Tensiuni între Egipt și Etiopia din cauza unui baraj de pe Nil

Tensiuni între Egipt și Etiopia din cauza unui baraj de pe Nil

Egiptul și-a exprimat furia după ce Etiopia a anunțat că a umplut rezervorul unui baraj hidroelectric foarte controversat de pe râul Nilul Albastru.

GERD, Marele baraj etiopian al renașterii Foto AFP

GERD, Marele baraj etiopian al renașterii Foto AFP

Etiopia se află în dispută cu Egiptul și Sudanul în legătură cu acest megaproiect încă de la lansarea sa în 2011. Egiptul se bazează pe Nil pentru aproape toate nevoile sale de apă, transmite BBC.

Ministerul egiptean de Externe a declarat că Etiopia nu ține cont de interesele țărilor din aval. Etiopia susține că barajul de 4,2 miliarde de dolari nu le va reduce cota de apă din Nil.

"Este cu mare plăcere că anunț finalizarea cu succes a celei de-a patra și ultima umplere a barajului Renașterii", a declarat premierul etiopian Abiy Ahmed pe X, fostul Twitter.

El a recunoscut că proiectul s-a confruntat cu "obstacole interne și externe", dar "am îndurat toate acestea". Barajul a început să genereze electricitate în februarie 2022.

Etiopia consideră că Marele baraj al renașterii (Gerd) va dubla producția de electricitate a țării, oferind un impuls vital pentru dezvoltare, în condițiile în care, în prezent, jumătate din populația de 127 de milioane de locuitori nu are electricitate.

Planul este de a genera peste 6.000 MW la barajul care se află la aproximativ 30 km de granița Etiopiei cu Sudanul.

Egiptul și Sudanul susțin că trebuie să se convină asupra unor reguli comune pentru funcționarea Gerd, temându-se că Etiopia, avidă de energie, ar putea exacerba lipsa de apă existentă.

Negocierile privind proiectul au fost reluate luna trecută, după ce fuseseră suspendate în 2021.

Sudanul - în prezent împotmolit în lupte între armate rivale - nu a reacționat imediat la anunțul făcut duminică de premierul Abiy Ahmed.

Într-o declarație pe Facebook, Ministerul egiptean de Externe a declarat că umplerea "unilaterală" a rezervorului de către Etiopia a încălcat o declarație de principii semnată de cele trei țări în 2015 și a catalogat acțiunea Etiopiei drept "ilegală".

"Declarația de principii stipulează necesitatea ca cele trei țări să ajungă la un acord asupra regulilor de umplere și operare a Gerd înainte de a începe procesul de umplere", se arată în declarație.

"Măsurile unilaterale ale Etiopiei sunt considerate un dispreț față de interesele și drepturile țărilor din aval și față de securitatea lor în domeniul apei, așa cum sunt garantate de principiile dreptului internațional."

image

Potrivit Wikipedia, Nilul Albastru este un râu originar din Lacul Tana din Etiopia. Curge aproximativ 1.450 km prin Etiopia și Sudan. Împreună cu Nilul Alb, este unul dintre cei doi afluenți majori ai Nilului și furnizează aproximativ 80% din apa din Nil în timpul sezonului ploios.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Așa o fi?

4 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

5 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo