Temerile generate de epidemia de coronavirus s-au alăturat prăbuşirii preţului petrolului, generând scăderi pe Bursă
Temerile generate de epidemia de coronavirus s-au alăturat prăbuşirii preţului petrolului, iar această situaţie a dus la scăderea Bursei de la Bucureşti consemnată luni dimineaţa, a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ovidiu Dumitrescu, CFA, director adjunct, Tradeville.
"Temerile generate de epidemia de coronavirus s-au alăturat prăbuşirii preţului petrolului, cauzată de disoluţia pactului OPEC - Rusia. Acest lucru a generat o recalibrare a preţurilor majorităţii activelor, în funcţie de riscurile percepute de investitori", a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Întrebat cât mai scade Bursa, el a afirmat că acest lucru va depinde în special de amploarea pe care o vor avea efectele epidemiei de coronavirus asupra principalelor economii de la nivel mondial.
De asemenea el a explicat cum funcţionează mecanismul de întrerupere a volatilităţii, care a acţionat în această dimineaţă la Bursă.
"Acest mecanism este introdus ca urmare a unor reglementări la nivel european şi are ca scop prevenirea aşa-numitelor "flash-crash"-uri (scăderi rapide şi ample ale pieţei datorate fie unor erori umane, fie funcţionării deficitare a unor sisteme automate), dar şi o democratizare a tranzacţionării, prin oferirea oportunităţii unor investitori care nu avuseseră răgazul să introducă ordinele de a participa în timp util la piaţă. Practic, bursa opreşte tranzacţionarea continuă pentru câteva minute, dacă, într-un interval scurt de timp, variaţia preţului unui activ depăşeşte o valoare procentuală (în plus sau în minus) faţă de preţul celei mai recente tranzacţii. În acest interval, investitorii pot introduce în continuare ordine, într-un fel de licitaţie (proces de "fixing"), prin care sa rezulte un nou preţ de echilibru al pieţei. Pornind de la acest preţ, piaţa poate să reia apoi tranzacţionarea continuă, cu condiţia ca amplitudinea variaţiilor de preţ pe intervale scurte să nu mai depăşească nivelul amintit mai sus (în caz contrar, re-începând acel proces de "fixing" despre care vorbeam)", a spus Ovidiu Dumitrescu.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de luni, iar la 10 de minute de la debut consemna tranzacţii în valoare de 14,23 milioane de lei (2,9 milioane de euro) .
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 9,79%, până la 8.520,67 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 9,56%.
În plan internaţional, principalele burse europene au înregistrat luni dimineaţa scăderi importante, afectate de agravarea crizei sanitare provocată de epidemia de coronavirus dar şi de şocul petrolier provocat de Arabia Saudită care a declanşat un război al preţurilor, transmite Reuters.
Pe de altă parte, preţul petrolului s-a prăbuşit luni cu aproximativ 30% după ce Arabia Saudită a anunţat că a redus preţul oficial de vânzare al petrolului său şi de asemenea a dezvăluit că intenţionează să îşi majoreze semnificativ producţia de ţiţei luna viitoare, declanşând practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol, transmite Reuters. AGERPRES