Tenis/Coronavirus: Simona Halep şi Petra Kvitova susţin unificarea WTA şi ATP
Tenisul poate ieşi mai puternic din această perioadă în care este suspendat din cauza pandemiei de coronavirus dacă ideea unificării organizaţiilor profesioniste ale jucătorilor, WTA (feminin) şi ATP (masculin), va deveni o realitate, au declarat pentru Reuters românca Simona Halep şi cehoaica Petra Kvitova.
Sezonul în tenis a fost suspendat în martie din cauza pandemiei şi pauza forţată va continua cel puţin până la mijlocul lunii iulie.
Roger Federer este primul care a emis ideea unificării celor două organizaţii, săptămâna trecută, în reţelele de socializare, iar preşedinţii celor două instanţe, Andrea Gaudenzi (ATP) şi Steve Simon (WTA), au salutat sugestia.
''Cred că avantajele acestei uniuni ar fi o unificare a sportului şi o forţă mai mare împreună'', a declarat Halep, fost lider mondial în tenisul feminin.
''Dacă ai un singur produs, un singur brand şi toată lumea munceşte împreună pentru a realiza aceleaşi obiective, viitorul tenisului poate fi foarte strălucitor după ce vom ieşi din această criză'', a afirmat campioana de la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019).
În prezent, iubitorii tenisului plătesc diferitelor platforme TV cu plată pentru a urmări meciurile, iar o unificare a organizaţiilor ar putea simplifica înţelegerile cu sponsorii şi contractele de televiziune.
Circuitele masculin şi feminin au sisteme ale clasamentelor, precum şi alte diferenţe, precum permiterea antrenorilor pe teren (on-court coaching).
''Bărbaţi şi femei la acelaşi nivel, promovaţi şi cu drepturi de marketing vândute în acelaşi fel şi cu oportunităţi egale şi bineînţeles cu premii egale pe tablouri'', cere Simona Halep.
''De asemenea, ar fi interesant să avem şansa de a lucra mai aproape de jucătorii de top la masculin'', a adăugat românca.
Tenisul internaţional, deşi foarte popular, este fracţionat şi sunt nu mai puţin de şapte organisme implicate în controlul său.
Pe lângă ATP şi WTA, sportul este controlat şi de Federaţia Internaţională de Tenis, precum şi de conducerile celor patru turnee de Grand Slam.
''Dacă vom putea găsi o cale pentru ca bărbaţii şi femeile să lucreze împreună pentru binele sportului acest lucru ar fi foarte interesant'', a afirmat, la rândul său, Petra Kvitova, dublă campioană la Wimbledon (2011, 2014).
''Combinând cele două tururi anuale cred că se va produce un sport mai puternic, mai bine acoperit la TV, cu mai mulţi sponsori şi o experienţă mai frumoasă pentru fani'', a mai spus Kvitova.
Kvitova doreşte o reprezentantă egală pentru jucătoare în noua organizaţie: ''În primul rând, o unificare ar fi însemna o discuţie amplă şi multă muncă, deoarece multe lucruri ar trebui să se schimbe''.
Jucătoarea aflată în prezent pe locul 12 în lume (cea mai bună clasare în clasamentul WTA - locul 2, în 2011) consideră ca a venit vremea ca acest proiect să demareze: ''Cred că e timpul potrivit pentru a începe aceste discuţii, din moment ce avem pauză în calendar... Cred că e important ca jucătoarele WTA să fie parte a acestor discuţii, deoarece trebuie să se pornească din ambele părţi''.
Deşi pauza competiţională a apărut a fi o oportunitate pentru organizaţii de a lucra împreună, a scos la iveală şi jucătorii din părţile inferioare ale ierarhiilor acestui sport, care depind de câştigurile de la turnee.
Organizaţiile tenisului mondial au încercat în ultimii ani să îmbunătăţească plăţile şi condiţiile pentru o plajă cât mai mare de jucători, dar s-a dovedit că eforturile au fost insuficiente.
Tenisul este un sport lucrativ pentru jucătorii de top, campionii de la simplu la Australian Open au câştigat fiecare 4,12 milioane de dolari australieni (2,69 milioane dolari americani) anul acesta, dar în cazul jucătorilor din josul clasamentelor înseamnă o luptă pentru supravieţuire.
Organizaţiile mondiale ale tenisului au creat un fond de ajutorare pentru jucătorii afectaţi de suspendarea circuitelor profesioniste, iar preşedintele Consiliului ATP, liderul mondial Novak Djokovic, a făcut apel la jucători să contribuie la acest fond.
''Acesta este un subiect care se discută de când am început eu să joc şi foarte puţin s-a făcut în acest sens în circuit'', a afirmat Halep, care susţine apelul sârbului Novak Djokovic.
''Turneele de Mare Şlem au început să facă schimbări şi au oferit mai mulţi bani în calificări şi în primele tururi, dar sistemul în circuitul WTA a rămas la fel. Turneele sunt preocupat de mărimea cecului învingătorului şi cred că acest lucru trebuie să se schimbe, să susţinem mai mulţi jucători în viitor şi să ajutăm ca acest sport să crească'', a subliniat Halep.
Kvitova şi-a manifestat şi ea susţinerea pentru afirmaţiile Simonei Halep: ''Poate va exista un fel de asigurare de muncă pentru jucătorii de tenis, un fond de ajutorare şi o distribuţie diferită a premiilor pentru a-i ajuta pe cei care pierd în primele tururi la turneele mari'.AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Anda Badea)