Tendințe de apropiere de Vest pe piața imobiliară din România. Chiria, tot mai preferată

Tendințe de apropiere de Vest pe piața imobiliară din România. Chiria, tot mai preferată

Costurile tot mai ridicate ale împrumuturilor îi determină pe români să prefere tot mai des chiria în locul proprietății, așa cum se întâmplă în Europa de Vest sau în Statele Unite ale Americii

Românii aleg tot mai des chiria în detrimentul cumpărării casei FOTO Adevărul

Românii aleg tot mai des chiria în detrimentul cumpărării casei FOTO Adevărul

România dă primele semne că începe să se alinieze Vestului în ce privește preferințele populației atunci când vine vorba de locuințe. În țara noastră, procentul celor care locuiesc în apartamente sau case proprietate personală este unul covârșitor, comparativ cu al celor care stau în chirie.

În Europa de Vest și Statele Unite ale Americii lucrurile stau exact pe dos în piața imobiliară. Cei mai mulți vestici stau în chirie, în principal din două motive. Primul dintre acestea ar fi că nu se încarcă inutil cu un credit pe zeci de ani pentru cumpărarea unei locuințe, ceea ce le-ar putea crea probleme atunci când vor să cumpere o mașină în rate, de exemplu.

Al doilea motiv este că forța de muncă migrează mult mai mult în Vest și, nu de puține ori, angajații schimbă chiar și orașul sau, uneori, țara. O locuință proprietate personală le-ar îngreuna mult demersurile de schimbare a locului de muncă: fie ar trebui să plătească o chirie plus întreținerea locuinței proprii, fie ar trebui să vândă locuința și să cumpere alta în orașul în care se mută.

Complicații inutile în ochii unui vestic care obișnuiește să schimbe destul de des locul de muncă sau orașul în care activează, astfel că o chirie este un mijloc mult mai comod, mai ales în condițiile în care chiriașii au mult mai multe drepturi în Vest decât în România.

Chiria începe să devină mai avantajoasă ca opțiune

Anul trecut - 2023 - în România au apărut primele semne că lucrurile încep să se schimbe. Interesul pentru chirii a înregistrat o creștere puternică pe fondul dificultăților întâlnite în accesarea creditelor de către potențialii cumpărători. Mai mult, proprietarii au răspuns la această cerere prin majorarea prețurilor de închiriere, trend care este așteptat să continue în 2024.

Contextul scăderii interesului în achiziții imobiliare a fost explicat de Banca Națională a României, care a semnalat în raportul asupra stabilității financiare din decembrie că în Europa Centrală și de Est, volumul investițiilor în imobiliare comerciale a scăzut puternic în 2023, cele mai mari reduceri în investiții având loc în România și Polonia, potrivit ziare.com.

Conform analizei, numărul proprietăților disponibile la vânzare a scăzut cu 34% în Iași în acest an. Investitorii imobiliari au raportat probleme în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru începerea construcțiilor.

Cererea pentru locuințe a avansat considerabil în 2023 față de 2022, cu o creștere de până la 40% în anumite cazuri. Oferta a scăzut la nivel național, cu o reducere de 25% pentru proprietățile de vânzare și 10% pentru cele de închiriere. Aceasta a fost principala cauză a lipsei presiunii asupra prețurilor, menținând un echilibru între cerere și ofertă.

Cereri mari față de ofertă la Constanța și Brașov

Constanța și Brașov au înregistrat o cerere mare comparativ cu oferta pieței locale, arată cifrele analizei citate. În aceste condiții, nu este surprinzător că prețurile proprietăților au crescut cu un procent în 2023 față de anul precedent, însă prețurile mai mari pot fi explicate și prin reducerea cu aproape un sfert a numărului autorizațiilor de construcție.

Anul trecut, vânzările de imobile au scăzut cu 40% și s-au concentrat în București și județele Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Brașov. Cererea pentru chirii a crescut cu 35% în Capitală și cu 29 de procente în Constanța. Pentru un apartament cu 2 camere, chiriașii trebuie să aloce acum un buget mediu de 490 euro/lună, comparativ cu 430 euro/lună anul trecut.

Cluj-Napoca a rămas cel mai scump oraș și în 2023, înregistrând cea mai mare creștere a cererii în rândul cumpărătorilor, cu 39%, și al doilea cel mai puternic avans în interesul potențialilor chiriași. Oferta de locuințe la vânzare a scăzut cu 38%, iar chiriile au crescut cu 11%, ajungând la 500 euro/lună pentru un apartament cu două camere.

Brașov a fost al doilea cel mai scump oraș din țară în 2023. Cererea pe segmentul chiriilor a crescut cu 20%, iar oferta s-a restrâns. Prețul mediu solicitat la vânzare a ajuns la aproximativ 1.620 euro/mp util, iar chiria pentru un apartament cu 2 camere a crescut la 450 euro/lună.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…