Televiziunea Română, după eliminarea taxei radio-TV: este prioritară "clarificarea statutului instituţiei”/ SRR: Radioul public riscă să intre în cea mai profundă criză din istoria sa

Televiziunea Română, după eliminarea taxei radio-TV: este prioritară "clarificarea statutului instituţiei”/ SRR: Radioul public riscă să intre în cea mai profundă criză din istoria sa

TVR a comunicat faptul că a luat act de decizia de marţi, 25 octombrie, a Camerei Deputaţilor de a elimina taxa radio-TV începând cu 1 ianuarie 2017 şi a asigurat faptul că "va servi în continuare interesul telespectatorilor", indiferent de sursa de finanţare.

Televiziunea Română, după eliminarea taxei radio-TV: este prioritară "clarificarea statutului instituţiei”/ SRR: Radioul public riscă să intre în cea mai profundă criză din istoria sa

De asemenea, consideră prioritară "clarificarea statutului instituţiei", deoarece "posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic pe de o parte, şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial, pe de altă parte".

Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR a declarat că procesul de reorganizare editorială va continua, scopul TVR fiind să difuzeze programe dorite de telespectatori: "În orice condiţii de finanţare, îmi exprim hotărârea de a continua procesul început, de eficientizare şi reorganizare a instituţiei, conform primei etape de strategie, aprobată de Consiliul de Administraţie. Televiziunea Română trebuie să revină între primele televiziuni cele mai urmărite, trebuie să poată să transmită campionate europene şi mondiale, trebuie să organizeze şi să transmită concursul Eurovision, dar toate acestea nu depind doar de deciziile noastre interne".

"Ce putem face, având în vedere că suntem televiziunea din Europa cu cea mai mică finanţare şi cele mai mari şi diverse probleme, este să fim flexibili şi să luăm cele mai bune decizii, în conjuncturile cărora trebuie să le facem faţă", a mai subliniat PDG al TVR.

În acelaşi timp, şi Consiliul de Administraţie al SRR a transmis un mesaj comunicând ascultătorilor că va continua să-şi îndeplinească misiunea "cu acelaşi devotament şi profesionalism", apărând radioul "de ingerinţe politice".

"Chiar şi în acest moment de incertitudine profundă pentru radioul public vom continua să ne îndeplinim misiunea cu acelaşi devotament şi profesionalism. Totodată, nu renunţăm la ideea de a apăra acest serviciu public de interes naţional şi strategic de orice fel de ingerinţe politice care riscă să îl transforme într-un subcapitol bugetar. Vom continua să păstrăm legătura directă cu ascultătorii aşa cum Radio România a făcut-o permanent, din 1928 şi până astăzi, în spiritul democraţiei şi valorilor europene", a transmis radioul marţi, printr-un mesaj adresat ascultătorilor.

De asemenea, SRR consideră că o posibilă consecinţă a "deciziei politice" de eliminare a taxei este faptul că "radioul public riscă să intre în cea mai profundă criză din istoria sa de 88 de ani".

TVR are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD (High Definition), TVR Internaţional şi TVR Moldova, dedicat publicului de peste Prut. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

Din această toamnă, Televiziunea Română începe un proces de reorganizare editorială a canalelor sale, vizând, pe termen mediu şi lung, recâştigarea încrederii publicului prin programe actuale, moderne şi dinamice, care să răspundă nevoilor şi gusturilor telespectatorilor.

Conform strategiei de redefinire a profilului editorial, începând din 17 octombrie TVR 1 se axează pe actualitate şi agenda zilei, TVR 2 se redefinieşte ca o televiziune generalistă, iar TVR 3 aduce în prim-plan cultura şi zona regională.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, adică 4 lei/familie lunar.

Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de peste 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

TVR este afiliat la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”