Tehnologie de „ultima generație” a Rusiei?

Tehnologie de „ultima generație” a Rusiei?

Pe internet circulă o fotografie cu o dronă rusă de tip Orlan-10, doborâtă de ucraineni. Imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare întrucât prezintă o sticlă de plastic conectată la dronă, pe post de rezervor de combustibil. Desigur, autenticitatea fotografiei rămâne sub semnul întrebării, scrie defenseromania.ro .

În luna aprilie au mai existat imagini foto și chiar video cu drone Orlan-10 doborâte de ucraineni, drone îi care ucrainenii au prezentat sticle de plastic improvizate pe post de componente.

Fotografia care a devenit virală, și care e preluată de mai multe site-uri de specialitate, nu știm de când datează.

Modul în care e „montat” recipientul și contextul războiului informațional care se desfășoară concomitent cu agresiunea militară brutală și neprovocată a Federației Ruse în Ucraina, indică cel mai probabil că sticla a fost „plasată” special după ce drona a fost doborâtă.

1. -imagine fara descriere- (orlan-10-sticla-plastic_95163300.jpg)

Rusia a rămas mult în urma SUA, Israelului, Turciei sau Chinei în dezvoltarea de UAV-uri. Reînnoirea flotei de drone Orlan-10 va fi o provocare pentru industrie

Indiferent dacă imaginea dronei e reală sau nu, rușii nu se regăsesc în cea mai fericită situație în privința dezvoltării de UAV-uri. Industria rusă de apărare nu a investit în cercetarea și dezvoltarea de drone, s-a limitat doar la câteva UAV-uri de recunoaștere precum Orlan-10.

De partea cealaltă state precum Turcia, Israel sau China au investat masiv în dezvoltarea și cercetarea de UAV-uri. Bineînțeles, alături de SUA.

Din 2014 încoace, strategia Ucrainei a fost să se conecteze la proiectele privind dezvoltarea dronelor de către statele aliate.

În cele peste 3 luni care s-au scurs de la începutul invaziei, Federația Rusă a pierdut aproximativ 45 de drone de tip Orlan-10 iar pentru industria de apărare rusă provocarea e cu atât mai mare cu cât dronele rusești sunt fabricate cu componente occidentale care nu sunt ușor de procurat în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse, fapt care face dificilă reînoirea flotei ruse de UAV-uri Orlan-10.

Despre dronele rusești Orlan-10

Lungimea UAV-ului este de numai 1,8 metri, iar anvergura aripilor de 3,1 metri. Greutatea Orlan-10 fără sarcină utilă este de 12,5 kilograme, iar greutatea maximă la decolare de 18 kilograme.

Drona este capabilă să accelereze până la 150 de kilometri pe oră și să acopere o distanță de 120 de kilometri atunci când este controlată de o stație de la sol, precum și până la 600 de kilometri în mod autonom. Altitudinea maximă de zbor a dronei Orlan ajunge la cinci kilometri, iar timpul continuu de zbor este de aproximativ 16 ore.

Drona Orlan-10 nu este pretențioasă în ceea ce privește transportul și poate fi transferată rapid în orice poziție. Aceasta este în exploatare în cadrul armatei ruse începând din anul 2010, suferind mai multe valuri de modernizare.

Potrivit surselor publice, în prezent, armata rusă dispune de aproximativ 1.000 - 1.500 de drone de tip Orlan-10. Acestea sunt cele mai răspândite drone rusești, fiind întrebuințate atât de Forțele Aerocosmice, cât și de Forțele Navale.


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?