Temperaturi de caniculă după potop. În ce zone au căzut precipitații-record în mai puțin de o săptămână
Ploile vor continua și în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare este așteptată creșterea temperaturilor la peste 33-34 grade Celsius, avertizează directorul ANM. Meteorologii au înregistrat un record de precipitații.
Temepraturile crescute și umezeala vor face atmosfera greu de suportat FOTO: arhiva
„Chiar dacă la acest moment cantitățile de precipitații în partea de sud-vest a țării depășesc valori, la nivel local, de 20-25, izolat 30-40 l/m.p., având în vedere efectele anterioare, o atenție trebuie acordată și în continuare în această partea a țării, la care adăugăm de această dată partea de est. Aș menționa câteva valori. Luând în calcul primul cod emis în această primăvară și până în prezent, practic din data de 22 mai, în fiecare zi Administrația Națională de Meteorologie a emis alerte meteorologice pentru cantități de precipitații specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată. În zonele din partea de sud-vest, unde am avut în vigoare mai multe coduri portocalii și cele două roșii, am depășit cantități de precipitații de peste 150, chiar 255 l/m.p. la nivel punctiform, aceasta însemnând de două până la trei ori cantități peste media climatologică a perioadei și a zonei respective”, a precizat directorul ANM.
Pentru aceeași zonă au fost emise două avertizări Cod Roșu în interval de cinci zile, în acest interval adunându-se precipitații record.
„Din 12 iunie și până în 17 iunie, 12 iunie fiind prima zi în care am emis primul Cod Roșu pentru județele din partea de sud-vest, iată, în această dimineață cantitățile de precipitații, incluzând practic și al doilea Cod Roșu emis ieri, au însumat valori de peste 100-140 litri pe metrul pătrat, această situație fiind prima, de altfel, pe care o avem în vigoare de când emitem Cod Roșu pentru cantități succesive de precipitații în același areal în mai puțin de o săptămână”, a mai spus Mateescu.
„Cu siguranță temperatura resimțită va putea depăși pragul unei zile de caniculă”
În orele și zilele următoare, fenomenele de instabilitate vor afecta Maramureșul, Dobrogea, Muntenia, zona estică a Olteniei, dar și zona de munte, a mai precizat directorul ANM. Lucrurile se schimbă în anumite zone de la mijlocul săptămânii, iar temperaturile ridicate iau locul ploilor.
„Debutul săptămânii, ziua de luni, va aduce cantități în continuare importante, în special în partea est - sud-est a țării. Ne așteptăm ca la mijlocul săptămânii și spre finalul săptămânii viitoare să consemnăm primele zile în care valorile de temperaturi caracterizează o vreme mai caldă și să contăm pe temperaturi apropiate de 33, posibil 34 de grade în partea de sud-est a țării. Luând în considerare gradul de umezeală ridicat din atmosferă, cu siguranță temperatura resimțită va putea depăși pragul unei zile de caniculă”, a mai spus Mateescu.
Sursa: adevarul.ro