Tensiuni în PSD. Conducerea partidului, nemulţumită de consilierii de la Sectorul 1, bănuiţi că au ajutat-o pe Armand să adopte rectificarea bugetului

Tensiuni în PSD. Conducerea partidului, nemulţumită de consilierii de la Sectorul 1, bănuiţi că au ajutat-o pe Armand să adopte rectificarea bugetului

Şedinţa de Consiliu Local de vinerea trecută, unde a fost discutată şi aprobată rectificarea bugetară, a fost prilej de dispute inclusiv între forţele actualei Coaliţii. Motivul, raportarea faţă de amendamentele aduse la rectificare, apoi votul propriu-zis pe proiectul de hotărâre.

Primele scântei au început când USR, PMP şi PSD s-au abţinut şi nu au vrut să voteze un amendament al Ramonei Porumb, consilieră PNL şi viceprimar, privind noi bani pentru şcoli. „Măi, oameni buni. Voi sunteţi conştienţi de ce faceţi aici? Vorbim de bani pentru şcoli. Voi nu votaţi un amendament şi sume pentru alocare, pentru şcoli. Vorbim serios? Banii pentru şcolile din Sectorul 1, respinşi de cele trei grupuri politice”, le-a transmis Porumb.

Apoi, singurul amendament trecut a fost unul al PSD. Înainte de trecerea la votul final, care era electronic, Alina Grigorescu (de la USR) a cerut ca votul pe rectificarea bugetară să fie unul secret. S-au înregistrat 19 voturi „pentru” votul secret, de la grupurile USR, PSD şi PMP, dar şi cinci abţineri, de la consilierii PNL. „Vedem o nouă alianţă - USR- PSD. PSD, se pare că v-aţi aliat cu USR”, le-a transmis consiliera liberală Raluca Haliţ.

Bugetul a trecut cu 15 voturi „pentru” şi 8 voturi „împotrivă”. Aşadar, la un calcul simplu, cei opt consilieri ai USR care au putut să voteze, alături de consilierii PMP (trei), au mai avut nevoie de patru voturi, bănuiţi fiind o parte din consilierii social-democraţi, ceea ce ar fi nemulţumit şi conducerea PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, potrivit surselor „Adevărul”. De altfel, imediat informaţiile au început să circule în partid despre ceea ce s-a întâmplat la Sectorul 1, fiind o supriză pentru mulţi, mai ales că PSD are o campanie de strângere de semnături împotriva primarului Clotilde Armand, pe care vor să o demită. Votul pe rectificarea bugetară a fost singurul secret.

Cum ar fi ajuns Clotilde Armand să bată palma cu PSD

Potrivit surselor „Adevărul”, Clotilde Armand a încercat în ultimele săptămâni să ajungă la o înţelegere cu social-democraţii de la Sectorul 1, dat fiind conflictul pe care îl are cu liberalii. A apelat inclusiv la unii lideri PSD din Bucureşti, cum ar fi primarul Daniel Băluţă, de la Sectorul 4, pentru a pune o vorbă bună la colegii de la Sectorul 1, care îl au ca lider pe Petre-Florin Manole. În schimb, edilul de la Sectorul 1 ar fi sprijinit un proiect de la Sectorul 4 (referitor la gestionarea deşeurilor), unde e nevoie de colaborare între edilii de sectoare şi primarul general, Nicuşor Dan.

Nu e clar dacă pe acest canal sau prin alt dialog politic primarul de la Sectorul 1 a reuşit să-i convingă pe o parte a consilierilor PSD să voteze proiectul de rectificare bugetară. Cert e că proiectul a trecut, iar USR şi PMP nu aveau cum să aibă majoritate fără PSD sau PNL. Iar PNL a subliniat că nu votează, chiar făcând scandal la şedinţa din 10 iunie, pe mai multe speţe.

Celălalt e de vină

Contactat de „Adevărul”, Petre-Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a aruncat mingea în curtea liberalilor. „Câte voturi sunt împotrivă? Câţi social-democraţi erau în sală? Colega noastră Iuliana Miloş era online. Dacă nu era fizic, înseamnă că din nouă consilieri PSD, opt erau în sală. Opt consilieri în sală, opt împotrivă. (...) Putea PNL cu patru consilieri prezenţi (n.r. - erau cinci - Ciungu, Porumb, Haliţ, Gheorghe şi Podaru) să dea opt voturi împotrivă? (...) Nu există nici un motiv pentru mine, ca preşedinte de organizaţie, să îmi bănuiesc colegii. PSD votează în bloc la orice. Noi ne asumăm deciziile şi nu noi am adus-o pe Armand în primărie, din contră”, a declarat liderul PSD Sector 1. Manole aminteşte şi de votul secret de la proiectul de buget din aprilie.

Purtătorul de cuvând al PSD, Radu Oprea, a refuzat să comenteze subiectul, în ciuda tensiunilor între centru şi filiala de sector. „Nu ştiu cum s-a desfăşurat votul la Sectorul 1 referitor la buget. Chiar nu am informaţia asta precisă şi nu aş vrea să vă spun ceva ce nu ar fi adevărat”, a declarat Oprea.

Reporterii „Adevărul” au încercat să obţină puncte de vedere atât de la Clotilde Armand, cât şi de la Daniel Băluţă, edilii de la Sectorul 1, respectiv Sectorul 4, însă aceştia n-au răspuns nici la apeluri, nici la mesajele adresate. De îndată ce aceştia vor reacţiona, punctul lor de vedere va fi consemnat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii