Telefonul vă urmărește în secret cu ajutorul a trei setări. Cum să le dezactivați

Telefonul vă urmărește în secret cu ajutorul a trei setări. Cum să le dezactivați

Aplicațiile de pe iPhone pot colecta date despre activitățile și locația utilizatorilor. Descoperiți cum să dezactivați cele trei setări cheie pentru a vă proteja confidențialitatea.

Soluția pentru dezactivare este în meniurile de confidențialitate. FOTO Shutterstock

Soluția pentru dezactivare este în meniurile de confidențialitate. FOTO Shutterstock

Urmărirea constantă prin smartphone-uri: Mulți utilizatori de iPhone au în medie cel puțin 60 de aplicații instalate pe dispozitivele lor, potrivit informațiilor dailymail . Aceste aplicații sunt folosite pentru diverse activități, de la comunicare și numărarea caloriilor, până la navigarea într-un oraș nou. Cu toate acestea, multe dintre ele includ solicitări de permisiuni și instrumente de urmărire ascunse, destinate să genereze venituri.

Dezvoltatorii profită de setările smartphone-ului Apple pentru a avea acces la site-urile web pe care le vizitați, la locurile unde călătoriți și la destinațiile frecventate, creând astfel un profil detaliat al utilizatorilor, care poate fi vândut celui mai mare ofertant. Aceste practici sunt legale, deoarece companiile care dezvoltă aplicațiile oferă utilizatorilor opțiunea de a alege să se înscrie sau să renunțe, dar majoritatea oamenilor nu știu ce trebuie să caute.

Găsirea meniurilor de confidențialitate: Vă voi arăta cum să identificați meniurile necesare pentru a dezactiva aceste opțiuni și ce funcții veți pierde în cazul în care faceți modificările. Atunci când dezactivați urmărirea locației, toate aplicațiile instalate trebuie să respecte aceleași reguli, ceea ce înseamnă că, în unele cazuri, nu va trebui să schimbați setările pentru fiecare aplicație în parte.

Avertisment înainte de a intra în setări

Siguranța este o preocupare majoră. Multe smartphone-uri folosesc datele despre locație pentru a trimite informații primilor intervenții în caz de urgență. Atunci când modificați setările, este posibil să observați o opțiune care permite serviciilor de urgență să ocolească restricțiile impuse.

De asemenea, este important de menționat că anumite aplicații, în special cele care depind de datele despre locație sau activitate, s-ar putea să nu funcționeze corect după ce dezactivați funcțiile de urmărire. Aplicațiile de transport și cele de fitness pot deveni mai puțin precise. Totuși, pentru aplicațiile pe care le utilizați frecvent și în care aveți încredere, aveți opțiunea de a le oferi acces la locație.

Cele trei setări pe care poate doriți să le schimbați

  1. Urmărirea anunțurilor: Este evident că dezvoltatorii sunt conștienți de acțiunile utilizatorilor în aplicațiile lor. Aceștia au implementat tactici pentru a urmări utilizatorii pe site-uri web și în timpul deplasărilor cu telefonul, adunând fragmente de informații pentru a crea un profil detaliat. Acest lucru permite publicitate direcționată, iar multe informații sunt împărtășite sau vândute altor companii. Trebuie să modificați această setare în funcție de aplicație. Puteți respinge solicitările de urmărire atunci când apar prima dată, dar este posibil să fi făcut deja acest lucru pentru aplicațiile pe care le utilizați frecvent. Accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Urmărire pentru a bloca aplicațiile de a solicita permisiunea de a vă urmări. Dacă dezactivați această opțiune: veți vedea o reducere a numărului de reclame de la retaileri mari precum Facebook sau Amazon. Totuși, ați elimina o sursă de date care le permite acestor companii să înțeleagă mai bine cine sunteți și ce preferințe aveți.
  2. Locații semnificativei: iPhone-ul dumneavoastră urmărește locurile pe care le vizitați cel mai des. Apple susține că acest lucru este pentru a face navigarea mai rapidă către locurile preferate și pentru a oferi recomandări de hărți mai inteligente. Acesta este motivul pentru care vedeți sugestii despre destinații în aplicația Maps la anumite momente ale zilei, bazate pe tiparele dumneavoastră de comportament. Pentru a renunța la această urmărire și pentru a șterge datele existente, accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare > Servicii de sistem > Locații semnificative. Dacă dezactivați această opțiune: recomandările vor deveni mai puțin direcționate și specifice. De exemplu, dacă căutați o cafea, lanțul preferat nu va mai apărea pe primul loc în sugestii, iar la sfârșitul unei zile lungi de birou, casa dumneavoastră nu va fi prima destinație sugerată.
  3. Urmărirea locației: Aceste setări sunt esențiale, iar utilizatorul deține controlul. Potrivit Apple: „Serviciile de localizare utilizează senzori de dispozitiv, inclusiv GPS și Bluetooth (acolo unde acestea sunt disponibile), împreună cu hotspot-urile Wi-Fi și locațiile turnului celular pentru a determina locația dispozitivului dumneavoastră.”Un studiu din 2022 a arătat că Apple a continuat să colecteze date despre clienții săi în timp ce aceștia își folosesc aplicațiile, chiar și atunci când au dezactivat partajarea analizelor. Această descoperire a fost realizată de doi dezvoltatori care au constatat că Apple înregistrează fiecare mișcare a utilizatorilor în aplicațiile preinstalate, precum App Store, Apple Music, Apple TV, Cărți și Acțiuni. Studiul a avut loc la puțin peste un an după ce Apple a introdus un controversat control al confidențialității, cerând utilizatorilor să acorde permisiunea aplicațiilor pentru a-i urmări în scopuri publicitare, ceea ce a afectat veniturile multor companii și dezvoltatori care se bazau pe publicitate.

Considerații importante

Folosiți bunul simț atunci când gestionați permisiunile aplicațiilor. De exemplu, aplicația de navigare are nevoie de acces complet la locație pentru a oferi indicații precise, în timp ce o aplicație de jocuri nu are nevoie de aceste informații. Puteți să revocați accesul pentru anumite aplicații și să oferiți din nou permisiunile pe parcurs.

Pentru a modifica setările de urmărire a locației, accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare. De aici, aveți opțiunea de a dezactiva urmărirea locației pe întregul iPhone sau de a permite anumitor aplicații în care aveți încredere să acceseze locația dumneavoastră la momente specifice.

Dacă dezactivați urmărirea locației: va dura mai mult timp să verificați locurile pe rețelele sociale, deoarece aplicațiile nu vor mai ști unde vă aflați. De asemenea, nu veți primi indicații pas cu pas în aplicațiile de hărți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul ăsta pare că nu minte și spune lucrurilor pe nume când vine vorba despre puterea „slăbită” a Rusiei

2 Tipul de femeie care este ca un drog pentru bărbați. Ce spun studiile despre adevărata lege a atracției între bărbat și femeie

3 Americanii se pregătesc „să lupte în seara asta dacă va fi nevoie”

4 Interlopul Alex Stoica, băiatul lui Dacian Ursaru, a cumpărat mașini de aproape un milion de euro din banii furați de la americani

5 „Ce dracu' să facem cu nenorociții ăștia de chinezi” / Soldații ruși, înregistrați în timp ce-i înjură pe nord-coreenii aduși să-i ajute