Telegraph: Beijingul va provoca un scandal diplomatic prin trimiterea vicepreședintelui Republicii Populare Chineze la încoronarea lui Carol al III-lea
Publicația notează că Han Zheng a supravegheat politica continentală din Hong Kong în ultimii cinci ani, ceea ce a atras critici dure la Londra și a dus la o deteriorare a relațiilor britanice-chineze.
Foto: Shutterstock
Beijingul ar putea provoca un scandal diplomatic dacă China este reprezentată de vicepreședintele chinez Han Zheng la încoronarea lui Carol al III-lea, arată surse din Ministerul Britanic de Externe, preluate în ediția de miercuri seara a ziarului The Daily Telegraph .
Interlocutorul publicației a spus că Foreign Office este aproape sigur că Han Zheng va fi trimis la Londra. Invitația oficială a fost adresată președintelui chinez Xi Jinping, dar protocolul prevede că locul liderului invitat poate fi luat de o persoană aleasă de acesta. Candidatura celui ales de Xi Jinping, care a preluat această funcție în urmă cu o lună, i se pare lui The Daily Telegraph extrem de problematică, întrucât Han Zheng a fost cel care a supravegheat în ultimii cinci ani politica țării față de Hong Kong, ceea ce a provocat critici dure la Londra și a dus la o deteriorare a relaţiilor britanice-chineze.
„Acest om este responsabil pentru faptul că tratatul internațional - Declarația comună chino-britanica [din 1984 privind transferul Hong Kong-ului în RPC] - este aproape nul, în condițiile în care autoritățile din Hong Kong au persecutat activiști pașnici care au susținut democrația. Este pur și simplu scandalos să accepti această persoană aici, având în vedere rolul său", a declarat pentru ziar Ian Duncan Smith, fost șef al Partidului Conservator al Marii Britanii, aflat la guvernare.
Deputatul conservator Tim Loughton a spus că alegerea lui Han Zheng pentru a participa la încoronare ar fi „o insultă la adresa poporului iubitor de libertate” din Marea Britanie. Fostul membru al Cabinetului Simon Clark a vorbit împotriva prezenței sale la ceremonie. Palatul Buckingham s-a abținut să comenteze acest subiect.
Controversa asupra posibilei vizite a lui Han Zheng a izbucnit pe fondul unei dezbateri mai ample asupra politicii Londrei față de Beijing. Ministrul de externe James Cleverley a ținut un discurs pe 26 aprilie în care a avertizat împotriva unui război rece cu China și a declarat necesitatea menținerii și dezvoltării legăturilor cu China, cu condiția ca regatul să pună pe primul loc interesele de securitate națională și să continue să critice deschis Beijingul dacă își va „încălca obligațiile internaționale”. Poziția șefului Ministerului de Externe a provocat nemulțumiri unui număr de membri ai partidului de guvernământ, care au cerut ca China să fie declarată oficial o amenințare pentru regat și să construiască relații cu acesta mult mai atent.
Despre încoronareÎncoronarea lui Carol al III-lea va avea loc în prezența a 2.000 de oameni la Westminster Abbey din Londra pe 6 mai, la opt luni după moartea Elisabetei a II-a. Invitația la ceremonie a fost primită de liderii Ungariei, Irlandei, Poloniei, Filipinelor, Franței, regii Spaniei și Suediei, Prințul de Monaco, casa imperială japoneză, liderii UE, reprezentanți ai establishment-ului politic britanic și ai noul prim-ministru al Scoției, Hamza Yousaf, care aderă la opiniile republicane.
Într-o conversație telefonică cu Carol al III-lea, președintele american Joe Biden a spus că soția sa, Jill Biden, își va reprezenta țara la încoronare. Regina Margrethe a II-a a Danemarcei va lipsi de la ceremonie din cauza unei intervenții chirurgicale. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a spus că nu se așteaptă la o invitație la încoronare în realitățile politice actuale.
Sursa: adevarul.ro