Televiziunea de stat iraniană a difuzat „mărturisiri” de spionaj a doi cetățeni francezi
Site-ul canalului arabofon Al-Alam al televiziunii oficiale iraniene a difuzat joi ceea ce prezintă drept „mărturisiri” privind acte de spionaj a doi cetăţeni francezi arestaţi în luna mai în Iran, informează AFP.
Televiziunea din Iran a difuzat „mărturisiri” privind acte de spionaj. Foto: Arhivă
Această difuzare survine pe fondul unui val de manifestaţii declanşate în Iran pe 16 septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, în urma arestării ei de către poliţia moravurilor.
Iranul a acuzat de mai multe ori forţe externe că alimentează protestele şi a anunţat săptămâna trecută că nouă cetăţeni străini - din Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Ţările de Jos - au fost arestaţi.
În înregistrarea video difuzată de site-ul canalului Al-Alam, o tânără care se exprimă în franceză afirmă că se numeşte Cecile Kohler şi că este agent al departamentului operaţional al Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE, serviciul de informaţii francez).
Iranul a anunţat pe 11 mai arestarea a doi europeni „intraţi în ţară în scopul de a declanşa haosul şi a destabiliza societatea”.
Autorităţile franceze au denunţat la acea dată o arestare „lipsită de fundament" şi a cerut „eliberarea lor imediată", scrie Agerpres .
Apoi, în luna iulie, Teheranul a acuzat doi „sindicalişti francezi" arestaţi în luna mai de „atingere la adresa siguranţei" ţării.
O sursă sindicală franceză i-a identificat drept Cecile Kohler, o responsabilă a sindicatului cadrelor didactice Fnec FP-FO, şi partenerul său de viaţă Jacques Paris. Sursa precizează că cei doi se aflau în scop turistic în Iran în timpul vacanţei de Paşti atunci când au fost arestaţi.
În înregistrarea difuzată joi, tânăra afirmă că ea şi partenerul său se aflau în Iran „pentru a pregăti condiţiile pentru revoluţie şi răsturnarea regimului iranian". Ei trebuiau, tot potrivit declaraţiilor sale, să finanţele greve şi manifestaţii, şi chiar să utilizeze arme „dacă va fi necesar pentru a lupta împotriva poliţiei".
Potrivit bărbatului arătat în înregistrarea video, care se exprimă de asemenea în franceză, obiectivele GDSE erau de „a face presiune asupra guvernului" iranian.
Mai mult de zece cetăţeni ai unor ţări occidentale, având majoritatea dublă cetăţenie, se află în detenţie sau sunt blocaţi în Iran, ceea ce ONG-uri condamnă ca fiind o politică de luare de ostatici, pentru a obţine concesii din partea unor puteri străine.
Printre aceste persoane se numără cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019, apoi condamnată la cinci ani de închisoare pentru atingere adusă securităţii naţionale iraniene, ceea ce apropiaţi ai săi au negat întotdeauna în mod ferm, precum şi Benjamin Briere, arestat în mai 2020 şi condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare pentru spionaj, acuzaţii pe care el de asemenea le contestă.
Sursa: adevarul.ro