Tensiuni între Ucraina și Ungaria: Kievul cere încetarea retoricii „anti-ucrainene”. Ce spun experții despre noile declarații ale lui Orban
Kievul a cerut Budapestei să înceteze „retorica anti-ucraineană” după o serie de noi declarații controversate ale premierului ungar Viktor Orban
FOTO Arhivă
Ambasadarul Ungariei la Kiev, Istvan Ijdjarto, a fost convocat marți la Ministerul de Externe al Ucrainei în semn de protest față de noile declarații ale premierului Viktor Orban.
Kievul consideră aceste declarații drept „denigratoare” și a cerut Budapestei să înceteze „retorica anti-ucraineană”.
Ambasadorul Istvan Ijdjarto a primit „un protest puternic în legatură cu recentele declaraţii denigratoare ale premierului Ungariei Viktor Orban. S-a subliniat faptul că retorica anti-ucraineană, care se aude de la conducerea ungară de o lungă perioadă de timp, este absolut inacceptabilă şi provoacă daune serioase relaţiilor ungaro-ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko.
„Părţii ungare i s-a cerut să înceteze această tendinţă negativă pentru a evita consecinţe ireparabile pentru relaţiile dintre cele două ţări”, a adăugat el.
Ucraina s-a arătat totodată pregătită să dezvolte relații constructive de bună vecinătate cu Ungaria.
Premierul ungar spune că se învecinează cu rușii la est
Reacția Kievului vine după ce Viktor Orban și-a exprimat îndoiala că Ucraina va rezista în fața Rusiei. Potrivit premierului ungar, Rusia a făcut din Ucraina o epavă neguvernabilă. Este ca Afganistanul, o „țară a nimănui”, a declarat el în timpul unei mese rotunde relatate de publicația The American Conservative.
Orban a mai declarat că Vladimir Putin „nu își permite să piardă războiul”.
În plus, Viktor Orban a mai declarat, la o cină în onoarea președintelui azer Ilham Aliev, că Ungaria se învecinează cu „vorbitorii de germană” la vest și cu „vorbitorii de rusă” la est. „Așa că știm situația și știm cât de greu este să gestionezi bine viața unei națiuni în astfel de circumstanțe”, i-a transmis el lui Aliev într-o încercare de a-l convinge că țările lor s-ar putea înțelege pentru că au „poziții strategice și geostrategice similare”.
Orban nu vrea sancțiuni împotriva Rusiei și ajutor militar pentru Ucraina
Anterior, liderul ultraconservator de la Budapesta s-a pronunțat împotriva impunerii de sancțiuni împotriva sectorului nuclear al Rusiei. El a avertizat Uniunea Europeană (UE) că se va opune prin veto unui pachet de sancțiuni în acest sens.
„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a declarat premierul ungar, în condițiile în care aproape jumătate din curentul electric al țării sale este produs de patru reactoare rusești instalate la centrala de la Paks. În plus, această centrală este alimentată cu combustibil nuclear din Rusia.
Guvernul Ungariei a criticat în mod repetat sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina, susținând că ele nu slăbesc semnificativ regimul Putin, dar, în schimb, riscă să distrugă economia europeană.
În afară de sancțiuni, Budapesta critică în mod constant ajutorul militar furnizat de occidentali Ucrainei, considerând, la fel ca Moscova, că susținerea armatei ucrainene nu duce decât la escaladarea războiului. Așadar, Ucraina ar trebui lăsată pe mâna rușilor. De altfel, într-o conferință de presă la Budapesta, ministrul ungar al Apărării și omoloaga sa austriacă au spus „stop” ajutorării Ucrainei cu arme. În timp ce Kristof Szalay-Bobrovniczky a declarat că Ungaria și Austria sunt de partea păcii, Klaudia Tanner a apreciat că există pericolul răspândirii războiului în Europa.
Politica duală a lui Viktor Orban
Premierul Ungariei este binecunoscut pentru faptul că duce o politică externă duală, pe de o parte beneficiind de apartenența la NATO și UE, pe de altă parte dezvoltând relații profitabile cu Moscova, Beijingul și al capitale conduse de lideri autoritari. De ce, în cazul Ucrainei, Orban preferă o retorică diametral opusă NATO? Analiști politici consultați de POLITICO spun că premierul ungar nu este anti-ucrainean - retorica lui este pur și simplu o încercare de a juca de ambele părți și de a câștiga puncte politice acasă, inclusiv prin abaterea atenției de la problemele economice cu care se confruntă.
„Orban a investit foarte mult” în politica sa de preietenie cu Rusia, explică analistul politic Peter Kreko.
„Se duce în această direcție dintr-o oarecare inerție. Se pare că Guvernul său nu este cu adevărat capabil să corecteze aceste greșeli”, comentează el.
„Din păcate, aceasta este în mod evident o retorică rusă”, a spus Ivana Klimpuș-Țințadze, referindu-se la ultimele declarații ale lui Viktor Orban.
„Ungaria este de mult timp un dușman al libertății. Suntem surprinși că încă nu a primit un răspuns adecvat din partea UE și NATO”, a adăugat fostul vicepremier pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei.
SUA: Ungaria răspândește politicile Rusiei
Contactat de POLITICO, ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David Pressman, a subliniat că Orban promovează retorica lui Putin.
„Liderii politici din Guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar - de la condamnarea sancțiunilor până la adoptarea propunerilor rusești de „încetare a focului” - ei continuă să răspândească politicile susținute de Putin”, a declarat diplomatul american.
„Ne alăturăm apelului la pace al Guvernului ungar, dar acesta ar trebui să fie îndreptat către Vladimir Putin”, a precizat David Pressman, adăugând că Washingtonul „va continua să pledeze pentru încheierea acestui război, stând ferm alături de victimele sale”.
Sursa: adevarul.ro