Tenis - corupţie: Alţi şapte jucători francezi, în custodia poliţiei

Tenis - corupţie: Alţi şapte jucători francezi, în custodia poliţiei

Alţi şapte tenismeni francezi au fost plasaţi în custodia poliţiei în afacerea "meciurilor trucate" şi ar putea fi urmaţi de mai mulţi jucători europeni şi americani, a indicat joi L'Equipe.

În iunie 2018 a fost deschisă o anchetă internaţională vizând o reţea criminală alcătuită din cetăţeni armeni, implantată în Belgia, reţea suspectată de trucarea a sute de meciuri în legătură cu pariurile sportive.

Şapte jucători francezi au fost plasaţi marţi în custodia poliţiei, iar miercuri dimineaţă au fost audiaţi de anchetatorii Serviciului Central pentru Curse şi Jocuri (SCCJ), înainte de a fi eliberaţi. Cinci dintre ei ar fi recunoscut că au acceptat trucarea de meciuri, în schimbul banilor.

Justiţia belgiană a destructurat o vastă reţea legată de o organizaţie criminală implantată în această ţară şi suspectată de trucarea unor meciuri din competiţii minore.

Patru jucători francezi (Mick Lescure, Jules Okala, Yannick Thivant şi Jerome Inzerillo) au fost plasaţi în custodia poliţiei pe 16 ianuarie în cadrul acestei afaceri.

Mick Lescure, care era atunci locul 487 mondial, a recunoscut că a trucat în cariera sa "între 20 şi 30 de meciuri", la simplu şi la dublu, în schimbul unor sume între 600 şi 2.000 euro.

În iunie 2018 au avut loc percheziţii simultane în şase ţări europene, printre care Franţa. În total, şapte persoane de naţionalitate armeană printre care Grigor Sargsian, presupusul creier al reţelei, au fost inculpate, mai ales pentru "corupţie", "spălare de bani" şi "apartenenţă la o organizaţie criminală", înainte de a fi plasate în arest provizoriu.

Scandalul meciurilor trucate în turnee Challenger şi Futures, dezvăluit de L'Equipe în ianuarie, a scos la lumină un flagel recurent în tenis. Belgia, la originea anchetei, ar fi cerut audierea a circa 40 de jucători pentru fapte comise la numeroase turnee de mâna a doua din Europa, SUA sau Africa de Nord. Tenismenii profesionişti situaţi între locurile 250 şi 500 în ierarhia mondială, care nu stau bine cu banii, sunt prăzi uşoare pentru reţelele mafiote care adună milioane graţie unor pariuri frauduloase, ce le aduc jucătorilor doar câteva mii de euro. Astfel, numeroşi jucători ar accepta să piardă un ghem, un set sau un meci pentru a-şi câştiga existenţa, pariind singuri sau fiind în complicitate cu pariori profesionişti, scrie un alt ziar francez, Le Figaro.

Jerome Inzerillo, fost jucător profesionist plasat în ianuarie în custodia poliţiei franceze, a afirmat joi pentru L'Equipe: "Poate ar trebui pur şi simplu interzis să se parieze la turneele cele mai mici. Ar fi o soluţie ca să se încheie toată această poveste. Oare o vor face însă instanţele? Din câte am citit, ITF (Federaţia internaţională) nu e neapărat interesată să se termine cu pariurile. Astăzi nu face mare lucru pentru jucători."

Jean-François Vilotte, directorul general al Federaţiei franceze de tenis, fost preşedinte al Autorităţii de reglementare a jocurilor online (ARJEL), a militat, în urmă cu câteva săptămâni, pentru o reglementare a pieţelor interne ale pariurilor sportive şi pentru o represiune penală, încurajând totodată o cooperare internaţională pentru a lupta în fine în mod eficient împotriva reţelelor de corupţie.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!