Temperaturi extreme. Luna iulie ar putea să fie cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani
În perioada 3-10 iulie a acestui an omenirea a avut de îndurat cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată. Totuși, meteorologii avertizează că vor mai exista și altele, relatează The Guardian .
Cantitatea de dioxid de carbon (CO2), cel mai răspândit gaz cu efect de seră, ce duce la încălzire globală, este în continuă creștere, iar o serie insolită de vânturi puternice care au „planat” deasupra Atlanticului au dus la apariția caniculei în Texas, Grecia, Spania, Italia și în multe alte țări.
În întreaga Europă au fost emise coduri roșii de caniculă, iar incendiile de vegetație fac prăpăd în Croația, pe coasta Adriaticii, Navarra și Spania, în vreme ce atracții turistice, precum Acropole, au fost închise din pricina temperaturilor sufocante, înregistrându-se temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
Terra nu a mai trecut printr-o astfel de perioadă încă din momentul în care au început să fie măsurate temperaturile aerului în anii 1850, a transmis în urmă cu o săptămână Organizația Meteorologică Mondială.
„Ne aflăm pe un teren necunoscut și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă", a afirmat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.
În aceeași ordine de idei, și Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig, este de aceeași părere.
„Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai caldă din toate timpurile... „din toate timpurile" însemnând de la Eemian (n.red cea mai călduroasă perioadă interglaciară), adică de acum aproximativ 120.000 de ani", a afirmat Haustein.
Fenomenul El Nino
În afară de factorii declanșatori ai caniculei curente, care doboară recorduri, un alt fenomen, numit El Nino, începe să se manifeste în întreaga lume.
El Nino Southern Oscillation, sau ENSO, așa cum este numit corect, are trei faze diferite: Caldă, rece sau neutră.
Faza caldă, numită El Niño, are loc o dată la doi până la șapte ani, iar apele calde ajung la suprafață în largul coastelor Americii de Sud și se răspândesc în ocean, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă.
„Un El Nino obișnuit adaugă aproximativ 0,2 grade Celsius la temperatura medie globală", a afirmat Jeff Knight, managerul de modelare a variabilității climatice pentru Met Office.
„Această creștere este inferioară celor 1,2 grade Celsius pe care le-am înregistrat în urma schimbărilor climatice de la Revoluția Industrială încoace, dar, dacă mai adăugăm și încălzirea provocată de om, este foarte probabil ca un nou record de temperatură globală să fie stabilit înainte de sfârșitul anului viitor”, a mai adăugat Knight.
Urmările unui nou record de caniculă, care va avea loc în curând, vor fi grave și periculoase, atrag atenția oamenii de știință. Până acum, se apreciază că peste 61.000 de persoane au murit din pricina temperaturilor sufocante care au acaparat Europa vara trecută.
Având în vedere probabilitatea ca acest record să fie doborât în acest an, sau cel târziu anul viitor, există o mare probabilitate ca numărul de decese din anul 2022 să fie depășit foarte curând, iar țările mediteraneene precum Grecia, Spania și Italia vor resimți cele mai grave consecințe..
Conform secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „schimbările climatice au scăpat de sub control". El a atenționat că, în cazul în care omenirea va continua să tergiverseze măsurile esențiale pentru limitarea emisiilor de combustibili fosili, se va ajunge „într-o situație catastrofală".
„Nu ar trebui să fim deloc surprinși de temperaturile globale ridicate", a spus pentru BBC profesorul Richard Betts, climatolog la Met Office și la Universitatea din Exeter.
Sursa: adevarul.ro