Tensiuni în creștere între Putin și grupul de mercenari Wagner?

Tensiuni în creștere între Putin și grupul de mercenari Wagner?

Ofițerii de rang înalt din cadrul grupului Wagner continuă să folosească evenimentele militare de profil înalt, inclusiv explozia barajului, pentru a critica forțele de apărare ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de Sky News .

Evgheni Prigojin (stanga) alaturi de Putin in 2011Foto: Misha Japaridze / Associated Press / Profimedia Images

Analistul militar Sean Bell spune că succesul Grupului Wagner a dus la fricțiuni între mercenari și armata regulată rusă.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin - care și-a descris mercenarii drept „cea mai bună armată din lume” - a obținut succese acolo unde armata rusă a eșuat.

Și astfel, influența lui Prigojin a devenit o amenințare pentru Putin, apreciază Bell.

Acum, mercenarii ceceni conduc ofensiva Rusiei în Donbas - zona pe care țara continuă să se concentreze ca fiind „principalul său efort” de război.

Dar armata cecenă nu a făcut niciun progres - linia frontului pe care luptă nu s-a mișcat din 2015.

„Prin utilizarea altor grupuri militare, Putin îl privează pe Prigojin de locuri de muncă, bani și influență. Dar Putin este, de asemenea, dependent de succesul mercenarilorWagner”, spune analistul militar

Cu toate acestea, Bell apreciază că s-ar putea să nu fie cazul ca Prigojin să piardă putere prin faptul că nu este grupul de mercenari preferat al lui Putin.

Wagner trebuie să se odihnească și să se recupereze după bătălia prelungită de la Bahmut.

„Ar trebui să ne așteptăm să vedem grupul din nou în acțiune, poate la Bahmut, dacă Ucraina reușește să încercuiască să încerce orașul”, spune specialistul.

Prigojin l-a atacat pe Putin de Ziua Victoriei: „Bunicul” dus cu capul

„Ce vor face țara, copiii noștri, nepoții noștri, care sunt viitorul Rusiei, și cum vom putea câștiga acest război dacă - din întâmplare, și aici fac doar speculații - se va dovedi că acest bunic este un complet cap de ***", a spus Prigojin atunci cu referire, se pare, la Putin.

"Nu este o problemă legată de soldați. Problema este legată de oamenii care îi gestionează și le dau sarcini. Peștele de la cap se împute", a declarat Prigojin, calificând drept „criminale" și „trădătoare" ordinele date de ceea ce el a numit o mică clică.

„Nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață”

Reputatul istoric britanic Sergey Radchenko, profesor la John Hopkins, spune și el că liderul Wagner a depășit o linie roșie în momentul în care l-a atacat pe Vladimir Putin.

„Așa ceva nu trebuie să se întâmple în sistemul lui Putin. Sistemul lui Putin permite ca subalternii să se atace între ei, dar niciodată să-și submineze superiorii. Prigojin a depășit această linie. Fie Putin răspunde și Prigozhin este `ars`, fie - dacă acest lucru nu se întâmplă - se va transmite astfel un semnal”, scrie Radchenko pe Twitter .

„Un semnal că șeful a fost slăbit în mod fatal. Iar acesta este un sistem care nu respectă slăbiciunea”, subliniază istoricul.

„Dacă izbucnirile lui Prigojin (inclusiv ceea ce pare a fi faptul că l-a numit pe Putin `cap de ***`) trec fără consecințe, vom ști că Putin este o forță terminată. Pur și simplu nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață. Ori țarul nu mai este țar, sau... Nu cred că există un `sau`. Cred că vom afla în curând”, a mai scris acesta.

Prigojin, multe ambiții și mulți dușmani

Pentru Prigojin, spun cei care îl cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, deşi are acum şi bani, şi putere. În schimb, spun ei, el este condus de fiorul justiţiarului, de convingerea că luptă împotriva elitelor corupte în numele omului de rând şi de dorinţa de a-şi zdrobi rivalii.

"Se pare că se bucură de procesul în sine, nu doar de rezultatul final", a declarat fostul oficial din domeniul apărării.

De-a lungul anilor, Prigojin şi-a făcut o multţime de duşmani: foşti parteneri de afaceri care s-au simţit înşelaţi, generali ai armatei pe care i-a criticat că sunt doar nişte birocraţi şi oficiali de top din domeniul securităţii care se tem că are ambiţii de a prelua puterea politică.

Dar, până acum, şi-a păstrat favorurile celui mai important susţinător al său: Vladimir Putin, omul pe care îl numeşte Papa.

Evgheni Prigojin alaturi de Vladimir PutinFoto: Alexey Druzhinin / AFP / Profimedia Images

Prigojin spune că ar putea avea loc o revoluție ca în 1917

Evgheni Prigojin a avertizat recent că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție similară cu cele din 1917 și ar putea pierde conflictul din Ucraina dacă elitele țării nu se vor implica serios în acest război, transmite Reuters.

Ucraina va încerca să încerce să încercuiască Bahmut și să atace Crimeea, a adăugat el.

„Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi unul bun pentru Rusia, așa că trebuie să ne pregătim pentru un război istovitor", a spus el într-un interviu postat pe canalul său Telegram.

Prigojin: „Am putea pierde dracului Rusia”

„Suntem într-un asemenea hal că am putea pierde dracului Rusia - aceasta este principala problemă ... Trebuie să impunem legea marțială", a continuat liderul grupării Wagner.

Prigojin a afirmat că viziunea sa politică este dominată de dragostea pentru patrie și de slujirea lui Putin. El a spus că porecla de „bucătarul lui Putin" este stupidă, deoarece nu știe să gătească, glumind că „măcelarul lui Putin" ar fi o poreclă mai potrivită.

El a declarat că elita rusă și-a protejat proprii copii de luptele din timpul războiului, în timp ce copiii rușilor obișnuiți au pierit pe front, o situație care, a adăugat el, ar putea declanșa turbulențe în Rusia.

Dacă rușii obișnuiți vor continua să își primească copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei se bronzează în străinătate, a spus el, Rusia se va confrunta cu tulburări asemănătoare revoluțiilor din 1917, care au dus la un război civil.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…