Tenis: Curtea Federală din Australia a publicat concluziile în cazul Djokovic
Curtea Federală din Australia a publicat joi concluziile sale în cazul Novak Djokovic, motivându-şi decizia de a respinge recursul liderului clasamentului mondial din tenisul profesionist masculin împotriva anulării vizei sale.
Nevaccinat, Djokovic a pierdut acţiunea sa în justiţie în principal pentru că ar fi putut "favoriza un sentiment anti-vaccinare", subliniază Curtea - a cărei decizie a fost luată în unanimitate de cei trei judecători -, într-un raport de 27 de pagini redactat în urma şedinţei de patru ore care a avut loc duminică şi care a putut fi urmărită în direct pe internet.
Curtea recunoaşte influenţa pe care o poate avea un sportiv "în poziţie de model în comunitatea sportivă şi în sens larg". "În special, comportamentul său poate încuraja sau influenţa alte persoane să-i imite conduita anterioară şi să nu se conformeze măsurilor adecvate de sănătate publică, în urma unui rezultat pozitiv al testului Covid-19, care ar putea duce la transmiterea bolii", subliniază raportul.
Este vorba, totodată, de "un factor suplimentar care contribuie la posibilul risc pentru sănătatea comunităţii australiene", adaugă Curtea, chiar dacă recunoaşte că din punct de vedere medical riscul de contaminare este "neglijabil".
"Un star emblematic al tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe cei tineri şi impresionabili, căutând să-l imite. Nu este fantezist, nu este nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman", insistă raportul.
Curtea subliniază de asemenea din documentele primite că Novak Djokovic "şi-a exprimat în mod public sentimentul anti-vaccinare" şi că există "dovezi care sugerează că domnul Djokovic a manifestat, în trecut, o aparentă desconsiderare faţă de necesitatea de autoizola, după primirea unui rezultat pozitiv al testului Covid-19''.
"Pe 18 decembrie 2021, domnul Djokovic a participat cu bună ştiinţă la un interviu şi la o şedinţă foto cu L'Equipe. El a afirmat ulterior că a avut grijă să se distanţeze social şi să poarte mască, dar nu a purtat mască în timpul şedinţei foto. Domnul Djokovic a recunoscut public că a fost o 'eroare de judecată' să participe la acest interviu şi că ar fi trebui să amâne acest angajament, având în vedere că a primit în prealabil un rezultat pozitiv, pe 17 decembrie 2021", se mai poate citi în raportul Curţii Federale.
Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Cinci zile mai târziu, pe 10 ianuarie, campionul sârb a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei. El a recunoscut, înt-o postare pe reţelele de socializare, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.
Viza de Australia a lui Djokovic a fost anulată definitiv vinerea trecută, ''din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură'', după cum a explicat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, jucătorul pierzând duminică apelul depus la Curtea Federală.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)