ȚEAPĂ! Judecătoarea cu lipici la dosarele Dragnea/TelDrum NU are vechimea necesară pentru Curtea Supremă! Mafia trebuie să-i dea altă recompensă!
ȚEAPĂ! Judecătoarea cu lipici la dosarele Dragnea/TelDrum NU are vechimea necesară pentru Curtea Supremă! Mafia trebuie să-i dea altă recompensă! Judecătoarea Alina Ghica, care a anulat o parte din prejudiciul în dosarul Tel Drum și a suspendat completurile de 5 judecători, s-a retras din cursa pentru un post de magistrat la Înalta Curte anunță G4Media.ro . Surse: Ghica nu avea vechimea necesară de 18 ani ca judecător.
Judecătoarea Alina Ghica, care a anulat o parte din prejudiciul în dosarul Tel Drum și a suspendat completurile de 5 judecători, s-a retras din cursa pentru un post de magistrat la Înalta Curte, au explicat surse din cadrul CSM pentru G4Media.ro . De aceea, ea nu apare pe lista cu candidații declarați eligibili pentru cele 18 posturi de judecător la ICCJ scoase la concurs de CSM.
Vezi lista candidaților admiși și respinși aici:
Potrivit surselor G4Media.ro, Alina Ghica nu avea vechimea necesară de 18 ani ca judecător întrucât a activat și ca procuror. Potrivit CV-ului, ea intrat în magistratură ca judecător pe 1 decembrie 1998, dar între 15 mai 2001 și 1 noiembrie 2006, ea a fost procuror. Vezi foto CV mai jos.
Secția pentru judecători a CSM a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca vechimea în funcția de procuror să nu fie luată în calcul ca vechime de judecător. Regulile concursului CSM arată că numai magistrații care au 18 ani vechime ca judecător au dreptul să candideze pentru un post la ICCJ.
Secția pentru judecători a CSM organizează concursul de promovare în funcția de judecător la ICCJ în perioada 21 decembrie 2018 – 2 mai 2019. Sunt scoase la bătaie 18 posturi, 11 de judecător la Secțiile Civile, 2 la Penală și 5 la Contencios.
Concursul constă în evaluarea unei mape profesionale a magistratului cu 10 sentințe judecătorești și un interviu în fața Secției pentru judecători a CSM.
Cine e judecătoarea Alina Ghica. G4Media.ro a dezvăluit cum s-ar fi încălcat regulile privind repartizarea proceselor și cum judecătoarea Ghica a suspendat completurile de 5 judecători ai ICCJ din 2018.
G4Media.ro a dezvăluit și cum aceeași judecătoare a anulat o parte din corecțiile financiare impuse de OLAF în afacerea Tel Drum.
Corecţia dispusă de Oficiul de Luptă Antifraudă în dosarul Tel Drum, care se ridică la 100% din fondurile europene accesate, a fost anulată de un complet de judecată din care făcea parte judecătoarea Alina Ghica.
Acelaşi complet i-a dat câștig de cauză liderului PSD într-un alt dosar, în care Dragnea a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe 23 noiembrie, data când decidea anularea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în aceeași ședință de judecată, Alina Ghica rămânea în pronunțare în dosarul privind cererea Consiliului Județean Teleorman de anulare a prejudiciului legat de Tel Drum.
Ce alți judecători controversați s-au înscris în cursa pentru un post de judecător la ICCJ. Pe lista candidaților eligibili apare și Elisabeta Roșu, actual președinte al Curții de apel București (CAB). Ea îi ține locul Liei Savonea, aleasă în CSM. Judecătoarea Roșu este considerată o apropiată a Liei Savonea. Ea a făcut parte din comisia de concurs care a depunctat-o la interviu pe judecătoarea Mihaela Palancanu, astfel încât aceasta a pierdut postul de președinte al Tribunalului Neamț. În locul judecătoarei Palancanu a fost aleasă o apropiată a Gabrielei Baltag, un alt membru CSM, aliată a judecătoarei Savonea. Palancanu a pierdut postul de șefă a Tribunalului Neamț după ce, în septembrie anul trecut, a participat la protestul magistraților împotriva legilor Justiției și a modificărilor la Codurile penale.
După protestul magistraților, șefa CAB, judecătoarea Roșu, a emis un comunicat de presă în care s-a delimitat de protest.