Tensiuni în Balcani. Serbia ordonă armatei să se deplaseze la granița cu Kosovo după protestele violente
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata țării în stare de alertă de luptă și a ordonat unităților sale să se apropie de granița cu Kosovo vineri, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit într-un oraș majoritar sârb din Kosovo, relatează Reuters.
FOTO: Profimedia
„A fost ordonată o deplasare urgentă (a trupelor) la granița cu Kosovo”, a declarat ministrul apărării, Milos Vucevic, într-o transmisiune TV în direct. „Este clar că există acte de terorism împotriva comunității sârbe din Kosovo”, a spus el.
Poliția și protestatarii s-au confruntat în orașul Zvecan din Kosovo după ce o mulțime s-a adunat în fața clădirii municipalității, încercând să-l împiedice pe primarul nou ales de etnie albaneză să intre în biroul său. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
O mașină de poliție a fost incendiată, a declarat un reporter Reuters.
Patru persoane au fost rănite în confruntări, a relatat agenția de știri Tanjug. Aceasta a mai spus că mai multe vehicule ale misiunii NATO de menținere a păcii în Kosovo au ajuns în centrul orașului Zvecan.
Boicot electoral
Protestele au loc după boicotarea alegerilor locale.
Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în patru municipalități din nordul Kosovo, printre care și Zvecan, au evitat votul din 23 aprilie, în semn de protest pentru că cererile lor privind autonomia nu au fost îndeplinite - un nou eșec pentru acordul de pace încheiat în martie între Kosovo și Serbia.
Prezența la vot a fost de 3,47%, iar sârbii locali au declarat că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalități - toți din partide de etnie albaneză - deoarece nu îi reprezintă.
Anterior, poliția din capitala kosovară Pristina a emis o declarație în care a afirmat că îi asistă pe primarii nou-aleși pentru ca aceștia să poată intra în birourile municipale din cele patru municipalități din nord.
Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, a auzit un reporter Reuters la un radio al poliției.
Sârbii din regiunea nordică a Kosovo nu acceptă declarația de independență a Kosovo față de Serbia din 2008, la aproape un deceniu de la sfârșitul războiului din această regiune, și încă văd Belgradul ca fiind capitala lor.
Etnicii albanezi formează peste 90% din populația din Kosovo, sârbii fiind majoritari doar în regiunea de nord.
Planul susținut de Occident și aprobat verbal de guvernele kosovar și sârb în martie urmărea să reducă tensiunile prin acordarea unei mai mari autonomii sârbilor locali, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea supremă.
Sursa: adevarul.ro