Telescopul spaţial Hubble nu mai funcţionează de câteva zile
Telescopul Hubble, care se află de peste 30 de ani pe orbita Terrei, nu mai funcţionează de câteva zile, a anunţat vineri NASA adăugând că ''lucrează pentru rezolvarea problemei'', informează AFP.
''Telescopul şi instrumentele ştiinţifice sunt în stare bună'', a precizat Agenţia spaţială americană.
Însă computerul care controlează aceste instrumente ''s-a oprit duminică, 13 iunie'', în a doua parte a zilei, potrivit orei locale din Statele Unite. Un test pentru repornirea sa, realizat a doua zi, a eşuat.
Problema provine de la un modul de memorie deteriorat, potrivit primelor indicii. Încercarea de a comuta pe un modul secundar a eşuat de asemenea.
Sistemul acestui computer a fost dezvoltat în anii 1980. A fost îmbarcat la bordul unui modul care a fost înlocuit în 2009 cu prilejul unei misiuni de mentenanţă a telescopului.
Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a bulversat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.
Un nou telescop spaţial, James Webb, este preconizat să fie lansat pe orbită la sfârşitul lui 2021. Prezentat precum ''fratele mai mare'' al telescopului Hubble, va oferi posibilitatea observării Universului îndepărtat cu o precizie de neegalat.AGERPRES