Tensiune în Germania. Demonstrații ale extremiștilor și apeluri la expulzarea migranților, după atacul terorist de la Magdeburg

Tensiune în Germania. Demonstrații ale extremiștilor și apeluri la expulzarea migranților, după atacul terorist de la Magdeburg

Protestatari furioși de extremă dreapta au ieșit pe străzile Germaniei, după atacul terorist, de vineri, de la târgul de Crăciun de la Magdeburg, cerând deportări în masă.

Atac la piața de Crăciun de la Magdeburg/ FOTO:AFP

Atac la piața de Crăciun de la Magdeburg/ FOTO:AFP

La Magdeburg, aproximativ 700 de manifestanți de extremă dreapta au ieșit în stradă, scandând lozinci intolerante și cerând expulzarea străinilor. În mijlocul agitației, grupuri radicale au strigat „Deportări acum!” și „Migrația ucide!”, reflectând o furie alimentată de atacul brutal comis de un medic saudit pe 20 decembrie, care a lăsat în urmă cinci victime – printre care și un copil de doar nouă ani. Mai mult de 200 de persoane au fost rănite, iar scena a fost una de groază, cu oameni fugind în panică.

Manifestanții, descriși de tabloidul german Bild drept extremiști de dreapta și huligani, au mărșăluit prin Magdeburg strigând: „Oricine nu iubește Germania ar trebui să plece din Germania și „Trebuie să ne luăm înapoi orașele, satele și patria”.

Unii dintre demonstranți ar fi purtat măști și au fost agresivi, ceea ce a dus la ciocniri cu poliția

Taleb al-Abdulmohsen, în vârstă de 50 de ani, este acuzat că a lovit cu SUV-ul său un o piață de Crăciun aglomerată din orașul Magdeburg, vineri seara, ucigând patru femei cu vârste între 45 și 75 de ani și pe micuțul André Gleißner de nouă ani, rănind totodată peste 200 de persoane.

Conturi de pe rețelele sociale au susținut în mod fals că al-Abdulmohsen era un terorist islamist imediat după atac, dar ministrul german de interne a identificat ulterior suspectul ca fiind chiar islamofob.

Un critic aspru al politicii de primire a prea multor migranți musulmani în Germania , al-Abdulmohsen a scris pe platforma X că își dorea ca fosta cancelară Angela Merkel să fie închisă pe viață sau executată.

În 2015, Merkel a implementat o politică de „uși deschise”, care a permis ca peste un milion de solicitanți de azil să treacă frontiera în Germania.

La protestul din Magdeburg , un neo-nazist cunoscut pe nume Thorsten Heise a incitat mulțimea, strigând: „Deportați, deportați, deportați” și „Rezistență”.

Experții au avertizat acum că grupurile de dreapta ar putea încerca să exploateze acest incident tragic în scopurile lor proprii.

Matthias Quent, profesor de sociologie la Universitatea de Științe Aplicate Magdeburg-Stendal, a declarat pentru EuroNews: „Regiunea în general, estul Germaniei, este un punct fierbinte pentru mobilizările extremei drepte. Și ne aflăm într-o perioadă electorală până la alegerile federale din februarie. Așadar, aceasta nu este doar o perioadă critică din cauza Crăciunului și a încrederii distruse de un astfel de atac, dar și din cauza problemelor de dezinformare, polarizare și răspândire a urii care vor și ar putea apărea acum din aceste tipuri de atacuri.”

Protestatarii mascați care agitau postere anti-imigrație și strigau lozinci de genul „migrațiar ucide” au fost însoțiți de sute de polițiști, în timp ce mărșăluiau prin oraș.

„Printre demonstranți s-au aflat multe grupuri de extremă dreaptă extrem de violente din toată Germania. Mulți dintre ei erau mascați”, a spus Oliver Kreuzfeld, expert în problemele extremei dreapte din cadrul inițiativei Endstation Rechts, care luptă împotriva extremismului în Mecklenburg-Vorpommern.

Kreuzfeld a observat prostestul și a identificat membri ai grupurilor neo-naziste violente cunoscute pentru atacuri violente anterioare asupra unor trenuri.

Printre aceștia se aflau și membri ai unor grupuri deja constituite, cum ar fi Neonazi Kiez din Dortmund.

Atacatorul, Taleb al-Abdulmohsen, în vârstă de 50 de ani, a fost acuzat că a intrat cu un SUV în mulțimea de la târgul de Crăciun din Magdeburg, ucigând patru femei și un copil, și rănind grav alte sute de persoane. Autoritățile germane au identificat rapid suspectul și au legat atacul de nemulțumirile sale față de politica de imigrație a Germaniei. Al-Abdulmohsen, cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam și anti-migrație, a exprimat public îngrijorări cu privire la „islamizarea” Europei și a criticat aspru primirea refugiaților în Germania.

Protestatarii cer răzbunare și deportări

Imediat după atac, imagini cu manifestanți mascați s-au răspândit pe rețelele de socializare, aceștia cerând deportări și răzbunare. „Cine nu iubește Germania, să plece din Germania” sau „Trebuie să ne recucerim orașele” au fost doar câteva dintre lozincile scandate. Chiar și lideri ai grupărilor neonaziste, precum Thorsten Heise, au fost văzuți agitând mulțimea, îndemnând la acțiuni violente.

Contextul acestei revolte este legat și de discuțiile politice aprinse privind securitatea națională. Autoritățile germane se află sub focul criticilor, în special din partea extremiștilor de dreapta, care acuză guvernul că a ignorat avertismentele legate de pericolele reprezentate de al-Abdulmohsen. Anterior, poliția germană a efectuat o evaluare a riscurilor, dar a concluzionat că suspectul nu prezenta „un pericol specific”, iar acest lucru a stârnit revolta în rândul multora.

Pe fondul criticilor constante la adresa guvernului Scholz, în special privind gestionarea crizei migraționale, Germania se află într-un moment de tensiune politică intensă. Protestele din Magdeburg au amplificat diviziunile din societatea germană, iar mulți dintre protestatari susțin că atacul nu este decât o dovadă a eșecului politicii de integrare a migranților.

În acest context, criticii fostului cancelar Angela Merkel susțin că politica „ușilor deschise” a fost un factor determinant în creșterea nemulțumirilor și a acțiunilor violente. Merkel a permis intrarea a peste un milion de refugiați în Germania, iar acest lucru a fost un subiect fierbinte în dezbaterile politice, alimentând temerile privind securitatea și identitatea națională.

Astfel, în timp ce autoritățile se confruntă cu presiuni crescânde, Germania se află la răscruce, cu un climat politic tot mai polarizat și cu o societate divizată, unde răzbunarea și ura par să domine un context deja extrem de fragil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Foarte interesant!

3 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

4 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA