Tenis: WTA, ''preocupată în continuare'' de Shuai Peng, în ciuda recentului interviu

Tenis: WTA, ''preocupată în continuare'' de Shuai Peng, în ciuda recentului interviu

Steve Simon, preşedintele WTA, instanţa care patronează circuitul profesionist feminin de tenis, şi-a reafirmat luni "preocupările" privind soarta jucătoarei Shuai Peng, în ciuda unui interviu acordat de sportiva chineză pentru cotidianul L'Equipe , şi a adăugat că menţine poziţia circuitului feminin referitor la China, unde toate turneele sunt anulate, informează AFP.

"Este mereu agreabil să vezi apariţiile lui Shuai Peng, fie că sunt în interviu, fie la Jocurile Olimpice. Totodată, recentul său interviu (difuzat luni de cotidianul sportiv francez) acordat în persoană nu atenuează cu nimic preocupările privind primul său mesaj din 2 noiembrie", a scris Simon.

"Pentru a reitera punctul nostru de vedere, Peng a dat dovadă de mult curaj dezvăluind public că a fost agresată sexual de un înalt responsabil al guvernului chinez. Aşa cum am proceda în cazul oricărei alte jucătoare din lume, noi am cerut ca o anchetă formală asupra acestor declaraţii să fie condusă de autorităţile competente, iar ca WTA să o poată întâlni pe Peng - în privat - pentru a discuta situaţie ei", a reamintit Steve Simon.

"Rămânem fermi în poziţia noastră şi gândurile noastre sunt la Shuai Peng", a concluzionat preşedintele WTA.

La începutul lunii noiembrie, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare chineză Weibo, care a dispărut rapid, Shuai Peng (35 ani) a descris o relaţie sentimentală sinceră, dar controversată cu fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli.

Jucătoarea a făcut referire la un raport sexual "forţat" cu oficialul chinez, căsătorit şi cu 40 de ani mai în vârstă, înainte şi după ce acesta nu a mai ocupat funcţii la vârful regimului comunist.

Gaoli Zhang a fost în perioada 2013-2018 unul din cei şapte cei mai importanţi oameni politici din China.

Mesajul a fost rapid şters de cenzura chineză şi Shuai Peng, fostă numărul unu mondial la dublu, a dispărut timp de mai multe zile în noiembrie. Jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

De asemenea, o copie a unui e-mail atribuit jucătoarei şi în care era scris "totul este bine", a fost, de asemenea, făcută publică, însă WTA a pus la îndoială autenticitatea documentului.

Drept urmare, conducerea circuitului profesionist feminin de tenis a decis să anuleze toate turneele WTA programate în perioada următoare în China, până la lămurirea situaţiei jucătoarei.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”