost arestat și dus într-un vehicul al poliției în timp ce vorbea cu presa în fața unei cazărmi din capitală. "Sunteți arestat, domnule general", i-a spus ministrul de interne Jhonny Aguilera, conform imaginilor difuzate de televiziunea de stat.
El a fost dus la secția de poliție a Forței speciale anticriminalitate (FELCC). Parchetul nu a precizat acuzațiile care i se aduc.
Vehiculele și trupele blindate au ocupat poziție în Piața Murillo, unde se află clădirile guvernamentale cheie. Toate s-au retras ulterior.
Liderul militar rebel responsabil, generalul Juan José Zúñiga, a spus că dorește „să restructureze democrația” și că, deși îl respectă pe președintele Luis Arce pentru moment, va avea loc o schimbare de guvern.
Președintele Arce a condamnat tentativa de lovitură de stat, făcând un apel publicului „să se organizeze și să se mobilizeze... în favoarea democrației”.
„Nu putem permite încă o dată tentativelor de lovitură de stat să ia vieți bolivienilor”, a spus el într-un mesaj televizat către țară din interiorul palatului prezidențial.
Cuvintele lui au rezonat, manifestanții pro-democrație ieșind în stradă în sprijinul guvernului.
Arce a anunțat, de asemenea, că va numi noi comandanți militari, confirmând informațiile potrivit cărora generalul Zúñiga a fost demis după ce l-a criticat deschis pe fostul lider al Boliviei, Evo Morales.
Morales a condamnat, de asemenea, tentativa de lovitură de stat și a cerut ca generalul Zúñiga și „complicilor” săi să fie acuzați penal.
Parchetul a deschis o urmărire penală
Este din ce în ce mai clar că aceasta a fost o revoltă militară de scurtă durată și prost judecată, mai degrabă decât orice dezintegrare mai largă a puterii, notează BBC.
Cu toate acestea, săptămânile următoare vor fi cheie pentru a stabili dacă insurecția militară a generalului Zuñiga a fost doar un incident izolat.
Cu siguranță, guvernul pare acum mai vulnerabil, iar alții ar putea încerca să demonteze administrația președintelui Arce - deși prin politică, mai degrabă decât prin intermediul armatei.
Mai mult, el ar putea conta pe sprijinul lui Evo Morales, influentul fost președinte și bătrânul om de stat al stângii din Bolivia.
Morales le-a cerut susținătorilor săi, în special din mișcarea indigenă a cultivatorilor de coca din țară, să iasă în stradă pentru a cere încetarea tentativei de lovitură de stat.
Este posibil ca această manifestare a puterii populare să fi contribuit la întărirea hotărârii împotriva planurilor generalului Zuñiga, care includeau și eliberarea „deținuților politici”, inclusiv fostul lider Jeanine Áñez .
Vorbind din Piața Murillo după ce a fost ocupată de trupe, generalul Zúñiga a spus: „Vom recupera această patrie. O elită a preluat țara, vandali care au distrus țara”.
El a fost demis după ce a apărut luni la televizor, spunând că l-ar aresta pe Morales dacă va candida din nou pentru o funcție anul viitor, în ciuda faptului că fostului președinte i-a fost interzis să facă acest lucru, subliniază BBC.
SUA că monitorizează "îndeaproape" situaţia
Partidul de guvernământ din Bolivia, Mişcarea spre Socialism (MAS), este profund divizat între Arce şi Morales, care au fost cândva aliaţi, dar sunt acum rivali în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2025.
Evo Morales candidează în numele MAS. Luis Arce nu şi-a declarat încă oficial candidatura.
Condamnările acţiunii de miercuri a generalului Zuniga au început să curgă.
Liderii din Chile, Ecuador, Peru, Mexic şi Columbia au făcut apel la respectarea democraţiei, iar preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a scris pe X: "Sunt un iubitor al democraţiei şi doresc ca aceasta să prevaleze în toată America Latină".
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a denunţat o tentativă de "lovitură de stat în Bolivia" orchestrată de "extrema dreaptă cu un militar trădător".
Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, a declarat că "nicio formă de încălcare a ordinii constituţionale nu va fi tolerată".
Statele Unite au declarat că monitorizează "îndeaproape" situaţia, făcând apel la calm, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe.
Sursa: adevarul.ro